Salut

AMENAÇA bacteriana

El mal ús que s’ha fet dels antibiòtics està generant bacteris resistents que es poden convertir en un greu problema per a la salut humana

L’estiu del 1924, el fill pri­mogènit de l’ales­ho­res pre­si­dent dels Estats Units, Cal­vin Coo­lidge, va deci­dir jugar un par­tit de ten­nis a la Casa Blanca amb un dels seu ger­mans. Com que tenia pressa no es va posar mit­jons i les saba­ti­lles li van fer una but­llofa en un dit del peu. La but­llofa es va reben­tar, es infec­tar, i una set­mana més tard Cal­vin Coo­lidge júnior, un jove ale­gre i salu­da­ble de només 16 anys, moria de sep­ticèmia. Aquesta trista història ser­veix per mos­trar que, sense antibiòtics, la vida seria molt més arris­cada, fins i tot per als rics i pode­ro­sos.

El des­co­bri­ment de la peni­cil·lina per part d’Ale­xan­der Fle­ming el 1928 va obrir una porta als grans avenços mèdics –i en con­seqüència soci­als– vis­cuts durant la segona mei­tat del segle XX. Però aquest nou i mira­culós arse­nal terapèutic pot aca­bar eclip­sat per la seva con­tra­par­tida: la resistència als matei­xos antibiòtics.

FLE­MING HO VA PRE­DIR

No és una pro­blemàtica nova, de fet Fle­ming la va pre­dir poc després de la seva des­co­berta. Així, el 1955 ja hi havia països que havien detec­tat infec­ci­ons resis­tents a la peni­cil·lina a mesura que l’ús d’aquest nou fàrmac s’anava este­nent. Ara bé, ha estat en aquesta última dècada quan el pro­blema ha adqui­rint dimen­si­ons gravíssi­mes, fins al punt que l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut parla de “super­bac­te­ris”, i asse­gura que la resistència als antibiòtics és una de les pit­jors ame­na­ces per a la salut de les per­so­nes, la segu­re­tat ali­mentària i el desen­vo­lu­pa­ment. I el més lamen­ta­ble és que els antibiòtics s’estan tor­nant ine­ficaços perquè nosal­tres matei­xos en fem un mal ús.

Per la doc­tora Lur­des Matas, res­pon­sa­ble del Ser­vei de Micro­bi­o­lo­gia de l’Hos­pi­tal Ger­mans Trias de Bada­lona, és urgent que enten­guem que no ens podem auto­me­di­car i que pren­dre antibiòtics si no ens ho ha recep­tat un metge, és perillós. “En altres països que també tenen pro­ble­mes de resistència antibiòtica, encara que no tants com nosal­tres, la pres­cripció només la pot fer el metge. És com en el cas dels fàrmacs opi­a­cis, que cap far­macèutic pot ven­dre sense recepta. En canvi, aquí sí que es poden com­prar antibiòtics sense tenir la recepta del metge”, asse­gura.

PAUTA COR­RECTA

Però el pro­blema no és només admi­nis­trar antibiòtics quan no toca, sinó també pren­dre’ls mala­ment. “S’han de pren­dre les dosis que toquen, a les hores que toquen i els dies que toquen. Si no es fa així, els bac­te­ris, per dir-ho pla­ne­ra­ment, se selec­ci­o­nen i que­den els que són més forts”, explica la doc­tora Matas.

Hem de ser cons­ci­ents que al nos­tre cos hi ha molts bac­te­ris, de fet es poden comp­tar per dese­nes de mili­ons, i que majo­ritària­ment són impres­cin­di­bles. Els que tenim als budells, per exem­ple, ens aju­den en el procés de dige­rir els ali­ments (són la flora intes­ti­nal). Però també en tenim a la pell, als geni­tals, a la boca... i ens aju­den a pre­ve­nir infec­ci­ons. Si pre­nem antibiòtics –perquè els neces­si­tem, és clar– a part d’eli­mi­nar els bac­te­ris que són per­ju­di­ci­als i pro­vo­quen malal­ties, s’eli­mi­nen també els que són bene­fi­ci­o­sos, i van que­dant els resis­tents. Per això el metge sem­pre ha de pen­sar si real­ment és impres­cin­di­ble l’antibiòtic. “Aquest és un exer­cici que ha de fer cada pro­fes­si­o­nal. A part també fem una altra cosa: reduir la durada d’alguns trac­ta­ments. S’han fet estu­dis en hos­pi­tals i s’ha vist que, en deter­mi­na­des malal­ties, pot­ser no cal fer trac­ta­ments de deu dies, com abans, sinó que fent-los de cinc, també curem els paci­ents bé. Com que són trac­ta­ments més curts, selec­ci­o­nem menys”, afe­geix Matas.

Segons aquesta espe­ci­a­lista, és pre­o­cu­pant com ha empit­jo­rat la situ­ació en els últims anys. “El 2012, les car­ba­pe­ne­mas­ses [un enzim que con­di­ci­ona resistència] eren anecdòtiques i, en canvi, ara tenim hos­pi­tals que tenen epidèmies i costa molt eli­mi­nar-les. I quan aquesta resistència es pro­du­eix als hos­pi­tals, és pos­si­ble que acabi arri­bant al car­rer” asse­gura.

Per aquest motiu, tant a l’atenció primària com als hos­pi­tals s’estan posant en marxa els ano­me­nats pro­gra­mes PROA (pro­gra­mes d’opti­mit­zació de l’ús d’anti­mi­cro­bi­ans), a través del qual equips for­mats per dife­rents tre­ba­lla­dors de l’àmbit sani­tari vet­llen per un bon ús. “L’Agència Espa­nyola de Medi­ca­ments també està fent una cam­pa­nya per a la cor­recta uti­lit­zació, però encara hi ha una part molt coixa, que és la falta d’inves­ti­gació de nous fàrmacs. Els bac­te­ris es van fent resis­tents als medi­ca­ments que tenim, i no hi ha noves alter­na­ti­ves”, lamenta.

no s’inves­tiga prou

El pro­blema de fons, segons la doc­tora Matas, és que la indústria far­macèutica no inver­teix a inves­ti­gar antibiòtics perquè aquests medi­ca­ments s’uti­lit­zen durant poc temps i, per tant, el cost-bene­fici és menor. “Per a la indústria, té més avan­tat­ges inves­ti­gar, per exem­ple, un fàrmac per al coles­te­rol o per a la dia­be­tis, perquè una vegada comen­ces a pren­dre’l ja el prens tota la vida o durant molts anys, i encara que siguin barats, és un bon negoci. En canvi, els antibiòtics es pre­nen cada vegada durant un temps més curt. A més, quan arriba un antibiòtic nou, el que fem els met­ges és reser­var-lo tant com podem, per admi­nis­trar-lo única­ment quan no hi ha alter­na­ti­ves de trac­ta­ments efec­tius”, indica.

tor­nar enrere

Però no tot són males notícies. El fet que des de les Naci­ons Uni­des s’hagi fet un toc d’alerta ja és un pas impor­tant. I també s’està veient que dei­xant d’uti­lit­zar alguns fàrmacs han dis­minuït les resistències. Però cal con­ti­nuar cons­ci­en­ci­ant la soci­e­tat en tots els nivells –també pel que fa a l’ús d’antibiòtics en la indústria ali­mentària–, ja que si el mal ús con­ti­nua, l’OMS ha cal­cu­lat que el 2050 hi podria haver bac­te­ris tan resis­tents que no hi hagués cap medi­ca­ment per trac­tar les seves infec­ci­ons. “Tor­naríem a estar com abans dels anys cin­quanta del segle XX. Quan tenies una pneumònia, et pas­sa­ves tres mesos al llit i, o bé et mories, o bé et refe­ies. Tam­poc podríem fer tras­plan­ta­ments ni ope­ra­ci­ons. La medi­cina ha pro­gres­sat perquè sabem anes­te­siar, sabem des­per­tar el malalt i sabem ope­rar-lo sense que hi hagi infec­ci­ons”, con­clou Matas.

Fan patir

Hi ha diverses famílies de bacteris que preocupen especialment l’Organització Mundial de la Salut, ja que poden provocar infeccions incurables, especialment en persones vulnerables, com els ancians i els nens. Quatre exemples Acinetobacter baumannii que pot causar pneumònia severa i infeccions d’orina; Pseudomonas aeruginosa, un bacteri que sobreviu en molts ambients i que si arriba als pulmons o als ronyons pot resultar letal; Proteus mirabilis, , que també pot provocar pneumònia i infeccions urinàries i, finalment, Escherichia coli, que pot provocar diarrees, febres i vòmits.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor