Salut

Tot el SOL que ens cal

L’abús de l’exposició al sol que es fa durant l’estiu contrasta amb el fet que l’oblidem durant la resta de l’any, tot i ser necessari per sintetitzar un nutrient tan important com la vitamina D

Diver­ses inves­ti­ga­ci­ons asse­nya­len que al sud d’Europa entre un 30 i un 40% de la població té dèficit –entre mode­rat i sever– de vita­mina D. Aquesta carència és sor­pre­nent tenint en compte que es tracta d’un dels llocs del món amb més hores de sol, i que és pre­ci­sa­ment la irra­di­ació solar el que per­met sin­te­tit­zar aquest nutri­ent. La vita­mina D és impor­tant perquè ajuda el nos­tre cos a absor­bir el calci. I el calci, com tot­hom sap, és el prin­ci­pal com­po­nent dels ossos. A més, la vita­mina D també actua per man­te­nir en bona forma el nos­tre sis­tema nerviós, el mus­cu­lar i l’immu­ni­tari. En defi­ni­tiva, és necessària per impe­dir diver­ses malal­ties. El cos humà la pro­du­eix de manera natu­ral durant l’expo­sició al sol, i també en pot obte­nir a par­tir d’ali­ments o de suple­ments específics.

La mesura justa

En el cas de l’expo­sició solar és evi­dent que durant els mesos d’estiu el pro­blema no és de falta, sinó tot el con­trari, d’excés, i les auto­ri­tats sanitàries no paren de recor­dar que massa irra­di­ació pro­voca enve­lli­ment i aug­menta el risc de tenir càncer de pell. La millor solució és pren­dre el sol amb l’ajuda de cre­mes pro­tec­to­res que impe­dei­xin el pas dels rajos ultra­vi­o­lats. Ara bé, són pre­ci­sa­ment aquest rajos els que aju­den a sin­te­tit­zar la vita­mina D, de manera que si actuem amb seny i ens pro­te­gim del sol també en reduïm l’apor­tació.

Què es pot fer, per tant, per gau­dir dels bene­fi­cis del sol però al mateix temps evi­tar-ne els perills? El 2017 la Uni­ver­si­tat Politècnica de València va publi­car un estudi en què mos­trava la dosi diària d’expo­sició solar que cal per obte­nir –sense cau­sar danys a la pell– els nivells ade­quats de vita­mina D. El Grup d’Inves­ti­gació en Radi­ació Solar d’aquesta uni­ver­si­tat va ana­lit­zar les dades en funció de l’època de l’any. Així, entre el 2003 i el 2010 van reco­llir infor­mació durant qua­tre mesos a l’any –un de cada estació– entre les 12.30 i les 13.30 h. A part de veure quant de sol es neces­si­tava en cada cas, també van con­tro­lar en quin moment l’expo­sició es tor­nava peri­llosa i pro­vo­cava eri­tema (cre­ma­des). Tots els mesu­ra­ments es van fer a la ciu­tat de València i tenint en compte el tipus de ves­ti­menta que se sol por­tar en cada època de l’any.

minuts, hores...

Així, es va poder deter­mi­nar que a la pri­ma­vera i a l’estiu, una per­sona amb la pell tipus III –ni gaire fosca ni gaire clara, que és com la té la majo­ria de la població– neces­sita només 10 minuts d’expo­sició al sol en les hores cen­trals del dia (en un 25% de la superfície del cos) per sin­te­tit­zar la vita­mina D reco­ma­nada. Però també s’ha de tenir en compte que els mesos d’estiu, en con­di­ci­ons nor­mals i en tipus de pell nor­mals, una per­sona no pot estar al sol més de 29 minuts sense cre­mar-se. Per això alguns inves­ti­ga­dors asse­nya­len que pot­ser cal dei­xar pas­sar deu minuts sense pro­tecció –però no més– abans de posar-se la crema solar.

No passa el mateix la resta de l’any. A l’octu­bre, cal mitja hora de sol al mig­dia, però el pro­blema gros apa­reix a l’hivern, quan anem molt més abri­gats i, per tant, neces­si­taríem estar a l’aire lliure cada dia les dues hores del mig­dia –la resta del dia la irra­di­ació solar no ser­vi­ria de gaire res– i evi­dent­ment aquesta opció de pas­sar els mig­dies d’hivern al sol és incom­pa­ti­ble amb la mete­o­ro­lo­gia i amb els hora­ris labo­rals habi­tu­als.

En qual­se­vol cas, la quan­ti­tat de sol que neces­si­tem depèn de mol­tes vari­a­bles: la postura, la forma del cos, la roba... A més s’ha de tenir en compte que no totes les zones de la pell sin­te­tit­zen la vita­mina D amb la mateixa eficàcia. I encara hi ha un altre fac­tor deter­mi­nant, l’edat. Amb els anys, es va reduint la capa­ci­tat de pro­duir-la, de manera que els adults tenen només un 66% de poten­cial per sin­te­tit­zar vita­mina D en com­pa­ració amb els nens. Tot ple­gat fa pen­sar que s’hau­ria de tenir més en compte el con­trol dels nivells d’aquesta vita­mina entre la població i dei­xar de banda la idea pre­es­ta­blerta que no cal pre­o­cu­par-se’n perquè estem en una zona de forta irra­di­ació solar. I encara més tenint en compte que la falta de vita­mina D es rela­ci­ona no només amb la fra­gi­li­tat dels ossos i la pos­si­bi­li­tat de patir oste­o­po­rosi, sinó que altres inves­ti­ga­ci­ons també indi­quen que pot estar rela­ci­o­nada amb pro­ble­mes car­di­o­vas­cu­lars, malal­ties autoim­mu­nes, pro­ble­mes de salut men­tal i alguns tipus de càncer.

suple­ments

L’ali­men­tació és un ele­ment impor­tant que hem de tenir en compte, però tal com reco­nei­xen molts nutri­ci­o­nis­tes, encara que se segueixi una dieta equi­li­brada és pos­si­ble que hi hagi un dèficit d’aquesta vita­mina –la dieta només suposa el 20%, la resta prové de l’expo­sició solar– i en segons quins casos s’hau­rien de pren­dre suple­ments. Als països nòrdics, per exem­ple, és habi­tual que molts pro­duc­tes ali­men­ta­ris, com la llet, ja esti­guin enri­quits amb aquesta vita­mina com a norma gene­ral. Així, es pot pro­duir la para­doxa que sigui la població dels llocs amb menys sol la que esti­gui més pro­te­gida con­tra el dèficit de vita­mina D.

Alerta amb la gent gran

Diversos estudis assenyalen que un dels col·lectius més afectats pel dèficit de vitamina D és el de la gent gran, especialment els que viuen en residències. Tot i això, responsables sanitaris alerten que la suplementació vitamínica a aquest grup s’ha de fer sempre sota supervisió, ja que també pot provocar efectes secundaris.

Peix blau, làctics i cereals

Encara que el sol és indispensable per obtenir vitamina D, una alimentació equilibrada també ha d’incloure aliments que en continguin. Com el salmó, el peix blau en general –per exemple les sardines– i els mol·luscs i crustacis. L’altre gran grup és el dels làctics, que en contenen de manera natural, però que també es poden trobar enriquits de manera artificial. Els ous, en concret el rovell, i alguns tipus de bolets, a més de cereals com el sègol i l’ordi també són rics en vitamina D. Com sempre, però, aquests aliments s’han de consumir en les quantitats recomanades. El problema és que sovint en les societats industrialitzades no se segueix una bona dieta i això té efectes en la salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.