Salut

Defensar la democràcia

La democràcia és el leitmotiv que ha unit a bona part de la societat catalana per defensar-nos de l’atac que hem patit com a país en els últims mesos i que té la pitjor expressió en els presos polítics i els exiliats. I la democràcia és també la llavor d’alguns col·lectius que han irromput amb força dins del sector Salut per mostrar el rebuig a la intervenció de l’Estat espanyol. Aquest és, per exemple, el cas del Col·lectiu Clínic per la Democràcia, una iniciativa que va néixer amb un grup reduït de professionals de l’Hospital Clínic i el Campus Clínic i que actualment ja té el suport de més de 700 persones. Fa unes setmanes vaig conversar amb ells tranquil·lament perquè m’expliquessin com estan vivint aquesta situació de resistència i com es coordinen per poder realitzar un acte cada setmana. Tenen molt clar el missatge de la democràcia. “Som gent compromesa amb la llibertat i no necessàriament tothom és independentista”, asseguren. És el que explicava abans. Tot aquest moviment que s’està gestant a Catalunya va més enllà de la independència, per més que a Madrid no ho entenguin ni ho vulguin entendre. La base de tot plegat és la llibertat i la democràcia. Precisament, un dels símbols de Clínic per la Democràcia és una gran pancarta en què es pot llegir en lletres majúscules la paraula democràcia. Una simple pancarta que simbolitza l’ofec de Madrid cap a Catalunya.

“neutralitat”

El col·lectiu, que va néixer a mitjans de novembre, va penjar aquesta pancarta al vestíbul del recinte. Però van arribar les eleccions del 21-D i tothom es va posar nerviós. El Ministeri de Sanitat va trucar al Departament de Salut perquè instéssim el Clínic a retirar la pancarta, un pas que, evidentment, no van fer. La problemàtica va arribar a la junta electoral, que va reclamar la “neutralitat” de totes les institucions. “Realment, quina paraula pot ser més neutral que democràcia? No citàvem cap partit”, comenten des del col·lectiu. Al final, però, la van acabar retirant perquè hi havia l’amenaça d’emprendre accions legals. “Fins i tot, es van endur una senyera perquè al costat hi havia un llaç groc.” Veure-ho per creure-ho! Després dels comicis, la pancarta es va restituir al seu lloc, però, finalment, Clínic per la Democràcia la va tornar a retirar. “Vam rebre algunes queixes i no volíem tensionar la institució”, afegeixen. Això sí, la pancarta s’ha convertit en tot un símbol i sempre apareix als actes o a les manifestacions.

CONCENTRACIONS

Cada setmana, tant al vestíbul del Clínic com al de la Maternitat, s’organitzen concentracions d’uns quinze minuts de durada en què es convida alguna personalitat coneguda a fer un discurs i també hi ha una actuació musical. A més, cada mes i mig se celebra una conferència de més gran format al paranimf amb un caràcter “més acadèmic” i en què s’escull una temàtica concreta amb la participació de tres o quatre convidats; i també s’ha organitzat un sopar groc. En aquests actes, hi han participat, entre d’altres, Raül Romeva, Laura Borràs, Ernest Maragall, Rafael Ribó, Vicent Partal, Toni Albà, Elisenda Paluzie i el director de La República, Carles Ribera, i també familiars dels presos i exiliats. “No pararem mentre hi hagi presos i exiliats. És inacceptable”, subratllen amb contundència. I tenen tota la raó! És inacceptable haver de conviure amb aquest panorama. Per aquest motiu és tan i tan important que col·lectius com aquest i d’altres que s’han anat creant en l’àmbit de Salut, com el de l’Hospital del Mar i el del Sant Pau –segur que me’n deixo uns quants més– continuïn reivindicant la llibertat dels nostres presos i la tornada a casa dels nostres exiliats.

Els efectes en la gent

Com van viure el 155 aquests col·lectius? És cert que la gent del carrer no ho va notar tant, almenys en l’àmbit de Salut, perquè els hospitals, l’atenció primària i les urgències funcionaven com sempre. Només faltaria! La processó anava per dins. “Ha afectat decisions estratègiques de l’hospital i per culpa del 155 no tenim pressupost. També hi ha hagut una burocràcia extrema amb centenars de papers, certificats...”, conclouen des de Clínic per la Democràcia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor