El dossier

Una dècada educativa perduda

La publicació de l’informe PISA ha generat un intens debat entre la comunitat educativa i els partits polítics sobre l’estat de l’ensenyament al nostre país

HOMOGENEÏTZACIÓ
PISA busca l’homogeneïtzació dels sistemes educatius nacionals d’acord amb uns paràmetres determinats UN MAL INSTRUMENT L’informe PISA no és un bon instrument per analitzar la qualitat del nostre sistema educatiu de portes enfora
ELS CANVIS DE L’OCDE
Implementar els canvis “aconsellats” per l’OCDE no es tradueix necessàriament en millores. Sovint implica el contrari
TEMPESTES D’ESTIU
Tot sovint, les reaccions per l’informe PISA són com tempestes d’estiu: sorolloses i d’escassa durada

La publi­cació dels resul­tats de les pro­ves inter­na­ci­o­nals PISA genera inten­sos (i efímers) debats entre les opi­ni­ons públi­ques de cada país. Tota clas­si­fi­cació inter­na­ci­o­nal sol gene­rar més dis­gus­tos que ale­gries, perquè la majo­ria asso­leix resul­tats per sota de les expec­ta­ti­ves. És per això que les set­ma­nes prèvies a l’apa­rició als mit­jans acos­tuma a haver-hi força angoixa entre els minis­tres i els res­pon­sa­bles d’edu­cació. Ara bé, en la majo­ria d’oca­si­ons es tracta de tem­pes­tes d’estiu: soro­llo­ses i d’escassa durada. Aquesta vegada, però, a Cata­lu­nya (i en altres països com ara França) ha estat dife­rent, perquè la dava­llada és espec­ta­cu­lar i coin­ci­deix amb una certa per­cepció social, ava­lada per altres indi­ca­dors com els PIRLS o les ava­lu­a­ci­ons periòdiques inter­nes, que indi­ca­rien pro­ble­mes greus i estruc­tu­rals.

PISA i OCDE

PISA, acrònim de Pro­gramme for Inter­na­ti­o­nal Stu­dent Assess­ment, és, com indica el seu nom, un pro­grama inter­na­ci­o­nal d’ava­lu­ació dels sis­te­mes edu­ca­tius. És una ini­ci­a­tiva, la pri­mera edició de la qual cor­res­pon a l’any 2000, i que es fa cada tres anys entre una mos­tra repre­sen­ta­tiva d’alum­nes de 15 anys, orga­nit­zada des de l’OCDE. El detall és impor­tant, perquè aquest orga­nisme inter­na­ci­o­nal de caràcter mixt entre el sis­tema de les Naci­ons Uni­des (els seus fun­ci­o­na­ris tenen esta­tus diplomàtic) i club d’estats rics, teòrica­ment pro­mou, com esta­blei­xen les seves sigles, la coo­pe­ració i el desen­vo­lu­pa­ment econòmic. I ini­ci­al­ment va ser així. Sor­gida dels acords de Bret­ton Woods i hereva directa de l’orga­nisme que va aju­dar a la recons­trucció durant la post­guerra mit­jançant la gestió del Pla Mars­hall, es va recon­ver­tir al seu for­mat actual el 1961 com a enti­tat supra­na­ci­o­nal que “acon­se­llava” els governs esta­tals per orga­nit­zar les seves eco­no­mies i ins­ti­tu­ci­ons d’acord amb l’ortodòxia capi­ta­lista. Un capi­ta­lisme key­nesià en els seus orígens, que a par­tir de la dècada del 1990 va can­viar l’ori­en­tació vers el neo­li­be­ral “con­sens de Was­hing­ton”. A par­tir d’ales­ho­res, l’OCDE ha esde­vin­gut una enti­tat al ser­vei de les patro­nals glo­bals per trans­for­mar els sis­te­mes edu­ca­tius naci­o­nals d’acord amb la lògica de l’eco­no­mia glo­ba­lit­zada. I això es tra­du­eix a “acon­se­llar” i “asses­so­rar” els governs per impul­sar can­vis legis­la­tius i orga­nit­za­tius.

A tal efecte dis­po­sen d’extra­or­di­na­ris depar­ta­ments estadístics, de recerca i pros­pec­tiva dedi­cats a ana­lit­zar amb pre­cisió fac­tors i actors edu­ca­tius i a ela­bo­rar sofis­ti­cats infor­mes i anàlisis. A tall d’exem­ple, Edu­ca­tion at Glance (infor­mes periòdics sobre la situ­ació edu­ca­tiva), l’informe Talis (enques­tes a equips direc­tius i mes­tres per obte­nir indi­ca­dors de polítiques edu­ca­ti­ves), el PIIAC (sobre els nivells edu­ca­tius de la població adulta). PISA és el més cone­gut i el que té més impacte mediàtic.

Què busca PISA?: l’homo­geneïtzació dels sis­te­mes edu­ca­tius naci­o­nals d’acord amb uns deter­mi­nats paràmetres. Una mica com va pas­sar amb el Pla Bolo­nya (2008) i els sis­te­mes uni­ver­si­ta­ris, amb la fina­li­tat de fer inter­can­vi­a­bles i homo­lo­ga­bles les titu­la­ci­ons en una eco­no­mia glo­ba­lit­zada. I, con­cre­ta­ment, de la mateixa manera que Bolo­nya va impo­sar un model uni­ver­si­tari d’acord amb la tra­dició anglo­sa­xona (fle­xi­bi­li­tat, sis­tema de crèdits ETCC, inter­na­ci­o­na­lit­zació), amb PISA, l’OCDE busca impo­sar un sis­tema edu­ca­tiu de caràcter com­pe­ten­cial.

Un sis­tema com­pe­ten­cial

El món empre­sa­rial, en una eco­no­mia glo­ba­lit­zada, no busca estu­di­ants amb amplis conei­xe­ments, sinó futurs tre­ba­lla­dors fle­xi­bles i adap­ta­bles al canvi cons­tant, aptes per dur una existència precària i les típiques tra­jectòries labo­rals erràtiques pròpies del neo­li­be­ra­lisme. Això vol dir posar èmfasi en les apli­ca­ci­ons pràcti­ques dels currículums i mini­mit­zar tot allò que no pugui tenir una tra­ducció pro­duc­tiva. Això explica el menys­preu per les huma­ni­tats o l’aversió con­tra els ele­ments teòrics. Expli­cava Jean-Claude Michéa al seu cone­gut lli­bre L’escola de la ignorància (1999) que sis­te­mes com el francès, amb assig­na­tu­res com llatí o grec, cons­tituïen una remi­niscència pre­ca­pi­ta­lista que con­tras­tava amb la volun­tat de sot­me­tre ele­ments dels sis­te­mes edu­ca­tius, tra­di­ci­o­nal­ment lli­gats a l’esfera dels estats, a la lògica del guany empre­sa­rial. Alguns polítics thatc­he­ris­tes con­si­de­ra­ven que els sabers clàssics havien de des­a­parèixer dels currículums públics i reser­var-los per a les elits des­ti­na­des a diri­gir el país. Sil­vio Ber­lus­coni defen­sava fa dues dècades que l’escola havia de cen­trar-se en les tres i: infor­ma­tica, inglese, impresa. Què fa PISA? Dis­se­nyar pro­ves d’acord amb la lògica com­pe­ten­cial. Això, tenint en compte que els sis­te­mes edu­ca­tius occi­den­tals beuen de tra­di­ci­ons dife­rents (França i Itàlia, sis­te­mes aca­de­mi­cis­tes de currículum cen­tra­lit­zat; món anglo­saxó, currículum fle­xi­ble i àmplia auto­no­mia; Europa cen­tral, èmfasi en ciències apli­ca­des i rigi­desa ins­ti­tu­ci­o­nal...), implica que les pro­ves PISA pre­mien anti­ci­pa­da­ment aquells sis­te­mes més pro­clius al capi­ta­lisme anglo­saxó i per­ju­di­quen sis­te­mes amb més pes teòric. És com si a un grup d’espor­tis­tes olímpics els obli­gues­sin a jugar a tots a bàsquet. Els més alts sem­pre gua­nya­rien. No importa ser àgils gim­nas­tes, fon­dis­tes resis­tents o expe­ri­men­tats rega­tis­tes: fer dos metres impli­carà sem­pre jugar amb avan­tatge. En altres ter­mes, els PISA com­pa­ren peres amb pomes. Una millor o pit­jor clas­si­fi­cació no diu res al vol­tant de si el sis­tema edu­ca­tiu d’Holanda és millor que el de Por­tu­gal o Itàlia, sinó que les carac­terísti­ques i tra­di­ci­ons deter­mi­nen la seva clas­si­fi­cació. A més, la pun­tu­ació (en una dis­cu­tida base 500) maxi­mitza diferències. Si es fes en base 100 els resul­tats serien per­ce­buts de manera menys espec­ta­cu­lar.

La para­doxa com­pe­ten­cial

Ara bé, una cosa és la teo­ria i l’altra, la pràctica. Imple­men­tar els can­vis “acon­se­llats” per l’OCDE no es tra­du­eix necessària­ment en millo­res. Sovint implica el con­trari. L’exem­ple és el que ha succeït amb Suècia i Finlàndia. Pel que fa al pri­mer país, al llarg de les dècades del 1980 i el 1990 va apli­car refor­mes en la línia de les deman­des d’orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals: imple­men­tar currículums fle­xi­bles, des­fun­ci­o­na­rit­zar els docents, expe­ri­men­tar noves meto­do­lo­gies més acti­ves i pro­moure esco­les “lliu­res” (pri­va­des sos­tin­gu­des amb fons públics). Els resul­tat han estat catastròfics. Han pas­sat, en lec­tura, de 516 punts (2000) a 487 (2022); de la novena a la dino­vena posició. Suècia és el país més ric d’Escan­dinàvia i va abo­car molts recur­sos per obte­nir pit­jors resul­tats. Per con­tra, Finlàndia, el més pobre, amb un sis­tema molt tra­di­ci­o­nal, va estar encapçalant la clas­si­fi­cació durant molts anys (546 punts el 2000, pri­mer; 520 punts el 2018, setè). A par­tir del moment en què ha començat a apli­car refor­mes imi­tant el seu veí, els resul­tats s’han enfon­sat (490 punts el 2022, dis­setè). Finlàndia és un cas interes­sant, perquè qui escriu això, el 1998 hi va visi­tar esco­les i va detec­tar un sis­tema molt tra­di­ci­o­nal, memorístic, aules orde­na­des i silen­ci­o­ses, poques hores de classe i força deu­res i un res­pecte reve­ren­cial envers els mes­tres. D’altra banda, els països asiàtics que des­pun­ten en la clas­si­fi­cació (Sin­ga­pur, el Japó, Corea) són sis­te­mes edu­ca­tius que podrien recor­dar, en estruc­tura i for­mes, els sis­te­mes euro­peus de fa mig segle. En altres ter­mes, amb PISA assis­tim a la para­doxa que la millor manera de tenir un bon domini de com­petències con­sis­teix a dis­po­sar de currículums fona­men­tats en conei­xe­ments i meto­do­lo­gies més aviat tra­di­ci­o­nals. Això com­bi­nat amb la pressió, sovint bru­tals, de les famílies envers els estu­di­ants.

PISA i els cata­lans

Val­dria la pena rela­ti­vit­zar PISA, perquè les com­pa­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals no repre­sen­ten un cri­teri fia­ble sobre la qua­li­tat d’un sis­tema. Per molt que ens esfor­cem a fer bones pomes, de res ser­veix tre­ba­llar per con­ver­tir-les en peres. Això vol dir que PISA és del tot inútil? En abso­lut! No és útil ni desit­ja­ble com­pa­rar-nos amb Finlàndia ni Sin­ga­pur. Ara bé, vuit edi­ci­ons i vint-i-dos anys poden resul­tar útils per com­pro­var l’evo­lució del nos­tre país, o la com­pa­ració amb les comu­ni­tats autònomes amb qui com­par­tim sis­tema i tra­di­ci­ons. També ho és la lle­tra petita, tot intuint què passa res­pecte a l’alum­nat d’ori­gen estran­ger, entre clas­ses soci­als, la dis­persió de resul­tats i molts altres fac­tors que hau­rien de ser­vir per saber exac­ta­ment què suc­ce­eix amb el nos­tre sis­tema per apli­car aque­lles mesu­res que podrien resul­tar con­ve­ni­ents o per cor­re­gir el rumb de deter­mi­na­des opci­ons meto­dològiques o orga­nit­za­ti­ves. De fet, aquesta feina la fa, fins i tot amb més dades i pro­ves cen­sals, i anu­al­ment, el Con­sell Supe­rior d’Ava­lu­ació del Sis­tema Edu­ca­tiu (CSASE): les ano­me­na­des “pro­ves de com­petències bàsiques”.

I aquí, les notícies no són bones. El dal­ta­baix ha estat con­tun­dent, i la irri­tació de la comu­ni­tat edu­ca­tiva és més que jus­ti­fi­cada. En els pri­mers quinze anys del segle, Cata­lu­nya es tro­bava a la part mit­jana alta de les dis­set comu­ni­tats autònomes. Enguany ha expe­ri­men­tat una abrupta cai­guda i avui es troba en una situ­ació dramàtica. I res­pecte a Espa­nya, com­pa­rem pomes amb pomes: par­lem del mateix sis­tema edu­ca­tiu, legis­lació, currículum, cos docent, for­mació ini­cial, tra­di­ci­ons i simi­lar cul­tura pedagògica. El pit­jor és el que això ja s’anava per­ce­bent, almenys des del 2016, quan les pro­ves de com­petències bàsiques a primària ja asse­nya­la­ven un empit­jo­ra­ment molt sig­ni­fi­ca­tiu, que tres anys després ja es va tras­pas­sar a secundària. No només s’obser­vava en els diver­sos infor­mes i resul­tats, sinó que bona part de les famílies i pro­fes­sors cons­ta­ta­ven un dete­ri­o­ra­ment ràpid, ja abans de la pandèmia, de la pèrdua d’habi­li­tats bàsiques dels estu­di­ants pel que feia a expressió oral o escrita, habi­li­tats matemàtiques... Un cop a la uni­ver­si­tat, un per­cen­tatge sig­ni­fi­ca­tiu mos­tren carències evi­dents de com­prensió lec­tora, càlcul matemàtic o capa­ci­tat d’atenció. Què ha succeït, doncs?

L’excep­ci­o­na­lisme català

A l’hora d’ana­lit­zar una situ­ació com aquesta, en tota recerca acadèmica convé aïllar aquells fac­tors que ens dife­ren­cien d’altres comu­ni­tats autònomes amb carac­terísti­ques molt simi­lars. Els res­pon­sa­bles edu­ca­tius, un cop es van fer públics els resul­tats de les pro­ves, van atri­buir els mals resul­tats a la presència d’alum­nat estran­ger. El cert és que el curs 2019-2020 (últim any del qual l’Ides­cat ha publi­cat dades), si detra­iem els estu­di­ants euro­peus, sur­ten 155.000 estu­di­ants dels 1.620.743 de tots els nivells edu­ca­tius a l’escola pública i pri­vada (un 9,6%). Si el com­pa­rem amb el curs 2014/15, hi havia 129.000 extra­eu­ro­peus de 1.549.729, és a dir, un 8,3%. En altres parau­les, no hi ha hagut una evo­lució soci­o­de­mogràfica extrema. Això no pot expli­car de cap de les mane­res que en aquest període Cata­lu­nya quedés setena de dinou (les dis­set comu­ni­tats autònomes més les ciu­tats autònomes de Ceuta i Meli­lla), amb 500 punts en com­prensió lec­tora, i que en aquest dar­rer informe hagi quedi dis­se­tena de dinou, amb 462 punts. En ter­mes fut­bolístics, d’estar a punt d’entrar a la Lliga Europa a bai­xar de cate­go­ria. D’altra banda, la com­po­sició soci­o­de­mogràfica de Cata­lu­nya no és gaire dife­rent de la del País Valencià (novena el 2015 i el 2022) ni de la de les Bale­ars (cator­zena el 2015 i desena el 2022). La segona excusa ha estat la pandèmia. Cata­lu­nya va tan­car les esco­les qua­ranta-cinc dies, la mei­tat de la mit­jana dels països de l’OCDE i els matei­xos que les comu­ni­tats autònomes espa­nyo­les. No cal afe­gir res més.

Quins són, doncs, aquests fac­tors que sin­gu­la­rit­zen Cata­lu­nya res­pecte d’Espa­nya, aquells fac­tors que expli­ca­rien el dal­ta­baix?

El pri­mer, que a par­tir de 2013, el Depar­ta­ment d’Edu­cació va publi­car un decret de plan­ti­lles que per­met, a l’escola pública, que les direc­ci­ons triïn el seu pro­fes­so­rat. Això ha trin­xat els claus­tres, ha pro­pi­ciat una espi­ral de cor­rupció i nepo­tisme en què no es tria el pro­fes­si­o­nal més apte, sinó la per­sona més afí a la direcció o aquell amb menor capa­ci­tat de dis­cu­tir les seves deci­si­ons. Alguns pro­jec­tes edu­ca­tius, sense el con­trapès dels debats dels claus­tres, han insis­tit en estratègies edu­ca­ti­ves que no fun­ci­o­na­ven i res­pecte a les quals l’admi­nis­tració s’ha abs­tin­gut d’ava­luar o inter­ve­nir. La ins­pecció (i el CSASE) té indi­cis que aquest canvi radi­cal es tra­du­eix en fugida de cre­a­ti­vi­tat, mal ambi­ent, fatiga i can­sa­ment, sovint traduït en una deserció crei­xent de molts docents, des­mo­ra­lit­zació del col·lec­tiu i una ines­ta­bi­li­tat endèmica de les plan­ti­lles. Això només passa a Cata­lu­nya, i mal­grat les evidències de què dis­posa el Depar­ta­ment (hi ha punts negres de mals resul­tats i con­flic­tes greus en alguns cen­tres) no plan­teja rever­tir una mesura presa per moti­va­ci­ons ideològiques.

El segon, espe­ci­al­ment a par­tir del 2016, és l’apa­rició del pro­jecte d’Escola Nova 21, impul­sat per diver­ses enti­tats vin­cu­la­des al sec­tor finan­cer i empre­sa­rial i amb un paper des­ta­cat de la Fun­dació Bofill, que ha estat un impuls de la “inno­vació edu­ca­tiva” que ha com­por­tat un “canvi de mirada” fona­men­tat en meto­do­lo­gies no con­ven­ci­o­nals: tre­ball per pro­jec­tes, pro­jec­tes sin­gu­lars d’auto­no­mia, digi­ta­lit­zació inten­siva i un llarg reguit­zell d’ele­ments dis­rup­tius que han pro­pi­ciat un cert caos pedagògic en un ele­vat nom­bre de cen­tres edu­ca­tius. Es tracta d’inno­va­ci­ons sovint amb grans incon­cre­ci­ons (més enllà del menys­preu envers els meca­nis­mes con­ven­ci­o­nals d’ense­nya­ment-apre­nen­tatge), no asso­ci­a­des a cap pro­to­col d’ava­lu­ació ni con­trol de la ins­pecció. Això, com­bi­nat amb la tria a dit del pro­fes­so­rat ha pro­pi­ciat la irrupció de veri­ta­bles gurus edu­ca­tius i algu­nes experiències fron­te­re­res amb cap­te­ni­ments sec­ta­ris per part d’alguns claus­tres que apos­ten per meto­do­lo­gies no con­ven­ci­o­nals que impli­quen un aban­do­na­ment de la lec­to­es­crip­tura, el càlcul, el menys­preu per la memo­rit­zació, la supressió de lli­bres en paper (amb el tan­ca­ment de bibli­o­te­ques esco­lars) o el culte a l’espon­taneïtat dels alum­nes. Es trac­ta­ria d’un “efecte Sum­mer­hill”, fent referència a aque­lla experiència edu­ca­tiva de fa cent anys a Angla­terra en què es dei­xava els estu­di­ants al lliure albir i volun­tat.

El ter­cer, una for­mació ini­cial del pro­fes­so­rat –espe­ci­al­ment del grau de mes­tre– que fa aigües. Els plans d’estudi, a par­tir de l’auto­no­mia uni­ver­sitària i una certa con­ta­mi­nació de les noves peda­go­gies holísti­ques i inno­va­do­res, s’ha traduït en una reducció dels con­tin­guts tron­cals més ele­men­tals (pel que fa a llen­gua, huma­ni­tats o ciències), la degra­dació de les didàcti­ques, el des­co­nei­xe­ment de la soci­o­lo­gia, la soci­o­lingüística (als nous docents ningú no els explica com fun­ci­ona la immersió lingüística) i la seva subs­ti­tució per modes com l’edu­cació emo­ci­o­nal, intel·ligències múlti­ples, psi­co­lo­gia posi­tiva i altres matèries qüesti­o­na­des acadèmica­ment des de la psi­co­lo­gia clínica. A això se suma el boi­cot que fan les uni­ver­si­tats pri­va­des a les pro­ves d’accés al pro­fes­so­rat que miren de garan­tir un nivell de conei­xe­ments bàsics (de nivell de 4t d’ESO) i que la mei­tat dels aspi­rants no superen. Al màster de pro­fes­so­rat de secundària la situ­ació és sem­blant.

El quart, la ino­perància del mateix CSASE, que sem­bla haver renun­ciat a ava­luar i valo­rar aquests can­vis acce­le­rats (mal­grat que a par­tir del 2016 dis­po­sava de prou dades per ensu­mar la mag­ni­tud del pro­blema). De fet, no ha vol­gut ava­luar l’efec­ti­vi­tat del tre­ball per pro­jec­tes, de les diver­ses meto­do­lo­gies expe­ri­men­ta­des a l’escola ni l’impacte de la selecció arbitrària del pro­fes­so­rat. I no ho ha fet perquè mal­grat que nomi­nal­ment sigui un orga­nisme inde­pen­dent, a la pràctica es dedica a vali­dar visi­ons edu­ca­ti­ves en què la ide­o­lo­gia resulta més relle­vant que l’evidència científica.

PISA no és un bon sis­tema per ana­lit­zar la qua­li­tat del nos­tre sis­tema edu­ca­tiu de por­tes enfora. Ara bé, sí que deixa en evidència, de por­tes endins que, en l’edu­cació del país, una cadena deci­si­ons equi­vo­ca­des pre­ses per una gene­ració de per­so­nes ina­pro­pi­a­des i irres­pon­sa­bles han pro­pi­ciat una dècada per­duda. I sense una cor­recció del rumb, sem­blem con­dem­nats a per­se­ve­rar en l’error.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor