Salut

L’impuls de la salut mental

L’EFECTE DEL 155
L’EFECTE DEL 155
“La ingerència de l’Estat ha fet que s’aturessin alguns aspectes del pla”

La legis­la­tura pas­sada, un dels prin­ci­pals rep­tes que es va mar­car el Depar­ta­ment de Salut, amb el con­se­ller Toni Comín al cap­da­vant, va ser poten­ciar l’àmbit de la salut men­tal, que molts cops ha estat una de les ger­ma­ne­tes pobres del sec­tor. Durant la crisi econòmica, tots els indi­ca­dors de salut van millo­rar o es van con­so­li­dar, excepte els de salut men­tal. A més, les dades també indi­quen que una de cada qua­tre per­so­nes patirà un tras­torn men­tal al llarg de la seva vida. Era obvi, per tant, que s’havia d’actuar, fer més pre­venció i també que la comu­ni­tat ha d’acom­pa­nyar aques­tes per­so­nes. Apos­tar per una visió més comu­nitària i no tan hos­pi­talària. Més domi­cili i comu­ni­tat i menys hos­pi­tals per trac­tar els paci­ents. Aquest canvi de model es va tra­duir amb una dotació addi­ci­o­nal de 70 mili­ons d’euros, la qual cosa supo­sava l’incre­ment pres­su­pos­tari més gran de la història en salut men­tal. Una injecció econòmica que va ser molt ben rebuda i que, per exem­ple, ha permès con­trac­tar més de 500 pro­fes­si­o­nals.

Es va redac­tar un ambiciós pla estratègic, es va començar a tre­ba­llar per implan­tar aquest nou model i la reforma va anar avançant. Tot un èxit per al sec­tor. Però l’Estat espa­nyol i el 155 van inten­tar escapçar aquest pro­jecte i van enviar a la presó i a l’exili el govern que havia impul­sat aquesta revo­lució en salut men­tal. Ara bé, els pro­fes­si­o­nals no es van que­dar de braços ple­gats i van con­ti­nuar llui­tant perquè aquest nou sis­tema fun­cionés. “A l’àmbit de la salut men­tal sem­pre li ha cos­tat entrar en el cri­teri gene­ral de la salut i ara, de mica en mica, aquesta per­cepció està can­vi­ant”, comenta un mem­bre d’un col·lec­tiu de pro­fes­si­o­nals d’aquest àmbit, amb qui em vaig entre­vis­tar fa unes set­ma­nes. Tot i això, van deci­dir fer un pas més i alguns repre­sen­tants dels grups de tre­ball del pla estratègic van deci­dir anar a Brus­sel·les per man­te­nir una reunió amb el lla­vors con­se­ller Comín. Era la seva manera de pro­tes­tar con­tra els infa­mes i injus­tos empre­so­na­ments i exi­lis. “També vam tro­bar que era de justícia expli­car-li de pri­mera mà com avançava la reforma que ell va impul­sar”, afe­gei­xen.

Tot i aquesta lluita con­tra el 155 que ha dut a terme aquest col·lec­tiu, la ingerència de l’Estat espa­nyol ha fet que s’atu­res­sin alguns aspec­tes del pla de salut men­tal. Un dels més impor­tants va ser el blo­queig de la cre­ació de més pla­ces de llar residència.

Al marge d’aquesta situ­ació, els pro­fes­si­o­nals de la salut men­tal també han com­pro­vat com el ciu­tadà de peu s’ha vist tocat i afec­tat pel fosc pano­rama que ha vis­cut el país en els últims mesos. Arran de les càrre­gues durant el referèndum de l’1 d’octu­bre, el Depar­ta­ment de Salut va posar en marxa un pro­grama per aten­dre les per­so­nes que van patir tras­torns emo­ci­o­nals. I és que en molts casos, les per­so­nes que s’han vist expo­sa­des a situ­a­ci­ons crítiques i de violència poden patir tras­torns per estrès agut, que apa­reix al cap de pocs minuts d’haver patit o pre­sen­ciat un fet estres­sant, o el deno­mi­nat tras­torn per estrès post­traumàtic, d’apa­rició més tar­dana i carac­te­rit­zat per tenir records i som­nis angoi­xants i per patir ansi­e­tat. “És obvi que en els últims mesos hi ha hagut una gran pressió des del punt de vista psi­cològic per a tota la ciu­ta­da­nia i hem tro­bat paci­ents amb símpto­mes d’ansi­e­tat”, con­clo­uen.

29 de gener

Més d’una vintena de persones van viatjar fins a Brussel·les el 29 de gener passat per tenir una trobada de feina amb Toni Comín en un moment en què les nostres institucions estaven intervingudes i la màxima responsable del sector era la llavors ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. “Va ser una trobada molt prolífica. Ens pensàvem que seria més emotiva que no pas laboral, però va ser al contrari. El conseller, al començament, ens va parlar de la seva família i de la seva filla, però de seguida va començar a repassar els temes que havíem de tractar”, destaquen.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor