El dossier

Memòria desenterrada

Des del 2017 es treballa de manera sistemàtica en la localització i dignificació de fosses de la Guerra Civil, la majoria amb combatents republicans morts als fronts del Segre i de l’Ebre

LA FOSSA MÉS GRAN
La del mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, amb 173 cossos recuperats, és la fossa més gran exhumada fins ara a Catalunya UN BALANÇ FINAL Dels 862 cossos localitzats des de l’obertura de la primera fossa, el 1999, 124 s’han localitzat durant aquest 2023
PERSONES IDENTIFICADES
Des de l’aplicació del Programa d’Identificació el 2016, s’han pogut identificar les restes de 25 combatents
UNA FONT D’INFORMACIÓ
Els objectes personals que es troben a les fosses també són una font d’informació important sobre com era la vida quotidiana al front
IDENTIFICAR LES VÍCTIMES
Historiadors, arqueòlegs i antropòlegs treballen en l’exhumació de fosses amb l’objectiu de localitzar i identificar les víctimes

Ara és un petit recinte rode­jat per un petit mur, a mitja altura d’un turó des d’on es veu l’entrada al poble. Era un dels llocs habi­tu­als on el Jordi Sarlé i els seus amics ana­ven a jugar quan eren petits, a finals dels anys cin­quanta. Un dels al·lici­ents que els ani­mava a anar-hi era que només que escar­ves­sin una mica, no era pas estrany tro­bar-hi ossos. El Jordi deu­ria tenir 7 o 8 anys, i encara en van haver de pas­sar uns quants més per des­co­brir que allà, al cemen­tiri vell del Soleràs, hi havia una de les fos­ses comu­nes més impor­tants de la Guerra Civil a Cata­lu­nya, amb 146 sol­dats enter­rats, la immensa majo­ria repu­bli­cans. Quasi vui­tanta anys després de la mort d’aquells com­ba­tents, Jordi Sarlé va ser l’alcalde del Soleràs que l’estiu del 2017 va veure com la fossa i les res­tes de tots ells eren inhu­ma­des i tras­lla­da­des al cemen­tiri actual de la població.

Aque­lla actu­ació va ser una de les pri­me­res i més sig­ni­fi­ca­ti­ves exhu­ma­ci­ons emmar­ca­des dins el Pla de Fos­ses que la Direcció Gene­ral de Memòria Democràtica de la Gene­ra­li­tat ha anat desen­vo­lu­pant des del 2017. Ante­ri­or­ment, ja se n’havien fet, però el pla suposa per pri­mera vegada una manera sis­temàtica de tre­ba­llar la recerca i la dig­ni­fi­cació de les fos­ses. És un ampli pro­grama de loca­lit­zació de per­so­nes des­a­pa­re­gu­des en què par­ti­ci­pen his­to­ri­a­dors, arqueòlegs, antropòlegs... “Una soci­e­tat democràtica no pot dei­xar res­tes huma­nes perquè es degra­din i es per­din, s’ha de fer el pos­si­ble per exhu­mar, dig­ni­fi­car i iden­ti­fi­car les res­tes”, argu­menta Alfons Ara­go­ne­ses, direc­tor gene­ral de Memòria Democràtica. És el que es va fer al Soleràs. Des del 2017 fins ara s’han obert 66 fos­ses comu­nes, que suma­des a les 25 ober­tes entre el 1999 i el 2017 han permès recu­pe­rar les res­tes de 862 cos­sos, 35 dels quals s’han pogut iden­ti­fi­car.

Mol­tes de les fos­ses de la Guerra Civil a Cata­lu­nya es tro­ben dins de cemen­ti­ris i era on ana­ven a parar els sol­dats que morien als hos­pi­tals de sang, on no es recu­pe­ra­ven de les feri­des. Per això algu­nes estan ben docu­men­ta­des. En altres casos no és així. I més com­pli­ca­des d’exhu­mar són les mol­tes fos­ses que es tro­ben fora del cemen­tiri, més lli­ga­des als fronts de guerra, perquè sobre aques­tes gai­rebé no hi ha infor­mació i el pas del temps n’ha anat des­di­bui­xant la memòria i el ras­tre. Però quasi totes les fos­ses tenen dos esce­na­ris en comú: les bata­lles de Lleida i de l’Ebre. Eren els sol­dats repu­bli­cans que hi van morir els que s’enter­ra­ven en unes fos­ses que ara s’estan exhu­mant per tro­bar-ne les res­tes i, per què no, iden­ti­fi­car-les. Un dels dar­rers casos de sol­dats iden­ti­fi­cats és el de Narcís Medi­a­vi­lla.

A les seves car­tes de finals del 1938, el Narcís expli­cava als seus fami­li­ars que, mal­grat el drama de la guerra, ell estava con­tent perquè la seva feina es limi­tava a cavar trin­xe­res, apa­rent­ment lluny del front. Però durant una guàrdia, un obús va posar fi a la vida d’aquest escul­tor de fusta nas­cut a Bar­ce­lona. Va morir als 32 anys, dei­xant vídua la seva dona i dues filles, de 5 i 8 anys. Les pri­me­res infor­ma­ci­ons que va rebre la família van ser con­tra­dictòries, no sabien si era mort o ferit en algun hos­pi­tal. Mai més el van veure. La família sem­pre havia pen­sat que havia mort en algun hos­pi­tal a prop de Bar­ce­lona o Man­resa. Han hagut de pas­sar vui­tanta-cinc anys perquè les res­tes de Narcís Medi­a­vi­lla fos­sin loca­lit­za­des i iden­ti­fi­ca­des a la fossa del mas de Santa Mag­da­lena, a la Ribera d’Ebre, lluny d’on la família pen­sava que podia estar enter­rat.

El Cens de Des­a­pa­re­guts

L’han pogut loca­lit­zar i iden­ti­fi­car a par­tir del Cens de Per­so­nes Des­a­pa­re­gu­des. Van ser els seus nets David i Xavier Segarra els qui el 2009 s’hi van ins­criure per tro­bar les res­tes del seu avi. El cens és un dels punts de par­tida per a aquesta feina. Tot­hom qui té un fami­liar que va morir durant la Guerra Civil i el vol loca­lit­zar s’hi pot ins­criure. Sem­pre se’ls demana una prova genètica per poder cre­uar dades amb les res­tes d’ADN que s’extre­uen de les res­tes òssies que es van loca­lit­zant. La feina no és fàcil, però tam­poc impos­si­ble. El Xavier asse­gura que quan ell i el seu germà van fer el pas d’adreçar-se al cens fa catorze anys ho van fer “amb con­fiança zero”: “Amb els anys que havien pas­sat i el silenci que sem­pre es va donar a casa sobre el que li va pas­sar a l’avi... Ara veig que l’espe­rança no s’ha de per­dre mai.”

El seu avi és un dels cinc cos­sos que s’han pogut iden­ti­fi­car entre els 173 sol­dats repu­bli­cans que van aparèixer a la fossa del mas de Santa Mag­da­lena, a Móra d’Ebre, en la que és la fossa més gran que s’ha obert mai fins ara a Cata­lu­nya. Les res­tes dels com­ba­tents van ser exhu­ma­des, i el 25 de novem­bre pas­sat, després de ser ana­lit­za­des, van retor­nar a Móra d’Ebre per ser enter­ra­des en un espai dig­ni­fi­cat al cemen­tiri de la població. Per desig de la família, el Narcís Medi­a­vi­lla, també.

Qui també busca un fami­liar des del Cens de Per­so­nes Des­a­pa­re­gu­des és el peri­o­dista i catedràtic emèrit Josep Maria Casasús. Busca un tiet que va ser ferit tres vega­des a la bata­lla de l’Ebre, i cada vegada el retor­na­ven al front després del seu pas per l’hos­pi­tal. El Pepitu, estu­di­ant de comerç, tenia només 18 anys quan va caure ferit per ter­cera vegada a la serra de Cavalls. Va ser eva­cuat a un hos­pi­tal de cam­pa­nya. Després, el seu ras­tre també des­a­pa­reix. Casasús diu que no perd l’espe­rança de loca­lit­zar-lo. El que més li dol, asse­gura, és el fet que no es cone­gui prou el sacri­fici d’aquells sol­dats que van llui­tar i morir a la bata­lla de l’Ebre, molts d’ells joves de 18 a 20 anys (i bri­ga­dis­tes inter­na­ci­o­nals), envi­ats a aquell front per inten­tar entor­pir l’avenç fran­quista i faci­li­tar així l’exili de milers de civils i dels molts diri­gents polítics i sin­di­cals que van optar per mar­xar a França. “Es parla molt d’Arge­lers i dels super­vi­vents, però pocs podem par­lar de les històries dels que van morir allà”, asse­gura. I afe­geix que busca el seu tiet perquè ara pot fer allò que la gene­ració que l’ha pre­ce­dit “no va tenir esma de fer”.

A Cata­lu­nya, la immensa majo­ria de fos­ses són de sol­dats repu­bli­cans morts durant la guerra. Loca­lit­zar i iden­ti­fi­car les seves res­tes és el repte d’una política pública de memòria democràtica en què inter­ve­nen dife­rents ins­tru­ments. D’entrada, el Cens de Per­so­nes Des­a­pa­re­gu­des creat el 2003 i en què actu­al­ment hi ha ins­cri­tes 7.500 per­so­nes que han dema­nat la loca­lit­zació d’algun fami­liar. Quan arriba una sol·lici­tud, s’activa un procés his­to­ri­ogràfic com­plex i es pro­posa al fami­liar aco­llir-se al Pro­grama d’Iden­ti­fi­cació Genètica. Diu Eulàlia Mesa­lles, res­pon­sa­ble del cens: “Aquesta és una feina quasi de detec­tiu, perquè amb les dades que ens dona la família, inten­tem esta­blir una hipòtesi de des­a­pa­rició i inves­ti­guem en tota mena d’arxius, regis­tres civils i en qual­se­vol lloc on cre­iem que podem tro­bar alguna infor­mació del des­a­pa­re­gut.”

En aquest cens, la majo­ria dels que sol·lici­ten acti­var la recerca són nets o nebots dels des­a­pa­re­guts. Poques vega­des hi tro­bem els des­cen­dents més direc­tes. En el cas del Narcís, van ser els nets els que ho van dema­nar, però la prova genètica se la va fer la seva tieta, filla del des­a­pa­re­gut. Per al Pro­grama d’Iden­ti­fi­cació Genètica, com més directa és la relació de paren­tesc, millor. Tot i que el cens es va crear el 2003, ha estat en els dar­rers anys quan ha cres­cut més la demanda, coin­ci­dint amb el llançament del Pla de Fos­ses.

Feina de detec­tiu

La feina de detec­tiu és llarga. Un dels grans pro­ble­mes, segons Eulàlia Mesa­lles, “és que la majo­ria de les famílies només saben que el fami­liar va llui­tar a la bata­lla de l’Ebre, i aquest és un punt de par­tida feble per començar a tre­ba­llar”, per la mag­ni­tud d’una bata­lla en què es cal­cula que van per­dre la vida 30.000 sol­dats. Una tragèdia que cada any es recorda al Memo­rial de les Cam­po­si­nes (al terme muni­ci­pal de la Fata­re­lla), sense mirar de quin bàndol eren els cai­guts.

Men­tre els his­to­ri­a­dors tre­ba­llen con­sul­tant arxius de tota mena, els arqueòlegs fan la seva feina, obrint i exhu­mant les fos­ses que els marca la Direcció Gene­ral de Memòria Democràtica (previ asses­so­ra­ment del Comitè Tècnic de Fos­ses). El més impor­tant, en un pri­mer moment, és tro­bar la fossa, perquè no sem­pre està docu­men­tada amb exac­ti­tud, ni tan sols quan es troba dins d’un cemen­tiri. És una feina de pre­cisió, per no alte­rar res que pugui fer per­dre infor­mació. I d’infor­mació, les fos­ses n’ama­guen molta. “La manera com els tro­bem ens indica en qui­nes cir­cumstàncies van ser enter­rats i qui els va enter­rar”, diu Anna Camats, arqueòloga d’Iltirta Arque­o­lo­gia, una de les empre­ses que tre­ba­llen en l’exhu­mació de fos­ses. Si les vícti­mes pro­ve­nien d’un hos­pi­tal de sang, les res­tes apa­rei­xen nor­mal­ment super­po­sa­des i de boca­ter­rosa, perquè la urgència de la guerra i la feina obli­ga­ven a actuar ràpida­ment. En canvi, en mol­tes de les fos­ses loca­lit­za­des a prop del front amb sol­dats del bàndol fran­quista, els com­ba­tents rebels apa­rei­xen amb una dis­po­sició més res­pec­tu­osa, amb les mans al pit, segu­ra­ment perquè eren enter­rats pels seus pro­pis com­panys de batalló, amb més calma.

“Els objec­tes per­so­nals que hem tro­bat a les fos­ses també són interes­sants, perquè ens aju­den a enten­dre com era la vida diària al front. Hem tro­bat ence­ne­dors, paper de fumar, lli­bre­tes, estris per men­jar...”, enu­mera l’arqueòloga d’Iltirta. Tam­poc és estrany tro­bar-hi ele­ments que indi­quen els trac­ta­ments mèdics que van rebre als hos­pi­tals, com fils de sutura, engui­xats, son­des de dre­natge... Ja siguin fos­ses de dos pams o d’un metre de pro­fun­di­tat, són com una gran foto­gra­fia que plasma els dar­rers ins­tants de mol­tes vides. Anna Camats admet: “Per als arqueòlegs, dar­rere aquesta feina, després també hi ha un impacte emo­ci­o­nal, perquè estem davant de per­so­nes que van morir de manera vio­lenta, en un con­text traumàtic, i ales­ho­res la nos­tra feina també agafa un caire de justícia social.”

Quan les res­tes arri­ben al labo­ra­tori comença la feina dels antropòlegs físics. Aquí es nete­gen les res­tes òssies loca­lit­za­des, es recons­tru­ei­xen, es deter­mina el sexe de la víctima i s’estu­dien tant les pato­lo­gies que li van pro­vo­car la mort com les que va poder patir en vida. Pre­ci­sa­ment, aquesta dar­rera és una de les infor­ma­ci­ons relle­vants que es poden desen­ter­rar vui­tanta-cinc anys després, “perquè ens explica quina era la con­dició sanitària d’una població deter­mi­nada en un moment deter­mi­nat, i ens estem tro­bant amb algu­nes sor­pre­ses que hem d’aca­bar de con­fir­mar”, diu Antònia Díaz-Car­va­jal, antropòloga del Labo­ra­tori de Fos­ses de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona. Òbvi­a­ment, aquí comença també la feina d’iden­ti­fi­cació, si és pos­si­ble. En gene­ral, les res­tes que arri­ben al labo­ra­tori ho fan en un bon estat tant de pre­ser­vació com de con­ser­vació. La pro­fun­di­tat a què van ser enter­rats molts sol­dats i les carac­terísti­ques del sòl han res­pec­tat les res­tes. A Galícia, per exem­ple, el clima més humit ho com­plica tot.

Tren­car el silenci

Tor­nem al Soleràs. En aquest poble de poc més de 300 habi­tants, els veïns que ho van viure sabien per­fec­ta­ment el que hi havia enter­rat al cemen­tiri vell, però als seus fills no els en van dir res. La del Jordi Sarlé va ser la gene­ració que hi jugava des­pre­o­cu­pa­da­ment. S’impo­sava el silenci. Van haver de pas­sar dècades per poder-ne par­lar. El Soleràs és una de les fos­ses més emblemàtiques que s’han exhu­mat fins ara. Pro­ce­dents dels dos hos­pi­tals de sang que es van ins­tal·lar al poble, l’exèrcit repu­blicà hi va enter­rar 110 sol­dats en dife­rents rases. Quan el poble va ser ocu­pat per l’exèrcit rebel, entre rasa i rasa se’n van obrir d’altres on els fran­quis­tes hi van enter­rar 32 dels seus sol­dats. A més, a la fossa també es van enter­rar qua­tre civils morts durant el bom­bar­deig del poble. Per a Anna Camats, que va tre­ba­llar en aquesta fossa, “el del Soleràs és un cas emblemàtic perquè és l’únic en què hem tro­bat res­tes dels dos bàndols, i es veu per­fec­ta­ment la diferència entre com van ser enter­rats uns i altres”.

Jordi Sarlé, que ara té 72 anys, va pro­vo­car que l’exhu­mació del cemen­tiri vell servís també perquè la gent expliqués el que sabia del que havia pas­sat al poble durant la guerra. Era el 2018, i els pocs tes­ti­mo­nis direc­tes que que­da­ven, com els veïns de gene­ra­ci­ons poste­ri­ors que n’havien sen­tit dir alguna cosa, van abo­car tros­sos de records bor­ro­sos, “però la gent va voler expli­car allò que no havia expli­cat mai, va ser una catarsi”, recorda Sarlé. El seu pare, que es va haver d’allis­tar a l’exèrcit repu­blicà amb 17 anys i va estar a Arge­lers, tam­poc li va par­lar mai de la guerra.

Un silenci que ara con­vida a saber què va pas­sar. “Quan veus que d’alguna cosa no se’n parla vol dir que hi ha un mis­teri, i dar­rere un mis­teri sem­pre hi ha ganes de saber què va pas­sar”, diu David Segarra. És el silenci impo­sat que ell també va viure a casa. De fet, ell i el seu germà Xavier no van saber que el seu avi biològic es deia Narcís fins que van tenir 11 anys. Ho van des­co­brir quan van pre­gun­tar per què el cognom de la seva mare no es cor­res­po­nia amb el de qui fins ales­ho­res pen­sa­ven que era el seu avi biològic. “Ima­gina’t el nivell de silenci que hi havia després d’un trauma tan gran”, con­ti­nua el David.

Futura nova llei

Cata­lu­nya tindrà segu­ra­ment ben aviat una nova llei de memòria democràtica. Ara ja es tre­ba­lla en un pro­jecte de llei que busca uni­fi­car les dife­rents nor­ma­ti­ves que actu­al­ment la regu­len (també la Llei de Fos­ses del 2009). El direc­tor gene­ral de Memòria Democràtica de la Gene­ra­li­tat, Alfons Ara­go­ne­ses, asse­nyala que la nova llei també ha d’incor­po­rar nous aspec­tes que tenen a veure amb la pro­tecció de dades i, sobre­tot, “vol posar un espe­cial èmfasi en l’edu­cació, que ara ha de tenir un paper espe­cial, ja que les gene­ra­ci­ons de la guerra i la post­guerra van des­a­pa­rei­xent”. Més enllà d’això, Ara­go­ne­ses creu que el model català de fos­ses és el cor­recte, donant a la Gene­ra­li­tat la capa­ci­tat d’ini­ci­a­tiva a l’hora d’exhu­mar, tenint en compte l’opinió i les peti­ci­ons que puguin arri­bar de les enti­tats memo­rialísti­ques i dels ajun­ta­ments, cana­lit­zant-les a través del Comitè Tècnic de Fos­ses.

Pre­ci­sa­ment van ser les enti­tats memo­rialísti­ques les que van impul­sar el Cens de Per­so­nes Des­a­pa­re­gu­des el 2003. L’his­to­ri­a­dor Ramon Arna­bat, pre­si­dent de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Pene­de­s­encs, con­fia que la nova legis­lació doni més capa­ci­tat d’acció a aques­tes enti­tats. Con­si­dera que en els dar­rers anys la llei s’ha apli­cat de manera més oberta, “però ini­ci­al­ment era molt com­pli­cat que una enti­tat, una uni­ver­si­tat o per­so­nes que no poden demos­trar que són fami­li­ars dels enter­rats pogues­sin actuar per exhu­mar una fossa”. D’altra banda, també con­si­dera que fins ara les lleis de memòria democràtica s’han cen­trat molt en les vícti­mes, “però una política de memòria democràtica també hau­ria de reconèixer el paper dels resis­tents, és a dir, de totes les per­so­nes que van llui­tar per la democràcia, aca­bes­sin sent vícti­mes o no”.

Tot indica que els plans de fos­ses tenen encara anys de recor­re­gut al davant. Una política pública d’exhu­mació de fos­ses que als nets de Narcís Medi­a­vi­lla, agraïts per la feina feta, els ha ser­vit “per tan­car un tema mal resolt, fosc, tapat de qual­se­vol manera”: “Ara hem pogut endreçar les coses, amb unes res­tes que des­can­sen on han de des­can­sar.” En el seu cas, al cemen­tiri de Móra d’Ebre. És el que desit­gen tots els ins­crits al Cens de Per­so­nes Des­a­pa­re­gu­des.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.