Salut

No espremis tant la taronja

La taronja és un producte que podem trobar fàcilment al nostre país. Un consum regular d’aquesta fruita aporta grans beneficis a la salut i ajuda a prevenir trastorns

La taronja (Citrus sinen­sis) és un fruit cítric de la família de les rutàcies, que també inclou el pomelo (Citrus maxima), l’aran­ger (Citrus para­disi) i la man­da­rina (Citrus reti­cu­lata). De fet, la taronja és un híbrid entre el pomelo i la man­da­rina. Es va ori­gi­nar al sud de la Xina, des d’on es va escam­par per tot el sud-est asiàtic. Ara es con­rea en totes les regi­ons del món de clima càlid. A casa nos­tra, en tro­bem a la costa de Tar­ra­gona i als mar­ges del riu Ebre. També és una fruita dis­tin­tiva del País Valencià. És un dels ali­ments més com­plets i millors de la dieta medi­terrània.

La taronja és una de les frui­tes més con­su­mi­des pels grans bene­fi­cis que aporta a la salut. Conté molta vita­mina C, o àcid ascòrbic, que intervé en la for­mació del col·lagen, els ossos i les dents; afa­vo­reix l’absorció del ferro dels ali­ments en el trànsit intes­ti­nal –i per tant con­tri­bu­eix a evi­tar l’anèmia per falta d’aquest ele­ment–, i aug­menta les defen­ses con­tra les infec­ci­ons. També és una vita­mina necessària per a la repa­ració dels tei­xits –una mala cica­trit­zació pot ser símptoma que ens en falta– i per a la síntesi de les hor­mo­nes.

El nos­tre orga­nisme no pot gene­rar la vita­mina C pel seu compte, i per tant l’ha d’obte­nir de la dieta. Hi ha la creença, que no està pro­vada científica­ment, que la vita­mina C ens pro­te­geix dels refre­dats. En canvi, sí que sem­bla que deter­mi­na­des infec­ci­ons duren menys temps si el cos dis­posa de prou vita­mina d’aquest tipus.

Alguns dels bene­fi­cis per a la salut de la taronja estan demos­trats. D’altres, pot­ser els més cri­da­ners, no. Gai­rebé tots aquests bene­fi­cis s’atri­bu­ei­xen a la presència de la vita­mina C. Per exem­ple, al fac­tor anti­o­xi­dant se li atri­bu­ei­xen bene­fi­cis que encara s’han de com­pro­var, com ara que sigui un pre­ven­tiu del càncer de pell, de pit, de pulmó, de boca i de còlon.

En això, com en tot, hem de tenir en compte que els ali­ments i els nutri­ents no són medi­ca­ments. A més, supo­sant que la influència sobre el refre­dat fos certa, perquè la vita­mina C fes l’efecte espe­rat cal­dria que la comencéssim a con­su­mir set­ma­nes abans de l’arri­bada de la tem­po­rada dels refre­dats.

Però també hem de saber que no per més vita­mina C que pren­guem acon­se­gui­rem més bene­fi­cis. Una taronja de mida nor­mal conté de 75 a 100 mil·ligrams de vita­mina C, i la neces­si­tat diària d’un infant i d’un adult és de només d’entre 40 i 60 mil·ligrams. Amb un got de suc natu­ral de taronja al dia, fet al moment, ja con­su­mim amb escreix tot el que el cos neces­sita. Si en pre­nem més, el cos n’absor­birà la que neces­sita, i la resta l’eli­mi­narà a través de l’orina. Inflar-se de vita­mi­nes solu­bles en aigua, com està de moda a Occi­dent, només fa que les cla­ve­gue­res esti­guin més vita­mi­na­des que mai. Aquí podríem apli­car una de les dites cata­la­nes en què està impli­cada aquesta fruita: “No espre­mis tant la taronja que quedi sense suc.” És a dir, que no cal abu­sar de coses o per­so­nes, perquè l’excés les pot fer inútils. Una dita, per cert, que farien bé d’escol­tar Ebre enllà.

Una altra cosa són les vita­mi­nes solu­bles en greix: aques­tes sí que si s’acu­mu­len al cos i en excés ens poden per­ju­di­car.

Fer un con­sum exces­siu de taronja, com de qual­se­vol altre ali­ment, no ens apor­tarà bene­fi­cis. Per exem­ple: encara que el seu con­tin­gut de sucres és rela­ti­va­ment baix, l’abús està con­train­di­cat si patim sobrepès o si no fem prou exer­cici.

És impor­tant pren­dre el suc de taronja aca­bat de fer, perquè és quan conté més anti­o­xi­dants, uns agents que sem­bla que aju­den a endar­re­rir l’enve­lli­ment del nos­tre orga­nisme. En con­tacte amb l’oxi­gen i la llum, els fac­tors anti­o­xi­dants es degra­den ràpida­ment. Si un cop aca­bat de fer el suc el guar­dem a la nevera, les pro­pi­e­tats es man­te­nen, però no més enllà de 30 minuts.

En cas de malal­tia, embaràs o lactància, les neces­si­tats diàries aug­men­ten. Està com­pro­vat, igual­ment, que els fuma­dors neces­si­ten més vita­mina C. També sem­bla que una apor­tació ele­vada de vita­mina C ajuda a pre­ve­nir les cata­rac­tes en una petita part de la població. Igual­ment, hi ha estu­dis que asse­nya­len que el con­sum de vita­mina C ajuda a pre­ve­nir les reac­ci­ons al·lèrgi­ques.

Men­jar una taronja no és el mateix que beure’n el suc, encara que esti­gui aca­bat de fer. Quan ens men­gem una taronja sen­cera, també con­su­mim la part blanca, que té un gust amarg. Aquesta fina pell que envolta els grills és la que conté la con­cen­tració més ele­vada de vita­mi­nes, fibra i poli­fe­nols com l’hes­pe­ri­dina i la narin­gina, que tenen una funció anti­en­ve­lli­ment i antiin­fla­matòria per a les cèl·lules del nos­tre orga­nisme.

La taronja també conté aigua, àcid fòlic i sals mine­rals riques en potassi, mag­nesi, calci, ferro i fòsfor. A la taronja hi podem tro­bar, igual­ment, vita­mina A, que con­tri­bu­eix al sis­tema immu­nològic, i fibra solu­ble. A més, com passa amb mol­tes altres frui­tes fres­ques, aporta poques calo­ries. Una taronja de mida mit­jana té entre 60 i 70 calo­ries, es baixa en grei­xos i no conté coles­te­rol.

La vita­mina C també esti­mu­la­ria la pro­ducció de glòbuls blancs i pro­te­gi­ria la pell de l’atac dels radi­cals lliu­res. També s’asse­gura que els fla­vo­noi­des de la taronja –aquesta fruita en conté unes 60 vari­e­tats– per­me­ten con­tro­lar la tensió arte­rial, el coles­te­rol i l’artri­tis. La presència de l’àcid fòlic aju­da­ria al desen­vo­lu­pa­ment i a la con­ser­vació del cer­vell. També sem­bla que és car­di­o­sa­lu­da­ble i que, fins i tot, ajuda a pre­ve­nir les malal­ties d’aquest tipus, tot i que tam­poc n’hi ha estu­dis defi­ni­tius.

Control de pes

Sembla fora de dubte que com que té poques calories i molta fibra, la taronja és útil per al control del pes, ja que proporciona una sensació de sacietat prolongada. Alhora, és un bon remei contra el restrenyiment.

El suc de taronja ajuda les persones que pateixen gastritis i úlceres gàstriques, ja que evita que hi hagi un excés d’acidesa. També és cert que alguns minerals que conté la taronja són necessaris per al manteniment del sistema nerviós i per al funcionament de l’aparell digestiu, però d’aquí no es pot deduir que tingui cap efecte curatiu. És un error considerar que els aliments són fàrmacs.

Els mariners i les taronges

L’absència de vitamina C causa una malaltia desconeguda actualment en els països desenvolupats, però que fa segles era comuna en els llargs viatges marítims, coneguda com a escorbut. Les manifestacions principals d’aquesta carència vitamínica són el sagnat de les genives, la caiguda de les dents, la fragilitat dels vasos petits i una anèmia considerable. L’absència de vitamina C feia que molts d’aquests mariners, amb una dieta privada de verdures i fruita fresca, morissin durant la travessia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor