Salut

La usurpació política

Des de les primeres declaracions dels membres del govern espanyol amenaçant Catalunya i els seus polítics amb l’aplicació de l’article 155, es van començar a sentir diverses versions sobre la interpretació i els límits d’aquest article, ja que alguns juristes consideraven que la seva formulació era indeterminada i permetia una absoluta discrecionalitat. En aquesta línia, les declaracions del president Rajoy desprenien la voluntat de fer de l’article 155 una carta blanca per usurpar les competències de qualsevol comunitat autònoma amb què es discrepi

ABÚS DE PODER
“Pretendre que Catalunya estigui d’acord amb el que la ministra proposava és un clar abús de poder”
VULNERACIÓ
“S’ha vulnerat la capacitat de discussió del recurs de l’Estat contra la universalització de l’assistència sanitària”
ALTERACIONS
“La gestió del dia a dia es va alentir”

Empa­rat pel des­ple­ga­ment del 155, el govern de l’Estat va ces­sar el pre­si­dent, els con­se­llers, el per­so­nal even­tual i altres tre­ba­lla­dors de l’admi­nis­tració de la Gene­ra­li­tat, en total més de 260 per­so­nes. Mal­grat que aquest fet va ser assu­mit per alguns amb gran nor­ma­li­tat, cal recor­dar que els objec­tius del 155 eren res­tau­rar la lega­li­tat cons­ti­tu­ci­o­nal i esta­tutària, man­te­nir el benes­tar social i el crei­xe­ment econòmic i asse­gu­rar els drets i les lli­ber­tats de tots els cata­lans. En lloc deia que s’hagués de ces­sar l’exe­cu­tiu autonòmic ni que les seves fun­ci­ons serien assu­mi­des per l’exe­cu­tiu cen­tral. Com es va poder jus­ti­fi­car que el pre­si­dent del govern espa­nyol usurpés la com­petència exclu­siva de con­vo­catòria d’elec­ci­ons del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat? Què tenia a veure aquesta funció amb l’objec­tiu de sus­pen­dre o anul·lar actes i nor­mes que hau­rien anat en con­tra de la Cons­ti­tució? Les mesu­res necessàries podrien haver estat unes altres, menys lesi­ves per a l’auto­go­vern de Cata­lu­nya. L’exer­cici de la capa­ci­tat de con­vo­catòria de les elec­ci­ons per part del pre­si­dent del govern espa­nyol va supo­sar la màxima expressió de la usur­pació política, en tant que aquesta funció queda reco­llida en l’Esta­tut d’auto­no­mia i, per tant, con­fi­gura un ele­ment essen­cial del dret d’auto­go­vern de Cata­lu­nya.

Les mesu­res també afec­ta­ven el Par­la­ment de Cata­lu­nya, ja que amb el des­ple­ga­ment del 155 es va eli­mi­nar la funció de con­trol sobre el poder exe­cu­tiu, que, en aquest cas, s’hau­ria d’haver exer­cit sobre els mem­bres del govern de l’Estat. D’aquesta manera, es va vul­ne­rar un dels ele­ments que equi­li­bra la sepa­ració de poders i con­fi­gura els sis­te­mes democràtics, el que es coneix com a con­trol i equi­li­bri (check and balance). En aquest con­text, les úniques ini­ci­a­ti­ves que els dipu­tats podien pre­sen­tar eren les sol·lici­tuds d’infor­mació. En el cas de Salut, el Minis­teri, amb un menys­preu abso­lut cap a la ins­ti­tució que repre­senta la ciu­ta­da­nia de Cata­lu­nya, no va donar res­posta a cap de les divuit sol·lici­tuds d’infor­mació efec­tu­a­des pels grups par­la­men­ta­ris.

L’apli­cació del 155 no tenia com a objec­tiu la devo­lució de com­petències a l’Estat, però el govern espa­nyol i els mem­bres de l’opo­sició ho van voler fer de manera enco­berta, extra­li­mi­tant-se i vul­ne­rant l’orde­na­ment legal vigent.

INTER­VENCIÓ DE LA SANI­TAT

El Minis­teri de Sani­tat va inten­tar fer el mateix: deci­dir sobre el model de finançament de la sani­tat sense la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. Va pro­po­sar la cele­bració d’un con­sell inter­ter­ri­to­rial monogràfic de finançament de la sani­tat –òrgan en què estan repre­sen­tants tots els con­se­llers de Salut, la minis­tra i altres repre­sen­tants del Minis­teri– per al 4 de juny, que final­ment no va tenir lloc per la cai­guda del govern de Rajoy.

Set­ma­nes abans, es van fer reu­ni­ons pre­pa­ratòries a través de l’òrgan que agrupa els secre­ta­ris gene­rals de Salut de les comu­ni­tats autònomes, la comissió dele­gada. Els repre­sen­tants del Depar­ta­ment de Salut vam ser conei­xe­dors de la cele­bració de les reu­ni­ons a través dels mit­jans de comu­ni­cació, i vam recla­mar que es res­pectés el dret del secre­tari gene­ral d’assis­tir-hi. Un cop acon­se­guit, se’ns va fer saber de paraula, mai per escrit, que no podríem defen­sar posi­ci­o­na­ments dife­rents als del Minis­teri, per la qual cosa vam decli­nar assis­tir-hi. Pre­ten­dre que Cata­lu­nya esti­gui d’acord amb el que la minis­tra pro­posa en lloc de ser el Minis­teri el que defensi el posi­ci­o­na­ment de Cata­lu­nya és un clar abús de poder; no és apli­cació estricta del 155. Els greu­ges de Cata­lu­nya en relació amb el finançament con­fi­gu­ren una llarga llista, alguns d’aquests temes fa anys que estan pen­dents de ser abor­dats, com el reco­nei­xe­ment que exis­teix un dèficit estruc­tu­ral del 8-10% de la des­pesa en sani­tat (al vol­tant de 1.000 mili­ons d’euros més). Un altre cop, amb el 155, tot eren pres­ses i exigències.

Un altre dels exem­ples de divergència de posi­ci­o­na­ment entre el govern esta­tal i Cata­lu­nya en què s’ha vist vul­ne­rada la seva capa­ci­tat de dis­cussió i d’opo­sició ha estat amb el recurs d’incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat pre­sen­tat per l’Estat con­tra la llei d’uni­ver­sa­lit­zació de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Ser­vei Català de la Salut. Quan el govern de l’Estat va pre­sen­tar el recurs, la Gene­ra­li­tat estava inter­vin­guda i sense capa­ci­tat per pre­sen­tar al·lega­ci­ons a l’exe­cu­tiu de Madrid. Donada la rellevància d’aquesta impug­nació, dedi­caré un arti­cle com­plet a trac­tar aquest tema. En aquest mateix sen­tit, ha anat el Reial decret 954/2015 que regula la pres­cripció per part dels infer­mers. Prèvia­ment a l’apli­cació del 155, el govern de la Gene­ra­li­tat estava tra­mi­tant l’apro­vació d’un decret de regu­lació propi.

ALTE­RA­CI­ONS GREUS

A banda de les afec­ta­ci­ons sobre qüesti­ons clau del sis­tema, l’apli­cació del 155 ha alte­rat el nor­mal fun­ci­o­nal­ment de la Gene­ra­li­tat. La gestió del dia a dia es va alen­tir, fet que va incre­men­tar els tràmits burocràtics i va crear cir­cuits enre­ves­sats de con­trol i vali­dació per a la tra­mi­tació i l’apro­vació d’acords de govern o la sig­na­tura de docu­ments per part de la minis­tra; la neces­si­tat de decla­ra­ci­ons res­pon­sa­bles per asse­gu­rar que la des­pesa no tenia relació amb cap acti­vi­tat il·legal ni contrària a deci­si­ons dels tri­bu­nals; l’auto­rit­zació d’ordres del dia i acords asso­lits dels òrgans de govern de les enti­tats públi­ques o l’auto­rit­zació dels paga­ments, molts dels quals a orga­nit­za­ci­ons no gover­na­men­tals que tre­ba­llen per als més des­fa­vo­rits.

A tall d’exem­ple, la con­trac­tació del ser­vei d’atenció de la inter­rupció voluntària de l’embaràs, que es va fer arri­bar al Minis­teri el mes de febrer, durant més de tres mesos no va ser apro­vat: no sabrem mai si per un alen­ti­ment del procés admi­nis­tra­tiu o per una raó ideològica, que cadascú en faci la lec­tura que con­si­deri opor­tuna. Davant la pre­gunta sobre què és i què no és l’arti­cle 155, més enllà de la defi­nició de l’abast i la regu­lació que es plan­teja, no podem obviar la volun­tat, no escrita i expli­ci­tada ver­bal­ment, d’escarni públic, d’humi­liar una població i una ins­ti­tució que han gosat qüesti­o­nar l’statu quo i plan­te­jar la revisió d’un model caduc que no res­pon ni a les neces­si­tats ni a les aspi­ra­ci­ons d’una part impor­tant del poble català. Algun peri­o­dista ha qua­li­fi­cat aquests efec­tes com el 155 invi­si­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor