Salut

Precaució a la muntanya

Ara que s’acosten les vacances d’estiu, és un bon moment per sortir a passejar pel bosc. Però sempre hem de prendre algunes precaucions per evitar que una activitat plaent es converteixi en una font de problemes

Man­te­nir-se actiu ajuda a allar­gar la vida. Sigui quina sigui la nos­tra edat, però amb més raó si hem pas­sat de la sei­xan­tena, sor­tir a pas­se­jar a pas viu –tant com es pugui– durant almenys una hora al dia, evi­tant sem­pre els moments de més inso­lació, és una acti­vi­tat salu­da­ble per al cor.

Si volem fer una excursió per la mun­ta­nya, la prin­ci­pal pre­caució que hem de pren­dre és que mai, en cap cas, hi ani­rem sols. Menys encara si és un ter­ri­tori nou per a nosal­tres.

També és molt con­ve­ni­ent, abans d’ini­ciar una excursió en com­pa­nyia, dei­xar dit a algun fami­liar o amic cap a on pen­sem anar i a quina hora tenim pre­vist d’arri­bar.

També és con­ve­ni­ent assa­ben­tar-se, abans de sor­tir, de quina és la pre­visió mete­o­rològica. Ens abs­tin­drem de fer l’excursió si hi ha boira o si s’anun­cien plu­ges. Mai sor­ti­rem si fa o està anun­ci­ada una calor intensa.

La ter­cera pre­caució és por­tar sem­pre un calçat ade­quat, ben adap­tat al nos­tre peu i pen­sat per a l’acti­vi­tat que pen­sem fer. Molts pro­ble­mes i lesi­ons apa­rei­xen, pre­ci­sa­ment, perquè hem uti­lit­zat un mal calçat. Si ens lesi­o­nem per aquesta causa, podem que­dar atra­pats a la mun­ta­nya.

A més, cal por­tar un calçat adap­tat a cada acti­vi­tat. No ens podem ficar en un camí de pedres amb saba­ti­lles de sola tova, ni tam­poc fer una acti­vi­tat breu amb botes dures. Por­tar un calçat que no es cor­res­pon amb l’acti­vi­tat pot faci­li­tar l’apa­rició d’esquinços i de lesi­ons als tur­mells i als genolls. En el millor dels casos, ens can­sa­rem més del compte.

Igual­ment, la roba ha de ser còmoda i s’ha d’adap­tar bé. No ha d’anar fre­gant la pell, perquè ens faria aparèixer but­llo­fes. Això és molt impor­tant en el cas dels mit­jons.

Abans d’ini­ciar la marxa, hem de fer una mica d’escal­fa­ment mus­cu­lar, un requi­sit que és impor­tant per prac­ti­car qual­se­vol acti­vi­tat espor­tiva, encara que la vul­guem fer suau­ment. Els exer­ci­cis d’escal­fa­ment abans de la pas­se­jada ens pre­pa­ra­ran física­ment i psi­cològica­ment, i també ens aju­da­ran a incre­men­tar el nos­tre ren­di­ment i a pre­ve­nir les lesi­ons.

No vul­guem gua­nyar con­cur­sos. A la mun­ta­nya anem a pas­sar-ho bé i a fruir de les vis­tes. Això vol dir que no hem de fer esforços inten­sos quan ini­ciem l’acti­vi­tat. Cami­nar per la mun­ta­nya és una acti­vi­tat aeròbica, és a dir, no ens hauríem de fati­gar.

Com podem saber si hem arri­bat a aquest punt de fatiga crítica? Perquè començarem a esbu­fe­gar.

Si això passa, ens atu­ra­rem i des­can­sa­rem. També ens hidra­ta­rem. Pas­sat un temps, podrem tor­nar a cami­nar, però ho farem a un ritme més lent.

Hi ha un truc per saber si fem l’acti­vi­tat a un ritme salu­da­ble i adap­tat al nos­tre cos: que puguem cami­nar i par­lar alhora sense sen­tir-nos can­sats. Si ens costa, és que no ho estem fent bé.

Cal fer pau­ses freqüents, durant les quals hem d’apro­fi­tar per beure, men­jar una mica i des­can­sar. Uns deu minuts cada hora acos­tuma a ser un període rao­na­ble. En cas con­trari, els músculs es poden refre­dar i hi pot haver sobrecàrre­gues i ram­pes. Evi­tar el refre­da­ment és molt impor­tant si fem l’acti­vi­tat a l’hivern; però també hem de vigi­lar a l’estiu, si fa vent o si ens agafa una tem­pesta. Lla­vors hem de mirar d’anar ben abri­gats.

Si anem acom­pa­nyats d’infants, lla­vors hem de fer pau­ses més sovint, però també més cur­tes. Després, quan esti­guem a prop del final de la pas­se­jada, cal que anem reduint el ritme, ja que això ajuda a nor­ma­lit­zar el ritme car­di­o­vas­cu­lar i res­pi­ra­tori.

Quan aca­bem l’excursió, no ens fica­rem imme­di­a­ta­ment a l’automòbil, si és que l’hem uti­lit­zat per arri­bar al punt de sor­tida. Això pot fer que apa­re­gui una sobrecàrrega mus­cu­lar. Des­can­sem una estona abans d’entrar al vehi­cle. També és con­ve­ni­ent beure i men­jar alguna cosa. Si resulta que hem fet un esforç intens, lla­vors farem els exer­ci­cis pro­pis de l’escal­fa­ment mus­cu­lar i després des­can­sa­rem una mica més.

Els bas­tons de sen­de­risme són útils perquè aju­den a man­te­nir l’equi­li­bri i a reduir la càrrega sobre els tur­mells i els genolls. Aquests bas­tons també ens seran útils si tenim alguna lesió lleu.

Si por­tem mot­xi­lla, el pes ha d’estar ben dis­tribuït: el que pesa més, a la part baixa i com més a prop de l’esquena millor. Sabrem que la mot­xi­lla està ben ajus­tada perquè no anirà oscil·lant en les puja­des i bai­xa­des.

Durant la ruta s’ha de beure i men­jar. Això s’ha de fer sem­pre, encara que l’excursió no sigui gaire llarga. Si no bevem ni recu­pe­rem els electròlits que per­dem amb la suor, ens des­hi­dra­ta­rem. El resul­tat és que podem tenir ram­pes, defa­lli­ments i, fins i tot, ens podem deso­ri­en­tar.

Hem de beure de tant en tant, encara que no ens sen­tim asse­de­gats. I beu­rem a poc a poc. També hem de pro­cu­rar que la beguda no esti­gui gaire freda.

Accidents freqüents

Els accidents passen. Podem prendre totes les precaucions i, malgrat això, lesionar-nos. Un dels incidents més freqüents, és l’esquinç de turmell. N’hi ha de diferents graus, depenent de l’abast de la lesió. També ens podem fer un esquinç de genoll, que consisteix en un estirament dels lligaments del genoll, sovint arran d’un cop o d’una caiguda. Aquesta lesió requereix l’aplicació de fred i de benes de subjecció. Cal fer repòs i mantenir la zona immobilitzada durant la recuperació.

Un cas pitjor és el de la fractura del genoll o del turmell, que es pot produir pels mateixos motius que els esquinços, però amb un impacte més gran. Si la fractura és lleu, la recuperació es pot aconseguir immobilitzant la zona i fent repòs; però en el casos més greus caldrà passar per la sala d’operacions.

Un altre incident, però menor, que pateixen els excursionistes són les durícies per fricció. Són una conseqüència del calçat inadequat. La millor manera d’evitar aquest problema, doncs, és utilitzar un bon calçat i plantilles ben adaptades al peu. Un incident semblant per un calçat inadequat són les butllofes, que apareixen per la fricció del mitjó amb la pell.

La tendinitis és una inflamació dels tendons per sobreesforç. El millor tractament és aplicar-hi gel i reposar fins que la inflamació disminueixi.

El perill d’una tempesta

Si, anant per la muntanya, ens enxampa una pluja amb llamps, no ens refugiarem sota cap arbre ni cap pedra gran. Sempre cal allunyar-se dels llocs elevats i de les cabanes aïllades. Si no tenim cap altre remei, ens esperarem asseguts i amb les mans als genolls.

Ben comunicats

En cas que algun acompanyant tingui un accident, cal comprovar el seu estat i moure’l com menys millor. Sempre que sigui possible i que l’accident no sigui greu, cal posar-lo en un lloc segur i còmode, i després demanar ajuda al 112.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.