El dossier

DE ‘SUGAR DADDY’ A OVELLA NEGRA

Les economies emergents com les Filipines, el Nepal, Indonèsia, l’Índia, el Vietnam i Cambodja esperen un creixement de més del 5% del PIB segons l’FMI

Pen­sant com se’ns pre­sen­tarà l’any vinent a l’Àsia, a pri­mer cop d’ull sem­bla que els espera un any de pros­pe­ri­tat, espe­ci­al­ment entre les eco­no­mies emer­gents com les Fili­pi­nes, el Nepal, Indonèsia, l’Índia, el Viet­nam i Cam­bodja, que espe­ren un crei­xe­ment de més del 5% del PIB segons l’FMI. Tot i així, aquesta foto­gra­fia maqui­lla la rea­li­tat del gegant asiàtic: la Xina, motiu pel qual cal fer reflexió dels prin­ci­pals esde­ve­ni­ments d’aquest any, tant polítics com econòmics, en l’àmbit domèstic i inter­na­ci­o­nal.

Recor­dem que l’octu­bre del 2022 just es va pre­sen­tar el nou lide­ratge del polit­buró, en què Xi Jin­ping va mos­trar la seva pre­e­minència abso­luta esco­llint els seus ali­ats polítics i dei­xant les altres fac­ci­ons del Par­tit Comu­nista exclo­ses en una supo­sada irre­llevància. Dei­xant de banda les impli­ca­ci­ons d’aquest fet, aquest any ens hem tro­bat sor­pre­nent­ment amb un lide­ratge xinès més sem­blant a una novel·la d’Agatha Chris­tie que un polit­buró unit i reforçat entorn del gran líder. En qüestió de tres mesos, han des­a­pa­re­gut dos minis­tres supo­sa­da­ment pro­pers a Xi, cosa que fa pen­sar que o bé Xi s’està tor­nant para­noic, fet que no és impen­sa­ble en un règim comu­nista que ha eli­mi­nat gran part dels con­tra­pe­sos de poder posats a lloc després de Mao Zedong per evi­tar el mateix destí que la Unió Soviètica, o bé és cert i s’estava orga­nit­zant un com­plot en con­tra de Xi, cosa que demos­tra que pot­ser la seva pre­e­minència i con­trol abso­lut del Par­tit no són els que ens pensàvem. De cara al 2024, això ens fa pen­sar que Xi reforçarà la seva cam­pa­nya anti­cor­rupció per eli­mi­nar tot ves­tigi de traïció entre el lide­ratge del Par­tit i que difícil­ment la política xinesa des­farà aquest viratge cen­tra­lista que viu des del 2013.

Altra­ment, la Xina es troba immersa en una crisi econòmica. Les expor­ta­ci­ons inter­na­ci­o­nals han dis­minuït, grans empre­ses del sec­tor de la cons­trucció i immo­bi­li­ari han entrat en ban­car­rota i el país ha entrat en deflació. A més, l’agència Moody ha rebai­xat les pre­dic­ci­ons del crèdit gover­na­men­tal de la Xina d’“esta­ble” a “nega­tiu”, per pri­mer cop des del 2017. La Unió Euro­pea també ha començat una inves­ti­gació dels sub­si­dis esta­tals als vehi­cles elèctrics xine­sos, per valo­rar la impo­sició d’impos­tos segons si els con­si­de­ren com­petència des­lle­ial. Tot i no ser un pro­ce­di­ment inu­sual, això per­ju­di­ca­ria una de les indústries pun­te­res de la Xina, mal­me­tent encara més les seves expor­ta­ci­ons al mer­cat euro­peu. Aquesta situ­ació d’ines­ta­bi­li­tat i crisi domèstica pot indi­car que el 2024 serà un any de menys asser­ti­vi­tat inter­na­ci­o­nal per la Xina. Una Xina empo­quida menys pro­ba­ble­ment aug­men­tarà el seu suport a Rússia en la guerra a Ucraïna, ni ini­ciarà dis­pu­tes econòmiques amb els Estats Units o Europa (amb l’excepció de pos­si­bles represàlies per la men­ci­o­nada inves­ti­gació). També serà més pro­pensa a col·labo­rar en pro dels béns comuns glo­bals, com ara la lluita con­tra el canvi climàtic.

Tot i que aquesta acti­tud fa pos­si­ble que la Xina iniciï menys dis­pu­tes ter­ri­to­ri­als amb els seus veïns, ens tro­bem amb una excepció que tindrà una importància cab­dal pel futur d’Àsia el 2024: les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als a Taiwan. Després de vuit anys al cap­da­vant, la pre­si­denta Tsai Ing-wen es retira i el gran inter­ro­gant és si el seu par­tit, el DPP, con­si­de­rat proin­de­pendència per Pequín, es man­tindrà al poder sota l’actual vice­pre­si­dent Lai Ching-te. L’opo­sició, més pro Pequín, consta del KMT i el TPP, tots dos lide­rats per l’actual i antic alcalde de Tai­pei, la capi­tal, res­pec­ti­va­ment. Una nova victòria del par­tit més xino­escèptic podria gene­rar dub­tes a la Xina sobre si real­ment Taiwan s’enca­mina cap a una decla­ració for­mal d’inde­pendència, el que és una de les línies ver­me­lles més impor­tants del Par­tit Comu­nista Xinès. Això podria avi­var el con­flicte entre l’estret de Taiwan i infla­mar una acti­tud més mili­ta­rista per part de la Xina, així com aug­men­tar les cam­pa­nyes de desin­for­mació social per pro­moure una acti­tud més pro­xi­nesa entre els ciu­ta­dans de Taiwan, de cara a una reu­ni­fi­cació pre­fe­ri­ble­ment ami­ga­ble; però, tal com ha fet cons­tar el mateix Xi, a la força si fos neces­sari. Tot mitjà es jus­ti­fica si és per unir la pàtria.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor