col·legi d’advocats
Un referent jurídic
La Biblioteca del Col·legi d’Advocats de Barcelona va néixer el 1833, coincidint amb la fundació de la institució. Al principi no tenia una seu fixa i es traslladava de casa en casa en funció del degà. No va ser fins a mitjans del segle XX quan va construir la seu actual, el Palauet Casades, obra de l’arquitecte Agustí Borrell. En el cas de l’espai de la biblioteca es va projectar seguint el model de les angleses, majestuoses i amb un ús recurrent de la fusta. A l’interior també podem trobar algun moble modernista, com ara un pupitre ideat per Lluís Domènech i Montaner.
El fons antic reuneix pergamins, al·legacions jurídiques, manuscrits i llibres impresos des del segle XI fins a l’any 1900. Hi ha 228 manuscrits, 2.111 pergamins, 10.000 al·legacions, 28 incunables i 2.350 llibres del segle XVI. A més a més del llibre que ha seleccionat la directora, Patrícia Sanpera, entre el fons que es conserva a la biblioteca també podem trobar altres joies remarcables, com ara els Llibres del Consolat de Mar, que recollien tota la normativa que regulava el transport marítim. Actualment s’hi poden consultar més de 350.000 volums, prop de 1.600 títols de publicacions periòdiques i 50 bases de dades amb contingut legislatiu, jurisprudencial, doctrinal, de models i formularis. Està considerada la tercera millor biblioteca especialitzada en dret d’Europa, després de la de Friburg i Bolonya, que són públiques i, per tant, reben ajudes. La biblioteca és d’accés lliure als col·legiats, però els estudiants o professors de dret també poden fer-ne ús a través d’un carnet.
el tresor
Compilació de les Constitucions i altres drets de Catalunya
Any: 1495
Impressor: Desconegut
UNA RECOPILACIÓ DE LES CONSTITUCIONS
“L’obra seleccionada és la Compilació de les Constitucions i altres drets de Catalunya, del 1495, ja que és la primera edició de la recopilació de tot el dret propi vigent català. Inclou principalment constitucions, capítols i actes de cort, estatuts de pau i treva i els Usatges de Barcelona, a més d’altre material legislatiu.
Aquesta edició del 1495 que es conserva a la biblioteca és un incunable (els llibres impresos fins al 1500). Alguna de les seves principals característiques són que no tenien portada i deixaven l’espai en blanc corresponent a les lletres capitals per després miniar-les a mà, cosa que en moltes ocasions no s’arribava a fer.”