Salut

La píndola que ens va canviar la vida

Fa quaranta anys, l’Estat espanyol legalitzava finalment l’ús de les pastilles anticonceptives, un fàrmac que ha revolucionat la vida sexual i reproductiva de milions de persones

ELS ÚLTIMS
L’Estat espanyol va ser l’últim país de l’Europa occidental a legalitzar-ne l’ús

La Isa­bel és una bar­ce­lo­nina d’Horta que l’any vinent serà besàvia. El 1969, quan va néixer la seva filla petita, els met­ges li van expli­car que per un pro­blema de la cir­cu­lació de la sang seria millor que no tornés a que­dar emba­ras­sada. Amb el nadó aca­bat de néixer i una altra nena de 3 anys a casa, la Isa­bel també tenia clar que no volia més fills, al marge dels pro­ble­mes de salut que se’n pogues­sin deri­var. Per desgràcia, el seu marit és al·lèrgic al làtex, per tant els con­doms de l’època que­da­ven des­car­tats, i el matri­moni tam­poc volia basar la seva pla­ni­fi­cació fami­liar en el qüesti­o­na­ble mètode de la marxa enrere. “Vam acon­se­guir que un metge ens fes la recepta dels anti­con­cep­tius, però el pro­blema era on tro­bar-los”, recorda la Isa­bel. Fins que no van loca­lit­zar a Bar­ce­lona una farmàcia que va començar a ven­dre les píndo­les pres­cri­tes com a mètode de regu­lació de la regla, van haver d’anar en diver­ses oca­si­ons a la Cata­lu­nya Nord per poder-les com­prar.

SEXE I PRO­CRE­ACIÓ

Afor­tu­na­da­ment, les filles i les netes de la Isa­bel no han hagut de pas­sar pel tràngol d’haver de fer front a la repres­siva moral fran­quista de l’època. Fins i tot amb la cor­res­po­nent recepta mèdica, la dona s’havia tro­bat amb males cares i comen­ta­ris ofen­sius a les farmàcies on havia pro­vat de com­prar el medi­ca­ment. Cal tenir pre­sent que el fran­quisme i el seu naci­o­nal­ca­to­li­cisme reduïen el sexe en el matri­moni a la pro­cre­ació i rele­ga­ven la dona a la sub­missió total al marit, men­tre que es tole­rava ober­ta­ment la pros­ti­tució com a sis­tema perquè els homes sol­ters –o no– es pogues­sin des­fo­gar. Això explica que la venda de pre­ser­va­tius mas­cu­lins no fos mal vista, amb el pre­text d’evi­tar la trans­missió de malal­ties sexu­als.

Men­tre que a la resta d’Europa es va anar este­nent l’ús de l’anti­con­cep­tiu hor­mo­nal a par­tir dels anys sei­xanta –les pri­me­res píndo­les es van començar a comer­ci­a­lit­zar als Estats Units el 1961–, l’Estat espa­nyol en va man­te­nir la pro­hi­bició fins al 1978. De fet, Espa­nya va ser l’últim país de l’Europa Occi­den­tal a per­me­tre’n l’accés al públic en gene­ral. Fins i tot en països de llarga tra­dició catòlica, la píndola era més fàcil d’acon­se­guir: a Itàlia se’n va lega­lit­zar la venda el 1971 i a Irlanda, després de por­tar el tema als tri­bu­nals, el 1973 es va acor­dar que fos pos­si­ble tro­bar-la en cen­tres de pla­ni­fi­cació fami­liar. Això sí, no s’hi podia fer negoci i les pas­ti­lles s’havien d’ofe­rir de manera gratuïta, si bé es dema­nava a canvi un dona­tiu.

De tota manera, encara que aquí la píndola anti­con­cep­tiva no va ser ple­na­ment acces­si­ble fins fa qua­ranta anys, s’ha cal­cu­lat que en el moment de la seva lega­lit­zació, a finals del 1978, ja hi havia a l’Estat espa­nyol més de 8 mili­ons de dones que la pre­nien, perquè durant la Tran­sició molts met­ges van deci­dir començar a recep­tar-la posant d’excusa diver­sos pro­ble­mes gine­cològics. De fet, en pocs anys es van dis­pa­rar els supo­sats tras­torns mens­tru­als a les con­sul­tes dels ginecòlegs més ben pre­dis­po­sats. Tot això es va aca­bar el 7 d’octu­bre del 1978. La importància de les pas­ti­lles anti­con­cep­ti­ves en la soci­e­tat moderna té la seva pròpia con­seqüència semàntica. Quan par­lem de “la píndola” sabem per­fec­ta­ment a què ens estem refe­rint. En canvi no exis­teix “el xarop” o “la injecció”. Encara que demo­nit­zada per molts sec­tors –ara s’ha sabut que mol­tes de les advertències sobre els seus efec­tes secun­da­ris es van arri­bar a exa­ge­rar– és indub­ta­ble l’avenç que va supo­sar perquè les dones pogues­sin començar a viure lliu­re­ment la seva sexu­a­li­tat. A par­tir de la seva gene­ra­lit­zació, la píndola es va con­ver­tir per a les dones en sinònim de lli­ber­tat i segu­re­tat, i també va supo­sar una revo­lució quant a la decisió del moment de tenir –o no– fills. Així, si d’una banda la nata­li­tat va començar a dis­mi­nuir en paral·lel a l’aug­ment del seu ús, també va anar pujant l’edat esco­llida per tenir fills: el 1975 les dones tenien el pri­mer fill de mit­jana als 25 anys, men­tre que ara ho fan als 31.

una casu­a­li­tat

S’ha dit de la píndola que mai una cosa tan petita ha tin­gut unes efec­tes tan grans. I no deixa de ser curiós que aquesta revo­lució far­ma­cològica social fos el resul­tat d’una casu­a­li­tat. Va ser el químic nord-ame­ricà Rus­sell Marker qui a mit­jans del segle pas­sat, i men­tre estava inves­ti­gant a Mèxic el poten­cial de diver­ses plan­tes per a la indústria dels este­roi­des, va des­co­brir que hi havia un tuber­cle local a par­tir del qual es podia sin­te­tit­zar pro­ges­te­rona, una de les hor­mo­nes invo­lu­cra­des en el cicle mens­trual. Fins lla­vors, era molt difícil acon­se­guir aquesta hor­mona en quan­ti­tats sufi­ci­ents –calien milers de qui­los d’ova­ris de vaca per obte­nir-ne una quan­ti­tat molt minsa–com per plan­te­jar el seu ús anti­con­cep­tiu. La des­co­berta de Marker va per­me­tre desen­vo­lu­par el pri­mer fàrmac, ano­me­nat Eno­vid, que es va posar a la venda als Estats Units el 1957 com a regu­la­dor de la regla i el 1960 direc­ta­ment com a anti­con­cep­tiu oral. Des de lla­vors, la píndola s’ha estès arreu del pla­neta, i actu­al­ment es cal­cula que 100 mili­ons de dones la pre­nen. Per països, un dels que té la taxa més baixa d’uti­lit­zació és el Japó (1%), on no es va lega­lit­zar fins al 1999.

Oblidar-se’n, el principal risc

Les primeres píndoles que es van comercialitzar tenien fins a deu vegades més estrògens que les que es poden trobar ara, que són igualment efectives. Tot i això, encara tenen fama de provocar efectes secundaris, el més lleu dels quals seria l’augment de pes. En realitat, tot i que no estan exemptes de risc (com tots els medicaments) les pastilles anticonceptives són segures si es fan servir sota supervisió mèdica. El principal problema és que no són efectives si algun dia la dona s’oblida de prendre-les. També s’ha de tenir en compte que no són un mètode barrera i que, per tant, no protegeixen de malalties de transmissió sexual.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor