Salut

Prevenir i detectar l’ictus

Entre les dones catalanes és la primera causa de mort, però tot i això encara es coneixen poc els senyals per poder tractar a temps un ictus. La rapidesa és bàsica per evitar que es produeixin danys irreparables al cervell de la persona afectada. També és molt important la prevenció, ja que hi ha factors de risc que es poden evitar

Feri­dura, apo­ple­xia, ves­sa­ment cere­bral, infart cere­bral, embòlia, trom­bosi... Tots aquests noms fan referència al mateix pro­blema de salut: l’ictus, és a dir l’alte­ració sob­tada de la cir­cu­lació de la sang al cer­vell. Afecta cada malalt de manera dife­rent, però a grans trets es pot dir que l’ictus és el tapo­na­ment o el tren­ca­ment d’una artèria que fa que no arribi sang a una part del cer­vell o bé que aquest quedi negat de sang. En qual­se­vol d’aquests dos casos les cèl·lules cere­brals comen­cen a morir perquè no reben prou oxi­gen i les con­seqüències poden ser fatals.

Segons les dades de la Fun­dació Ictus, a Cata­lu­nya aquesta és la pri­mera causa de mort entre les dones i la ter­cera entre els homes. Segons les dades d’aquesta fun­dació, cada any ingres­sen en cen­tres hos­pi­ta­la­ris cata­lans 13.000 per­so­nes per culpa d’aquesta afecció. I encara que se sol asso­ciar a la vellesa, en un de cada deu casos es tracta de per­so­nes menors de 55 anys.

A les soci­e­tats occi­den­tals, l’ictus és la ter­cera malal­tia més letal, dar­rere del càncer i els infarts. També té una gran reper­cussió social, perquè dels malalts que acon­se­guei­xen superar un ictus, gai­rebé la mei­tat –un 45%– patei­xen seqüeles greus que els gene­ren algun tipus de dis­ca­pa­ci­tat.

Les xifres són impac­tants, sobre­tot tenint en compte que també hi ha molts casos d’ictus que pas­sen des­a­per­ce­buts perquè no pro­vo­quen símpto­mes imme­di­ats. Així, a Cata­lu­nya es cal­cula que hi ha més de 160.000 per­so­nes que han patit els ano­me­nats ictus silents, que apa­rent­ment no dei­xen seqüeles, però que s’ha com­pro­vat que aug­men­ten el risc de patir per segon cop un altre ictus més greu, i també de desen­vo­lu­par, a la llarga, algun tipus de demència. Aquests ictus només es detec­ten quan, per un altre motiu, es fan pro­ves mèdiques que reve­len lesi­ons anti­gues.

els símpto­mes

Com podem detec­tar un ictus a temps per mini­mit­zar-ne els efec­tes? Pri­mer de tot tenint en compte que els símpto­mes apa­rei­xen de manera molt sob­tada. S’ha d’estar espe­ci­al­ment alerta si hi ha pèrdua de visió; debi­li­tat que afecta un cos­tat del cos; difi­cul­tat o pèrdua de la parla; pèrdua de força, de sen­si­bi­li­tat o paràlisi en un cos­tat del cos o de la cara (la cara pot que­dar torta i amb una ganyota estra­nya); dese­qui­li­bri i inca­pa­ci­tat per cami­nar i mal de cap molt fort i sob­tat.

Si se sos­pita que alguna per­sona està patint un ictus, els seus acom­pa­nyants poden seguir les reco­ma­na­ci­ons que s’aple­guen sota l’acrònim RÀPID i dema­nar-li que faci aques­tes acti­vi­tats: riure (R), aixe­car els braços (A) i par­lar (P). Si no ho fa amb nor­ma­li­tat es pot deduir que té un ictus (I) i que cal dema­nar ajuda de pressa (D).

En els ano­me­nats ictus tran­si­to­ris, aquests símpto­mes poden des­a­parèixer ràpida­ment i sense dei­xar seqüeles, però això no vol dir que siguin menys impor­tants, sinó tot el con­trari: també són una situ­ació d’alt risc i cal que a la per­sona afec­tada la vegi un metge amb urgència.

Un cop detec­tat un ictus és neces­sari actuar amb rapi­desa. El més habi­tu­als (entre el 80 i el 85% de les vega­des) és que es tracti d’ictus isquèmics, aquells que es pro­du­ei­xen perquè hi ha un tapo­na­ment d’una artèria cere­bral. En aquests casos es poden sub­mi­nis­trar medi­ca­ments per dis­sol­dre el coàgul que fa de tap i per res­ta­blir el flux nor­mal de sang a la zona afec­tada. En el cas dels ictus hemorràgics, en canvi, s’ha de tallar l’hemorràgia que hagi pro­vo­cat el ves­sa­ment amb una inter­venció que nor­mal­ment es fa uti­lit­zant un cate­te­risme (una sonda que es fa arri­bar al cer­vell des d’alguna altra artèria, nor­mal­ment des de l’engo­nal).

L’objec­tiu, en tots dos casos, és acon­se­guir limi­tar la part del cer­vell afec­tada. S’ha de tenir en compte que el cer­vell és l’òrgan que con­trola totes les nos­tres acci­ons i acti­vi­tats, per tant un ictus pot pro­vo­car seqüeles en el movi­ment, la parla, la visió, la sen­si­bi­li­tat i fins i tot en les emo­ci­ons.

fac­tors modi­fi­ca­bles

Tot i que els trac­ta­ments de l’ictus han evo­lu­ci­o­nat molt, és cert que la millor manera de fer front a aquesta malal­tia és la pre­venció. Entre els fac­tors que aug­men­ten la pro­ba­bi­li­tat de patir-la n’hi ha que són impos­si­bles de modi­fi­car: l’herència (en un 35% dels casos la prin­ci­pal causa no es coneix, fet que sug­ge­reix un fac­tor genètic), l’edat (a major edat, més risc)i l’ètnia (la població negra i lla­ti­no­a­me­ri­cana té una major incidència i mor­ta­li­tat per ictus si es com­para amb la blanca). Però també hi ha fac­tors de risc que sí que es poden pre­ve­nir i, per tant, si aquests pro­ble­mes de salut s’abor­des­sin anti­ci­pa­da­ment, redui­rien de manera nota­ble la incidència dels ictus. Es tracta de l’alco­ho­lisme, el coles­te­rol alt, la dia­be­tis, la hiper­tensió, l’obe­si­tat, el taba­quisme i el seden­ta­risme.

En el cas del tabac, per exem­ple, hi ha una clara relació entre el nom­bre de cigar­rets i el risc d’ictus, amb un major incre­ment a par­tir de 20 cigar­rets al dia. Pel que fa a l’alco­ho­lisme, l’ictus s’asso­cia sobre­tot amb la ingesta de begu­des d’alta gra­du­ació. I en el cas del coles­te­rol s’ha de tenir en compte que si aquest greix es dipo­sita a les parets arte­ri­als pot con­tri­buir a la for­mació de pla­ques, que si obs­tru­ei­xen les artèries afa­vo­rei­xen l’apa­rició de les malal­ties vas­cu­lars. Segons on es faci el tap, el paci­ent pot pre­sen­tar una malal­tia cardíaca (angina de pit o infart de mio­cardi), un ictus o una malal­tia arte­rial de les extre­mi­tats infe­ri­ors.

Contaminats

La contaminació atmosfèrica intervé de manera decisiva com un factor de risc d’ictus. Els resultats d’un estudi iniciat a Manhattan el 1993 mostren una correlació entre la proximitat residencial a les vies amb més trànsit i el risc de patir-ne. L’estudi demostra els efectes perniciosos per a la salut del fet de residir al costat de les avingudes més transitades. A més, aquesta circumstància també incrementa el risc de patir altres tipus de malalties cardiovasculars.

Per fer aquesta recerca es van seguir 3.287 persones en el decurs de quinze anys. Durant aquest període, un 11% van tenir ictus isquèmics i un 11,2%, infart de miocardi. Els investigadors van trobar que aquelles persones que viuen amb una proximitat de fins a 100 metres d’alguns dels carrers més concorreguts pel que fa al trànsit rodat tenen una taxa d’ictus isquèmic superior al 42% respecte de les persones que viuen allunyades 400 metres d’aquestes vies.

Estudis en animals suggereixen que les partícules produïdes per la pol·lució entren en el sistema nerviós a través del sistema circulatori i contribueixen, directament o indirectament, als canvis inflamatoris i al dany microvascular. Al llarg del temps, aquest fet pot aplanar el camí per al desenvolupament d’ictus i de malalties cardiovasculars.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor