Salut

Consells per a l’estiu

Les vacances són un moment per descansar, però també són una ocasió per cometre imprudències que poden afectar la nostra salut la resta de l’any. Unes senzilles precaucions ens evitaran molèsties posteriors

Sol i aigua: dos ele­ments molt pre­sents en les nos­tres vacan­ces que con­tri­bui­ran al nos­tre benes­tar i a allò que s’ano­mena popu­lar­ment “recar­re­gar piles”. Ho faran sem­pre que no n’abu­sem. Per exem­ple: si a l’estiu hi ha tem­pe­ra­tu­res més ele­va­des i més hores d’inso­lació, la nos­tra pell també es veurà expo­sada a més agres­si­ons que durant la tar­dor i l’hivern. Hem de tenir en compte, a més, que els efec­tes de l’abús del sol tri­guen anys a mani­fes­tar-se.

Tin­guem en compte, també, que l’impacte solar és el mateix tant a la platja com a la mun­ta­nya. El fet que no esti­guem envol­tats de sorra i d’aigua no vol dir res. Al con­trari: si som en una mun­ta­nya ele­vada, la quan­ti­tat de rajos ultra­vi­o­lats serà supe­rior.

Una mica de llum ultra­vi­o­lada ens bene­fi­cia perquè con­tri­bu­eix a la for­mació de la vita­mina D o anti­raquítica. Però tin­guem en compte que bron­ze­jar-se és només un fac­tor estètic i que no aporta cap bene­fici com­pro­va­ble a la nos­tra salut. Una expo­sició exces­siva farà que la pell s’enve­lleixi i es torni aspra abans d’hora. Final­ment, una acu­mu­lació de rajos ultra­vi­o­lats durant anys és una invi­tació perquè s’hi for­min mela­no­mes i car­ci­no­mes.

A més, tant a la platja com a la mun­ta­nya, els núvols no fil­tren els rajos ultra­vi­o­lats. Anar a la platja en un dia nuvo­lat i no posar-se pro­tecció a la pell és una imprudència.

GORRA, VISERA, ULLE­RES...

Si no podem evi­tar una llarga expo­sició al sol perquè estem d’excursió, uti­lit­za­rem gorra amb visera o bar­ret, i ulle­res fos­ques. Hem de pro­cu­rar que la roba sigui de cotó i que trans­piri bé. També és bo posar-se crema solar, però atenció: no n’hi ha cap que pro­te­geixi al cent per cent.

Si som a la platja, hem de saber que la sorra reflec­teix els rajos solars, igual que ho fa la neu a l’hivern. L’aigua tam­poc és un fil­tre solar. Els rajos ultra­vi­o­lats més per­ju­di­ci­als per a la nos­tra pell poden tra­ves­sar fins a 30 cm d’aigua, si és trans­pa­rent.

Si no ente­nem unes vacan­ces sense esti­rar-nos a la sorra, lla­vors evi­ta­rem el pit­jor horari, que és de 10 del matí a 4 de la tarda. El mateix val per a la mun­ta­nya. Els pri­mers dies ens hi expo­sa­rem poc, al sol. I si tenim cri­a­tu­res peti­tes no les por­ta­rem a la platja, en cap cas, si tenen menys de sis mesos. Als infants els pro­te­gi­rem amb cre­mes pediàtri­ques i, fins als 3 anys d’edat, els farem jugar a sota del para-sol.

Si mal­grat tot hem abu­sat del sol a la platja o a la mun­ta­nya i ens cre­mem la pell, el millor és apli­car-hi com­pre­ses d’aigua freda i, poste­ri­or­ment, alguna crema hidra­tant i con­tra la infla­mació. Si per­sis­teix la molèstia, ho con­sul­ta­rem amb el metge.

COMPTE AMB ELS ULLS

Els grans obli­dats durant les vacan­ces són els ulls. No els donem importància i després apa­rei­xen les lesi­ons. La més comuna és la con­jun­ti­vi­tis cau­sada per la sorra. Quan sor­tim a l’aire lliure és con­ve­ni­ent por­tar unes ulle­res de sol de bona qua­li­tat que ens pro­te­gi­ran del sol, però també de la sorra i de la brisa marítima.

La llum solar irrita els ulls i pot con­tri­buir a l’apa­rició de lesi­ons, com la que­ra­ti­tis. Aquesta lesió, una de les més freqüents a l’estiu, con­sis­teix en la mort de petits grups de cèl·lules de la superfície de la còrnia. Un signe clar d’aquest tras­torn és que els ulls es tor­nen ver­mells, plo­ro­sos i sen­si­bles a la llum.

Si por­tem lents de con­tacte ens les trau­rem sem­pre per banyar-nos al mar o a la pis­cina, encara que ens sem­bli una molèstia o una pre­caució inne­cessària. En cas con­trari, els nos­tres ulls poden adqui­rir alguna infecció peri­llosa. A les pis­ci­nes també és con­ve­ni­ent por­tar ulle­res, ja que el clor és un gran irri­tant, i a més ens podem infec­tar amb ame­bes.

CRE­MOR I COÏSSOR

La seque­dat ocu­lar és un altre pro­blema freqüent a l’estiu, cau­sat per les tem­pe­ra­tu­res altes i la falta d’humi­tat. Sabrem que patim seque­dat perquè tin­drem la sen­sació que hi ha algun objecte estrany a sota de les par­pe­lles, cre­mor i coïssor. En aquest cas, com diu la dita cata­lana, ens fre­ga­rem els ulls amb els col­zes, una manera de dir que no ens els hem de fre­gar mai. Posem-nos-hi llàgri­mes arti­fi­ci­als. En prin­cipi, amb això s’hau­ria de solu­ci­o­nar la molèstia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.