El dossier

ANY ELECTORAL AL PARLAMENT EUROPEU

El 9 de juny hi ha eleccions al Parlament Europeu, on mai no hi ha majoria absoluta

L’any 2024 polític euro­peu vindrà mar­cat per les elec­ci­ons al Par­la­ment Euro­peu i a alguns estats, per la guerra d’Ucraïna i d’Israel i pels Jocs Olímpics de París.

El 9 de juny hi ha elec­ci­ons al Par­la­ment Euro­peu, on mai no hi ha majo­ria abso­luta i des de fa dècades la majo­ria que aprova el govern, el pres­su­post i tot allò relle­vant és la dels con­ser­va­dors (el par­tit més gran) i els soci­a­lis­tes (el segon). Les enques­tes pro­nos­ti­quen que els con­ser­va­dors puja­ran una mica i els soci­a­lis­tes bai­xa­ran. Altres par­tits com ara els libe­rals, els verds i l’esquerra sem­bla que també poden bai­xar una mica. En canvi els que puja­ran força són els par­tits d’extrema dreta, que ja gover­nen a Itàlia i Hon­gria, són clau en el govern de Finlàndia i Suècia, han gover­nat a Polònia i van pri­mers en les enques­tes de França. La gran pre­gunta és: a qui tri­a­ran els con­ser­va­dors per fer majo­ria al Par­la­ment Euro­peu? Als soci­a­lis­tes i libe­rals, com sem­pre, o per pri­mer cop inten­ta­ran pac­tar amb els que estan a la seva dreta per res­trin­gir la immi­gració i fre­nar les polítiques con­tra el canvi climàtic?

La immi­gració i en menor mesura les polítiques amb relació al canvi climàtic segui­ran essent els temes de debat més relle­vants a Europa l’any que ve, ho veu­rem en les elec­ci­ons austríaques i en menys mesura en les por­tu­gue­ses. En les elec­ci­ons bel­gues hau­rem d’espe­rar mesos després de les elec­ci­ons per veure quin pacte de govern hi ha i quina força hi tenen els inde­pen­den­tis­tes fla­mencs.

Res fa pen­sar que la guerra d’Ucraïna tin­gui el final a prop, sinó que més aviat tot sem­bla indi­car que va per llarg. Ni Ucraïna rep prou ajuda per gua­nyar ni els seus ali­ats la dei­xa­ran caure davant de Rússia. Per altra banda, la res­posta d’Israel a l’atac de Hamàs del 9 d’octu­bre con­ti­nuarà aixa­fant Gaza sense mira­ments, i cal veure si també ho farà a d’altres indrets. De moment les con­seqüències mili­tars es fan sen­tir al Líban i al mar Roig, però les soci­als i polítiques ja arri­ben a Europa.

El pri­mer minis­tre britànic ha dit que con­vo­carà les elec­ci­ons legis­la­ti­ves el 2024. Des del 2010 gover­nen els con­ser­va­dors, i per pri­mera vegada els labo­ris­tes van al davant en les enques­tes. I no per un avan­tatge pírric, sinó per 20 punts de diferència. Tot sem­bla indi­car que s’aca­barà el cicle con­ser­va­dor al Regne Unit.

Les pre­vi­si­ons no són gaire afa­la­ga­do­res per als inde­pen­den­tis­tes del Par­tit Naci­o­nal Escocès. Després de la dimissió de Nicola Stur­geon i dels pro­ble­mes amb la justícia, les enques­tes pro­nos­ti­quen que l’SNP tor­narà a ser el par­tit més votat a Escòcia, tot i que menys que en les ante­ri­ors elec­ci­ons. Ara bé, pot­ser amb menys vots tenen més influència a Lon­dres, si els labo­ris­tes els neces­si­ten per gover­nar. Els par­tits inde­pen­den­tis­tes cata­lans ja saben què és això.

A dos dels grans estats de la Unió Euro­pea sem­bla que s’hagin can­viat els papers. Històrica­ment els governs ale­manys eren molt sòlids i sem­pre aguan­ta­ven tota la legis­la­tura. En canvi el govern actual entre el par­tit soci­al­demòcrata, els verds i els libe­rals tron­to­lla. Dis­cu­tei­xen per l’ener­gia, per la guerra d’Ucraïna, per les polítiques d’asil i per l’aus­te­ri­tat pres­su­postària. Ja veu­rem si tot ple­gat són focs d’ence­nalls o si real­ment el govern cau. En canvi a Itàlia passa el con­trari. Si durant mol­tes dècades els governs ita­li­ans no dura­ven ni un any de mit­jana, ara sem­bla que el govern de coa­lició de totes les dre­tes lide­rat per Meloni és esta­ble i comença a moure’s bé per una Unió Euro­pea plena de governs sem­blants al seu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor