Salut

A flor de PELL

Malgrat les inclemències intermitents, el sol ja treu el nas amb força, també a través dels núvols. Potser ja som conscients que a la platja i a la piscina fa falta una crema protectora. Però, i el sol que ens toca en qualsevol moment del dia? Els especialistes avisen: d’aquest també cal protegir-se

Tot i les mil i una cam­pa­nyes de pre­venció se’ns oblida que el fet que la pell es bron­zegi és una reacció defen­siva –que suposa un atac, per tant–, i que tenir la pell enver­me­llida, cre­mada, no és per fer-ne broma. I la pell té memòria; no sabem d’aquí a uns anys què pas­sarà amb la sobre­ex­po­sició al sol d’avui. Laia Arti­gas, far­macèutica i experta en cosmètica i der­mo­farmàcia, explica: “La pell té memòria, i molta. Una cre­mada a l’espat­lla amb ver­me­llor o eri­tema, picor i des­ca­mació els dies poste­ri­ors és una zona alta­ment sen­si­bi­lit­zada i segu­ra­ment hi ha hagut un efecte nociu sobre el mate­rial genètic de les cèl·lules.”

Marta Fer­ran és met­gessa adjunta del ser­vei de der­ma­to­lo­gia de l’Hos­pi­tal del Mar, a Bar­ce­lona. “Que ens toqui el sol és una cosa, perquè estem en un país medi­ter­rani, i una altra és pren­dre’l”. Per què el pre­nem? “Per bron­ze­jar-nos i posar-nos més gua­pos, i això no és reco­ma­na­ble. Té con­seqüències a llarg ter­mini. I no és el sol d’un dia, sinó que és el sol acu­mu­lat al llarg de tota la vida.” Ales­ho­res, i si el pre­nem sovint? “Estem cau­sant petits danys a la pell i això pot con­di­ci­o­nar l’apa­rició d’alte­ra­ci­ons a la llarga.” La més greu, el càncer, i dins d’aquest, el mela­noma.

“Sol? SI No vaig a la platja”

No fa tan­tes dècades que això d’estar morens està ben vist. Abans, estar morè no era un signe posi­tiu, de qui gau­deix de temps de lleure, com ara, sinó més aviat el con­trari: qui tenia la pell bruna era perquè tre­ba­llava a l’aire lliure, i això volia dir que tenia un esta­tus social infe­rior. Tot i sen­tir les reco­ma­na­ci­ons mèdiques i far­macèuti­ques, el cas és que vin­dran els dies d’esbarjo, amb plans de pis­cina, platja o mun­ta­nya.

Sabem que hi ha un espai tem­po­ral que cal evi­tar: les hores cen­trals del dia, que van de les 12 a les 4 de la tarda, que és quan la radi­ació solar és més intensa. I cal fer ser­vir, és clar, tots els mètodes de pro­tecció solar. Diu Marta Fer­ran: “Sobre­tot fer ser­vir el foto­pro­tec­tor, que és prou cone­gut i inten­tar posar-lo bé. I en la mesura que es pugui, fer ser­vir també espais d’ombra, bar­rets, samar­re­tes pro­tec­to­res...”

El cas és, però, que el sol no està només a la platja. També està al parc, quan hi anem amb els nens, per exem­ple. “Pre­gunto als paci­ents: «Li toca el sol?» I em con­tes­ten: «No, jo no vaig mai a la platja.» No, no. Pre­gunto si per alguna raó li toca, perquè fa acti­vi­tats a l’aire lliure, cami­nar, jugar... És en aquest punt que de vega­des no s’és cons­ci­ent. Ens toca el sol i s’han de pren­dre mesu­res.” No és el mateix un petit tra­jecte de casa a la feina que una hora cami­nant, a ple sol i diària­ment. Però tot suma. També hi han de parar espe­cial atenció les per­so­nes amb pocs cabells, ja que són la pro­tecció natu­ral davant del sol. En resum: “De la mateixa manera que ens posem maqui­llatge, no costa gens afe­gir una crema amb foto­pro­tecció. Tot això que gua­nyes.”

Quin FPS neces­sito?

Déu ni do, com ens toca el sol. I Déu ni do la força amb què ho fa. El Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya ens dona cada dia la pre­dicció de la potència que tindrà aquest sol. Per Marta Fer­ran, l’excusa que els pro­duc­tes d’alta pro­tecció són massa untu­o­sos i, per tant, incòmodes, no val. “Avui dia, hi ha for­mu­la­ci­ons amb mol­tes tex­tu­res, i tot­hom pot tro­bar el seu foto­pro­tec­tor ideal.” Hi ha cre­mes que evi­ten la picor d’ulls, quan suem o estem mullats. Pro­duc­tes per a homes, que són més peluts i els costa apli­car el pro­tec­tor. N’hi ha de líquids, en gel... Foto­pro­tec­tors per fer esport, que evi­ten la sen­sació engan­xi­fosa quan se sua... I com d’alta ha de ser la pro­tecció? Laia Arti­gas explica: “A grans trets, podríem dir que el grau de pro­tecció està rela­ci­o­nat amb el foto­tip de pell de cadascú; tot i així, reco­ma­nem un fac­tor de pro­tecció alt (50+) o inter­medi (30) en pells ja bron­ze­ja­des.” I apro­fita: “L’FPS (30 o 50+) indica, en minuts, el temps que podem pas­sar expo­sats al sol amb la pell pro­te­gida, en com­pa­ració amb la pell sense mètode físic o químic de pro­tecció, abans no apa­re­gui un eri­tema. Usar FPS no vol dir que no et bron­ze­jaràs, al con­trari, la teva mela­nina (sis­tema de defensa de les cèl·lules davant del sol) es fabri­carà de la mateixa manera, però amb una qua­li­tat i dura­bi­li­tat supe­ri­ors.” Ah, i recor­deu: la pèrdua d’eficàcia. “Tots els pro­duc­tes d’FPS que tre­ba­llem a la farmàcia con­te­nen un dibuix que és un pot obert ano­me­nat PAO que indica (per exem­ple, 12M, és a dir dotze mesos) la cadu­ci­tat del pro­ducte. Més enllà d’aquesta data pot ser que no pro­te­geixi amb l’eficàcia pro­vada i estu­di­ada que pro­met el fabri­cant.”

De l’oli al protector 50

Fa dècades, la majoria no feia servir protector. Hi havia fins i tot receptes casolanes, com una barreja pròpia d’una amanida: oli i llimona. De fet, se solien fer servir productes força oliosos. Dels oliosos es va passar als enganxosos, i cada vegada més, les proteccions mínimes són més altes i el seu ús, més agradable.

Quant temps ha de passar per veure les conseqüències dels excessos? “És difícil de dir, perquè hi intervenen molts factors, tot el sol acumulat, el tipus de pell –n’hi ha de més o menys clara–, la genètica...”, diu Marta Ferran. La majoria de casos, però, són de 50 anys en amunt. “Esperem que en els anys vinents hi hagi menys lesions.” Ara mateix s’està fent molta detecció precoç. El millor? Recordar que no hi ha cap protecció total, que estaria bé fer l’aplicació abans de sortir de casa i que cal renovar-la i sense estalviar producte. I sobretot, prudència.

La farmàcia, l’assessorament

“Les farmàcies adherides a la campanya de prevenció del càncer de pell ens adonem que no som conscients dels efectes nocius del sol quan ens hi exposem sense factor de protecció solar (FPS). Efectes com el dany solar crònic, un dels factors de risc per patir en un futur un possible càncer de pell maligne.” Parla Laia Artigas, farmacèutica i experta en cosmètica i dermofarmàcia, de la Farmàcia Cristina Muñoz de Teià. “Com a farmacèutics tenim la responsabilitat de transmetre la importància d’usar FPS tot l’any, i com i per què és necessari reaplicar-lo cada dues hores.” I segueix: “El sol és el mateix tot l’any, així com la incidència dels raigs UVA i UVB, i la refracció d’aquests raigs sobre l’aigua, l’asfalt, la gespa, la neu...” La protecció quotidiana, tot l’any, és imprescindible, per evitar el fotoenvelliment prematur, les arrugues i les taques i, sobretot, per protegir-nos de patir càncer de pell.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor