Salut

Milions de VIDES SALVADES

L’Organització Mundial de la Salut ha complert aquest any set dècades amb un ambiciós programa per millorar la salut dels 7.500 milions d’habitants del planeta

“No hi ha en aquest món cap bé més pre­uat que el de la salut.” Són parau­les de Tedros Adha­nom, el metge etíop que des de l’any pas­sat és el màxim res­pon­sa­ble de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS). L’orga­nisme inter­na­ci­o­nal acaba de com­plir 70 anys, i s’ha cal­cu­lat que en les set dècades de fun­ci­o­na­ment dels seus pro­gra­mes s’han pogut sal­var mili­ons de per­so­nes gràcies a vacu­nes i a trac­ta­ment (més de vint mili­ons de les dues últi­mes dècades). També ha aug­men­tat en 25 anys la mit­jana de l’espe­rança de vida, i s’han erra­di­cat malal­ties com ara la verola. Un balanç posi­tiu, però que encara s’ha de millo­rar.

DESPRÉS DE LA GUERRA

Quan es va crear fa 70 anys, l’OMS havia de fer front a la tasca de recu­pe­rar els ser­veis bàsics de salut després del gran trauma de la II Guerra Mun­dial. Un dels pro­ble­mes que hi havia lla­vors era la diver­si­tat de cri­te­ris sobre temes rela­ci­o­nats amb la salut mun­dial. Per això, a part d’actuar en emergències sanitàries i fer pro­gra­mes de vacu­nació, pre­venció i edu­cació, l’OMS també es va ocu­par, des dels seus ini­cis, de l’esta­bli­ment de patrons de qua­li­tat uni­for­mes per als medi­ca­ments i els pro­duc­tes biològics, d’un sis­tema de deno­mi­na­ci­ons genèriques per als pro­duc­tes far­macèutics, d’estadísti­ques i dades d’inves­ti­gació com­pa­ra­bles a escala inter­na­ci­o­nal i d’un sis­tema uni­ver­sal de clas­si­fi­cació de les cau­ses de les malal­ties i les morts. D’aquesta manera es faci­li­tava el seu objec­tiu fun­da­ci­o­nal: que tots els països col·labo­res­sin en l’àmbit de la salut. El fet que l’OMS s’orga­nitzés ter­ri­to­ri­al­ment, per regi­ons, va faci­li­tar aquesta tasca, mal­grat els interes­sos polítics o estratègics dels països mem­bres (actu­al­ment 193, ja que aquest orga­nisme accepta països encara que no tin­guin repre­sen­tació a les Naci­ons Uni­des o que no siguin con­si­de­rats estats, com per exem­ple els ter­ri­to­ris sota l’auto­ri­tat pales­tina).

La regi­o­na­lit­zació de l’OMS ha fet pos­si­ble grans fites, espe­ci­al­ment en la lluita con­tra malal­ties con­ta­gi­o­ses i infec­ci­o­nes, com ara el xarampió, el palu­disme, la tuber­cu­losi, el còlera i, des dels anys vui­tanta del segle pas­sat, la sida. És cert, però, que aquesta macroins­ti­tució no ha estat exempta de polèmica i con­trovèrsia. Per exem­ple, es va cri­ti­car que arran de l’acci­dent nuclear de Txernòbil l’orga­nisme oferís dades sobre les reper­cus­si­ons en la salut de la població molt dife­rents (més lleus) de les que va pro­por­ci­o­nar el govern d’Ucraïna, com a resul­tat de les pres­si­ons de l’Agència Inter­na­ci­o­nal de l’Ener­gia Atòmica. I també s’ha posat en qüestió si algu­nes de les seves deci­si­ons, com ara les reco­ma­na­ci­ons amb relació a la vacuna de la grip del 2009 (quan molts governs van com­prar mili­ons de dosis que després no van ser­vir de res), es podrien haver pres per afa­vo­rir la indústria far­macèutica.

En qual­se­vol cas, no s’ha de menys­prear la feina feta fins ara sobre el ter­reny, sovint peri­llosa, com en el cas del doc­tor Carlo Urbani, que el 2002 tre­ba­llava en pro­gra­mes de salut pública al sud-est asiàtic i que va ser el pri­mer a iden­ti­fi­car la síndrome res­pi­ratòria aguda greu (SARS). Aquesta malal­tia poten­ci­al­ment mor­tal i alta­ment con­ta­gi­osa va supo­sar un gran repte de gestió per a les auto­ri­tats sanitàries, però final­ment va ser pos­si­ble con­te­nir la malal­tia abans d’arri­bar a les 800 vícti­mes mor­tals. Malau­ra­da­ment una d’elles va ser el mateix Urbani, que va emma­lal­tir men­tre trac­tava paci­ents a Hanoi. Actu­al­ment, l’OMS té diver­sos rep­tes pen­dents, el més impor­tant dels quals és la cober­tura sanitària uni­ver­sal. Un objec­tiu com­pli­cat tenint en compte que encara hi ha 400 mili­ons de per­so­nes que no tenen accés a cap mena de sis­tema sani­tari bàsic.

. IRENE CASE­LLAS

ica­se­llas@​lrp.​cat

Nous reptes

Un dels reptes més importants que té l’OMS de cara al futur és lluitar contra les desigualtats. Malgrat els avenços continus, és evident que la salut de les persones està marcada pel lloc on viuen i els seus ingressos econòmics. Així, mentre que a Europa tens una probabilitat entre 200.000 de morir per culpa de la sida si et contagies del VIH, a l’Àfrica aquesta probabilitat és de 600 contra 1. El mateix passa amb moltes altres malalties i hi ha una llarga llista d’indicadors que mostren fins a quin punt la injustícia està instal·lada en el món actual. Així, mentre que les malalties derivades de l’obesitat s’estan convertint en un veritable problema de salut pública als països rics, als països pobres encara hi ha 155 milions de nens que pateixen les conseqüències de la fam.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor