Salut

Allò que les ungles expliquen

Més enllà d’incidents com els fongs i el trencament, les ungles són un excel·lent baròmetre de la nostra salut. Un examen atent ens pot alertar de problemes greus per posar-hi remei amb prou temps

Les ungles són un bon indi­ca­tiu de la nos­tra salut gene­ral. Els can­vis que hi puguem apre­ciar ens poden aler­tar d’alguna malal­tia o bé d’alguna carència vitamínica i de nutri­ents, però també ens avi­sa­ran si hem fet algun excés ali­men­tari. Per això les hem de cui­dar i les hem d’obser­var de tant en tant, sense caure mai en l’obsessió.

A més de la seva funció estètica, les ungles pro­te­gei­xen la part supe­rior dels dits d’agres­si­ons exter­nes, ens aju­den a aga­far els objec­tes i també juguen un paper en el tacte. Sem­pre que apa­re­gui un canvi per­sis­tent en les ungles s’ha de con­sul­tar amb el metge.

Les ungles estan for­ma­des per una proteïna ano­me­nada que­ra­tina, cèl·lules mor­tes sobre­tot, molt rica en sofre. Com que conté molt poca aigua és un dels tei­xits més durs del cos. Mal­grat això, poden absor­bir aigua, i per això s’esto­ven quan les tenim molt temps en remull.

Les ungles crei­xen al vol­tant de 0,5 i 1,2 mil·límetres a la set­mana, tot i que la velo­ci­tat és més gran en el cas dels infants. Una ungla nor­mal està lleu­ge­ra­ment bom­bada, amb una superfície llisa i de color rosat. A la base hi ha d’haver com una mitja lluna de color més aviat blanc.

Les malal­ties poden influir en el crei­xe­ment unguial, i per això s’han de con­tro­lar de tant en tant. Per exem­ple, hi ha per­so­nes que es quei­xen que les ungles se’ls tren­quen amb molta faci­li­tat. Això pot ser un signe de falta de proteïnes i vita­mi­nes, espe­ci­al­ment de la C, però també pot ser un símptoma d’artrosi o una con­seqüència de tenir con­tacte freqüent amb aigua calenta i sabó. Una altra causa de frac­tura és la repe­tició de copets a la feina.

De vega­des, alguns medi­ca­ments con­tra l’artri­tis reu­ma­toide poden fer que les ungles adop­tin un color gro­guenc, ja que acos­tu­men a con­te­nir sofre.

La mei­tat de les defor­mi­tats de les ungles s’expli­quen per una infecció de fongs. La resta és per cops, pso­ri­asi i, de vega­des, càncer. Pre­ci­sa­ment, de vega­des les ungles se sepa­ren del dit, un tras­torn cone­gut com a onicòlisi. La causa més freqüent són les ber­ru­gues, i també la pso­ri­asi si afecta l’arrel de l’ungla.

Una alte­ració que ens ha de por­tar a fer una con­sulta al metge és l’apa­rició de peti­tes taques blan­ques: no és per falta de calci, com es creu sovint, sinó com a resul­tat de cops repe­tits o bé per falta de ferro –es tin­gui anèmia o no– o de zinc. Les taques també poden ser con­seqüència d’una infecció per fongs, més habi­tu­als entre les per­so­nes diabètiques.

L’ús d’esmalts massa pig­men­tats i durant molt de temps pot fer que les ungles per­din cutícula i adop­tin un color gro­guenc i una forma con­vexa. L’esmalt massa fort també pot cau­sar al·lèrgia i fra­gi­li­tat. El remei en aquest cas és dei­xar de posar-se l’esmalt i fer mas­sat­ges a l’ungla amb oli d’oliva i cre­mes hidra­tants. Una altra solució és fer banys amb aigua amb sal marina, que conté iode, o bé amb suc de lli­mona.

L’apa­rició d’estries o de petits solcs a les ungles, més freqüentes entre la gent gran, pot ser el resul­tat d’una mala cir­cu­lació o de die­tes dràsti­ques d’apri­ma­ment sense con­trol mèdic ni pro­fes­si­o­nal. També poden aparèixer després d’una grip forta, i és una indi­cació que l’orga­nisme està en una situ­ació de debi­li­tat.

Si cau la làmina de l’ungla lla­vors pot ser símptoma d’una malal­tia endo­crina o de mala cir­cu­lació de la sang, però el més nor­mal és que sigui el resul­tat d’un con­tacte amb deter­gents molt agres­sius, sobre­tot si són deri­vats del petroli, o d’un trau­ma­tisme. Tenir les ungles en forma de cullera pot ser indi­ca­tiu d’una deficiència de ferro o d’algun pro­blema cardíac.

Les ungles també poden can­viar de color. En con­tacte amb el tabac es tor­nen gro­gues. Però això pot pas­sar igual­ment si hi ha alguna infecció per fongs o es pateix una malal­tia de pul­mons, de fetge o de ronyó.

En el cas que la malal­tia sigui pul­mo­nar, l’ungla també acos­tuma a tor­nar-se més grui­xuda. Si l’ungla es posa de color vio­laci pot haver-hi un pro­blema de cir­cu­lació o una anèmia; i si és posa verda, pot ser indi­ca­tiu d’una infecció bac­te­ri­ana per pseu­do­mo­nes. Si l’ungla rep un trau­ma­tisme fort o repe­tit farà un blau per sota que li donarà un color morat que pot evo­lu­ci­o­nar cap al negre.

Igual­ment, si es té una insu­ficiència renal la mei­tat infe­rior de les ungles es pot tor­nar blanca i la supe­rior rosada o d’aspecte pig­men­tat. La cir­rosi pot fer que les ungles es tor­nin blan­ques, tot i que la part supe­rior es pot man­te­nir rosada. Si hi ha poca albúmina, un fet nor­mal entre les per­so­nes amb cir­rosi, s’hi poden for­mar rat­lles horit­zon­tals.

També hi poden aparèixer peti­tes lesi­ons en forma de punts, que indi­quen un tras­torn en la for­mació de la que­ra­tina. El pro­blema apa­reix en per­so­nes sanes, però és més freqüent entre les que tenen pso­ri­asi. En aquest últim cas, les ungles poden tenir peti­tes depres­si­ons, taques de color marró, sepa­rar-se de la seva base i expe­ri­men­tar un engrui­xi­ment.

Podem pen­sar que tenir les ungles grui­xu­des és un bon senyal, però no és així: al dar­rere hi pot haver algun pro­blema pul­mo­nar o de cir­cu­lació de la sang. Però si a més de fer-se més grui­xu­des també adop­ten una forma rugosa, pot ser que tin­guem una infecció per fongs. Si són grui­xu­des i es tren­quen fàcil­ment, lla­vors podem sos­pi­tar, a més de la pso­ri­asi, que hi ha un pro­blema amb la glàndula tiroide.

Natu­ral­ment, si apa­rei­xen alguns d’aquests sig­nes, no ens hem d’alar­mar més del compte, però una con­sulta a l’espe­ci­a­lista sem­pre és acon­se­lla­ble.

També tenim ungles als peus

També hi ha un altre problema en què apareixen implicades les ungles i que és més freqüent en les dels peus. Es tracta de l’ungla encarnada, és a dir, quan l’ungla es clava dins de la carn dels dits i continua creixent. És motiu de consulta al podòleg, perquè si no es tracta pot donar lloc a una infecció greu. Aquest incident és més freqüent sobretot al dit gros del peu. Quan l’ungla s’enclava acaba apareixent una inflamació que causa un gran dolor. Per evitar aquest incident, les ungles s’han de tallar amb vores rectes i, evidentment, no dur un calçat massa ajustat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.