El dossier

QUERALT SOLÉ I BARJAU

Doctora en Història Contemporània per la UB

“Les fosses ens acosten a la violència de la guerra”

Professora agregada d’història contemporània a la Universitat de Barcelona, la seva recerca s’ha centrat en l’estudi de les fosses comunes a Catalunya, sobre les quals ha publicat diversos llibres

VENCEDORS I VENÇUTS
“El tracte que el franquisme va donar a les fosses va servir per deixar clar qui eren els vencedors i qui els vençuts”
Ja han pas­sat quasi vui­tanta-cinc anys des de la fi de la Guerra Civil. Encara apa­reix nova infor­mació mili­tar sobre les ope­ra­ci­ons dels exèrcits i els des­tins dels seus sol­dats?
Quan va aca­bar la guerra, tota la infor­mació dels dos exèrcits es va enviar al que avui és l’Arxiu Mili­tar d’Àvila. De l’exèrcit ven­ce­dor ho tenim tot: totes les uni­tats, els seus morts, els seus movi­ments... En canvi, la docu­men­tació de l’exèrcit repu­blicà es con­serva de manera molt dis­persa. De vega­des també ens tro­bem infor­mació mili­tar en arxius que no t’espe­res, per exem­ple, en els casos de mili­tars repu­bli­cans de rang supe­rior que la seva família havia con­ser­vat a casa la seva docu­men­tació i, de cop, la va cedir a algun arxiu que no era el d’Àvila. Aquest tipus de docu­men­tació ofi­cial va apa­rei­xent. A part d’aquesta infor­mació ofi­cial tan frag­men­tada, el que ha anat sor­tint dar­re­ra­ment és infor­mació dels antics hos­pi­tals de sang, die­ta­ris, epis­to­la­ris... De vega­des era un metge qui es que­dava la docu­men­tació d’un hos­pi­tal. Aquesta infor­mació també ens per­met tenir més detalls de sol­dats amb noms con­crets. La nova docu­men­tació que anem des­co­brint és sobre­tot de caire par­ti­cu­lar.
Per tant, encara queda molt per estu­diar men­tre apa­re­gui nova docu­men­tació.
Sí, i encara que no n’apa­re­gui, també, perquè hi ha tot el ves­sant d’inter­pre­tació o rein­ter­pre­tació d’infor­mació que ja tenim. Fa poc l’his­to­ri­a­dor i arxi­ver Oriol Riart ha publi­cat un lli­bre en què ana­litza trenta die­ta­ris de la Guerra Civil, que és una altra manera d’apro­xi­mar-se al con­flicte, a par­tir de veus de sol­dats que quan les poses en comú t’ado­nes que hi ha temes que els pre­o­cu­pen a tots, com la família, rebre la cor­res­pondència, la gana, la nòvia... Fins i tot l’Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya ja ha creat una línia de die­ta­ris i accepta la donació de die­ta­ris de la guerra, perquè ens hem ado­nat de la importància que poden tenir.
La seva tesi doc­to­ral, del 2008, està dedi­cada a les fos­ses comu­nes. Quan la pre­pa­rava, va tenir la sen­sació que era un tema incòmode?
No, la veri­tat és que no em vaig tro­bar amb cap pro­blema. Al con­trari, sem­pre he tro­bat molta pre­dis­po­sició a col·labo­rar. Penso que també hi ajuda el fet que, en com­pa­ració amb altres zones de l’Estat, a Cata­lu­nya les fos­ses són majo­ritària­ment de sol­dats. En aquests casos, la gent no té tants pro­ble­mes per expli­car el que recorda o el que sap, perquè no hi ha una vin­cu­lació per­so­nal amb els morts. No sé què hau­ria pas­sat si hagues­sin estat fos­ses de civils. També és veri­tat que al Pallars s’ha obert alguna fossa de civils i que no hi ha hagut cap pro­blema, que jo sàpiga.
Hi ha un patró que per­meti gene­ra­lit­zar qui eren o com eren els sol­dats que van morir al front, enter­rats a les fos­ses?
No. Encara se n’ha de fer un estudi glo­bal, ara és massa d’hora per fer-lo perquè estem en la fase de reco­llir res­tes. Però crec que sí que arri­barà un moment en què caldrà fer un pri­mer estudi amb tot el que tenim, i esta­blir qui­nes edats tenien, qui­nes feri­des van patir, com es van enter­rar... El que vull dir és que ara s’està acu­mu­lant un gruix d’infor­mació molt interes­sant de cara al futur, quan es podrà ana­lit­zar més a fons, un cop la pri­o­ri­tat ja no sigui recu­pe­rar les res­tes i es pugui apor­tar un tre­ball més científic. Els his­to­ri­a­dors arri­ba­rem després. De moment, les fos­ses ens han permès apro­xi­mar-nos a la violència del que va ser la guerra.
Arri­ba­rem a saber quan­tes fos­ses hi ha a Cata­lu­nya, dins i fora dels cemen­ti­ris?
Una xifra abso­luta, defi­ni­tiva, no la tin­drem mai. Pot pas­sar que fos­ses que cre­iem que exis­tei­xen no les tro­bem i que algu­nes que des­co­nei­xem puguin aca­bar apa­rei­xent. Però crec que amb el que ja sabem i el que ani­rem sabent, podrem tenir una apro­xi­mació del 70 o 80% de totes les fos­ses exis­tents. Arri­bar a obrir o tenir con­tro­la­des totes les fos­ses del front és molt difícil. El que no m’atre­veixo és dir quants sol­dats hi poden haver enter­rats en totes aques­tes fos­ses.
Com va trac­tar el fran­quisme les fos­ses dels seus sol­dats?
Les va recu­pe­rar totes. Del bàndol fran­quista també hi ha fos­ses de civils i de sol­dats. Les de civils les va poli­tit­zar abso­lu­ta­ment, les va exhu­mar totes i les res­tes es van enter­rar en un espai monu­men­ta­lit­zat als cemen­ti­ris. Les fos­ses de sol­dats es van pro­te­gir i dei­xar allà on esta­ven fins que a par­tir del 1958 les res­tes es van anar tras­lla­dant al Valle de los Caídos, actu­al­ment Valle de Cuel­ga­mu­ros. Es van exhu­mar pràcti­ca­ment totes, amb les res­tes recu­pe­ra­des i uti­lit­za­des política­ment per demos­trar la diferència entre ven­ce­dors i vençuts, per demos­trar com el nou règim feia tots els honors pos­si­bles als seus, men­tre que els vençuts no podien recu­pe­rar els seus morts. El fran­quisme ho va poli­tit­zar molt durant tota la dic­ta­dura.
A Cata­lu­nya també hi va haver fos­ses amb morts del bàndol fran­quista durant la violència a la rere­guarda.
I tant. Una de les poques que que­den de la repressió a la rere­guarda repu­bli­cana, i de les més sig­ni­fi­ca­ti­ves, és la de Mont­cada i Rei­xach, que està dins del cemen­tiri de la població. La mateixa Gene­ra­li­tat repu­bli­cana la va exhu­mar durant la guerra, perquè el govern de Com­panys va voler per­se­guir aquests assas­si­nats i els va inves­ti­gar. Són els ano­me­nats suma­ris dels cemen­ti­ris clan­des­tins. A Mont­cada hi que­den les res­tes que no es van poder reconèixer.
És com si la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana hagués anat més ràpid obrint fos­ses durant la guerra que aquest país en qua­ranta anys de democràcia.
En el fons, sí. Durant la guerra, d’acord amb el govern de la República espa­nyola, la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana va obrir fos­ses, va accep­tar denúncies per part de fami­li­ars i es van judi­ci­a­lit­zar casos. En canvi, quan va arri­bar la democràcia, aquesta va ser una qüestió que ini­ci­al­ment van por­tar direc­ta­ment les famílies. El 1976, ja es van obrir fos­ses, però van ser els fami­li­ars els qui van anar a obrir-les amb pic i pala. A Cata­lu­nya això no ens consta que passés, però sí que va pas­sar a Navarra i a Anda­lu­sia. Excepte actu­a­ci­ons pun­tu­als a Cata­lu­nya, com la dig­ni­fi­cació del Fos­sar de la Pedrera al cemen­tiri de Montjuïc, una política glo­bal res­pecte a les fos­ses arreu de l’Estat no va arri­bar fins molt més tard.
Ara s’està tre­ba­llant en una nova llei cata­lana de memòria democràtica. Algun sug­ge­ri­ment com a his­to­ri­a­dora i pro­fes­sora uni­ver­sitària?
Està bé que s’uni­fi­qui la legis­lació actual, com es pretén, perquè la soci­e­tat evo­lu­ci­ona i hem après molt des de la pri­mera fossa que es va obrir el 2004. Hi ha un perill que con­fio que es pugui con­tro­lar, que és el fet que l’exhu­mació de les fos­ses s’encar­rega a empre­ses per la via del con­curs públic. Això vol dir que les empre­ses com­pe­tei­xen entre si i que hi ha el perill que s’acabi mer­can­ti­lit­zant una qüestió que té a veure amb els drets humans i el dret dels fami­li­ars a tro­bar els seus des­a­pa­re­guts. És un perill que cal tenir en compte. També m’agra­da­ria que la nova llei s’obrís a la par­ti­ci­pació de joves uni­ver­si­ta­ris, perquè ara tot queda molt en l’àmbit empre­sa­rial, sense menys­te­nir la molt bona feina que estan fent aques­tes empre­ses a Cata­lu­nya.
És pro­fes­sora d’història con­tem­porània i d’arque­o­lo­gia. Als estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris d’avui la Guerra Civil ja els queda molt lluny?
Pot­ser en una altra facul­tat si als alum­nes els parlés de la Guerra Civil els que­da­ria molt lluny, però a la Facul­tat d’Història encara des­perta molt interès. Molts tre­balls de màster i tre­balls de final de grau d’aquest any con­ti­nuen sent sobre la Guerra Civil. I molts tre­balls d’arque­o­lo­gia se cen­tren en l’estudi de les trin­xe­res, els camps de con­cen­tració o les fos­ses comu­nes de la Guerra Civil... Hi ha un interès bas­tant científic. També es veu un interès espe­cial entre els alum­nes quan hi ha una qüestió fami­liar i quan a bat­xi­lle­rat han tin­gut un pro­fes­sor que els ha incen­ti­vat. Els interessa com una cosa més pro­pera. Però més enllà de la uni­ver­si­tat, també en l’àmbit social crec que són temes que encara gene­ren molt interès.
De polítiques de recu­pe­ració de la memòria històrica n’hi ha arreu d’Europa.
Sí, nosal­tres pot­ser hi hem arri­bat una mica tard, però forma part d’un movi­ment molt més glo­bal de recu­pe­ració de memòria històrica, que també he de dir que no sé si està acon­se­guint els objec­tius. Comen­cem a veure anàlisis que dibui­xen com està crei­xent la ultra­dreta, mal­grat els esforços que es fan en l’àmbit de la memòria democràtica. Tinc clar que les polítiques de memòria històrica mar­quen la diferència entre dreta i esquerra, però no tinc tan clar com ho està rebent la soci­e­tat. La pre­gunta hi és.

RECUPERAR LA MEMÒRIA

Des que el 2008 va dedicar la seva tesi doctoral a les fosses comunes a Catalunya, Queralt Solé (Barcelona, 1976) ha publicat llibres com Els morts clandestins, El jutge dels cementiris clandestins (amb Oriol Dueñas) i La dictadura de pedra (amb Sílvia Marimon). També ha format part de l’equip que va fer possible el llibre Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, de Francesc Escribano, història que ara ha arribat als cinemes. Recentment ha estat la comissària de l’exposició itinerant On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya, estrenada al Palau Robert de Barcelona i que actualment es pot visitar a Reus.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor