Salut

Pol·lució dins de casa

La contaminació ambiental i la mala qualitat de l’aire que respirem és un problema molt greu que també s’està colant dins de les llars. Als espais tancats sovint hi ha més concentració de productes tòxics que a l’exterior i, per tant, és necessària una bona ventilació

CONTAMINANTS. N’hi ha de diferents tipus: químics, orgànics, biològics...

Es cal­cula que en les soci­e­tats indus­tri­a­lit­za­des, la major part de la població passa gai­rebé el 90% del temps en espais tan­cats, ja sigui a la llar, a la feina, als cen­tres edu­ca­tius, a les residències de gent gran, als comerços o en espais d’oci. Evi­dent­ment, aquest per­cen­tatge varia en funció de l’època de l’any i del tipus de feina o d’acti­vi­tats de lleure de cada per­sona, però, en qual­se­vol cas, s’ha de tenir en compte que les con­di­ci­ons ambi­en­tals de por­tes endins també afec­ten la nos­tra salut.

Gràcies als con­trols que es fan des de les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons, podem conèixer la qua­li­tat de l’aire del nos­tre entorn, però els estu­dis sobre les con­di­ci­ons que es donen a l’inte­rior de les llars, i als edi­fi­cis en gene­ral, encara són molt inci­pi­ents, tot i que ja dei­xen entre­veure dades sor­pre­nents. Un estudi recent de l’Agència de Pro­tecció Ambi­en­tal dels Estats Units –un orga­nisme gover­na­men­tal– ha mos­trat que la presència de con­ta­mi­nants dins de les llars pot arri­bar a ser entre dos i cinc vega­des supe­rior a la de l’exte­rior. En canvi, quan par­lem de con­ta­mi­nació sem­pre pen­sem en el tub d’esca­pa­ment d’un cotxe o en grans plan­tes indus­tri­als amb les seves xeme­ne­ies fume­jant.

D’on prové, però, la con­ta­mi­nació inte­rior? D’una banda, pot arri­bar des de l’exte­rior i, de l’altra, es pot pro­duir per les pròpies carac­terísti­ques de l’habi­tatge i per les acti­vi­tats que es fan dins de la llar, des de fumar fins a pin­tar parets o fer ser­vir deter­mi­nats pro­duc­tes de neteja.

massa hermètics

En les últi­mes dècades, els avenços tècnics han fet pos­si­ble cons­truir edi­fi­cis més ben aïllats de l’exte­rior, fet que per­met un major estalvi energètic, però que com a con­tra­par­tida fan que la ven­ti­lació sigui menor. És de lògica, doncs, que enti­tats com l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut rela­ci­o­nin les llars més hermètiques –amb la mala qua­li­tat de l’aire inte­rior que això com­porta– amb l’aug­ment de pro­ble­mes de salut com asma, al·lèrgies, infec­ci­ons res­pi­ratòries, con­jun­ti­vi­tis i mal de cap.

Entre els con­ta­mi­nants que són més fàcils de tro­bar dins de les llars d’un edi­fici n’hi ha de dife­rents tipus: diòxid de nitro­gen, monòxid de car­boni, for­mal­de­hid, radó, diòxid de sofre, com­pos­tos orgànics volàtils... També n’hi ha de biològics, com fongs, bac­te­ris, virus i àcars. I tots poden ser nocius si s’acu­mu­len en excés. Afor­tu­na­da­ment, evi­tar que això passi és rela­ti­va­ment fàcil, fins i tot a l’hivern, que és quan menys tendència hi ha a ven­ti­lar les llars per no mal­ba­ra­tar cale­facció.

És indis­pen­sa­ble ven­ti­lar cada dia, i si l’habi­tatge es troba en algun lloc amb molt de trànsit de vehi­cles, el millor és fer-ho en hores de poca afluència. En el cas de fumar, s’ha de sor­tir sem­pre fora, allu­nyar-se i tan­car por­tes i fines­tres per evi­tar que el fum vagi cap a dins. També s’ha d’evi­tar la con­den­sació, mirant de ven­ti­lar molt bé les cui­nes i els banys i, si no és pos­si­ble, fent ser­vir cam­pa­nes extrac­to­res. Pel que fa l’ús de pro­duc­tes de neteja, sem­pre és millor optar pels més natu­rals, i reduir al màxim l’ús d’ambi­en­ta­dors i insec­ti­ci­des. Un bon man­te­ni­ment dels sis­te­mes d’aire con­di­ci­o­nat i de cale­facció també són indis­pen­sa­bles. I si es vol anar una mica més enllà, també es pot fer cas dels con­sells de la NASA, que reco­mana tenir plan­tes d’inte­rior per millo­rar la qua­li­tat de l’aire, en con­cret el potos, el lliri de la pau, la pal­mera xinesa, el ficus, i la llen­gua de sogra.

Quatre milions de morts

Segons dades de l’OMS, al món hi ha més de 3.000 milions de persones pobres que per cuinar han de fer servir combustibles sòlids (fusta, residus agrícoles i fins i tot excrements d’animals), fet que contamina els seus habitatges fins a nivells molt perjudicials per a la salut. Segons els càlculs de l’organització, cada any moren prop de 4 milions de persones de manera prematura pels efectes d’aquesta contaminació interna, i la meitat de les morts per pneumònia en menors de 5 anys són degudes a la inhalació de partícules contaminants.

Edificis més saludables

En els anys vuitanta del segle passat, es va començar a parlar de la síndrome de l’edifici malalt, un conjunt de molèsties i fins i de tot malalties que pateixen determinades persones i que estan causades pels edificis on viuen o treballen. Aquesta síndrome s’ha vinculat a la mala ventilació i a l’ús de material sintètic en la construcció d’aquests edificis. És per això que cada cop més, el món de l’arquitectura i de l’urbanisme es planteja el repte de construir edificis i equipaments sostenibles i saludables. En definitiva, espais més confortables que garanteixin que no es malbarati l’energia i que, al mateix temps, assegurin una bona qualitat de l’aire interior.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.