Salut

Crits i murmuris

Hi ha persones que senten un soroll continuat que ningú més del seu entorn sent. De vegades, és un so gairebé inaudible. D’altres, sembla un salt d’aigua. En alguns casos és temporal. En d’altres és continu. És l’acufen

SENTINT PLOURE
Ensenyar a conviure amb el soroll és la teràpia més utilitzada

L’acu­fen o tin­ni­tus (una paraula lla­tina que es pot tra­duir com a ‘cam­pana’ o com a ‘drin­ga­dissa’) és un so que no es genera al medi ambi­ent, sinó dins del nos­tre cap. Es pot sen­tir en una ore­lla, a les dues o a tot el cap. És per­sis­tent.

És una gran molèstia, i també pot ser signe de lesió, infecció i pèrdua audi­tiva. No totes les per­so­nes que per­den oïda són vícti­mes de l’acu­fen. Segons els espe­ci­a­lis­tes, la causa més freqüent és haver patit algun trauma acústic. Més clar: sen­tir música a alt volum amb auri­cu­lars durant molt de temps.

Cal dis­tin­gir entre l’acu­fen per­sis­tent i l’episòdic. La segona vari­e­tat afecta un 30% de la població, i es pot expli­car per un tap de cera, per una infecció –per exem­ple, un cons­ti­pat– o bé perquè ens hem expo­sat a escol­tar música a un volum ele­vat. En aquest últim cas, l’acu­fen no hau­ria de durar més d’un dia. De manera per­ma­nent, segons els espe­ci­a­lis­tes, només el pateix un 3% de la població. Els casos aug­men­ten amb l’edat, sobre­tot a par­tir dels 40 anys.

causa des­co­ne­guda

S’inves­tiga molt sobre l’ori­gen de l’acu­fen, però almenys en un 50% dels casos no es pot esbri­nar. A banda de les infec­ci­ons, la pèrdua audi­tiva i el soroll ambi­en­tal massa alt, també pot estar cau­sat per pro­ble­mes vas­cu­lars i per con­trac­ci­ons mus­cu­lars a l’ore­lla mit­jana i a la trompa d’Eus­ta­qui.

De vega­des s’asso­cia al bru­xisme, que con­sis­teix en la con­tracció con­ti­nu­ada dels músculs de la mandíbula, un pro­blema que pot ser noc­turn i diürn i que causa pro­ble­mes odon­tològics. També hi pot haver una causa far­ma­cològica, tumo­ral o asso­ci­ada al ver­ti­gen de Menière.

Alhora, però, és un pro­blema en què intervé el sis­tema neu­rològic, perquè hi ha per­so­nes que han per­dut el nervi audi­tiu per una ope­ració i, mal­grat que­dar-se sor­des, con­ti­nuen sen­tint l’acu­fen. Molt pocs cops els sorolls són, en rea­li­tat, al·luci­na­ci­ons d’ori­gen cere­bral.

Aquest soroll també pot estar moti­vat per altres malal­ties que no tenen res a veure amb l’oïda, com ara anèmia, pro­ble­mes cardíacs, hiper­tensió, arte­ri­o­es­cle­rosi, hipo­tiroïdisme o un trau­ma­tisme cra­nial.

Els sorolls carac­terístics de l’acu­fen són com brun­zits més o menys greus o com cam­pa­ne­tes. Altres cops sem­blen mur­mu­ris, xiu­lets, zum­ze­jos, rugits o el so de grills de volum vari­a­ble. L’acu­fen se sent més en ambi­ents silen­ci­o­sos. El soroll ambi­ent acos­tuma a tapar-lo, sem­pre que l’acu­fen no sigui gaire intens.

En gene­ral no és signe de cap tras­torn greu, però per­ju­dica molt la qua­li­tat de vida. Si el patim ens des­tor­barà la con­cen­tració necessària per a la feina, però sobre­tot inter­fe­rirà a l’hora de dor­mir. Per això, aquest tras­torn causa irri­tació i, en alguns casos, depressió. L’estrès pot fer que l’acu­fen empit­jori, però no n’és la causa.

Hi ha dues vari­ants impor­tants d’acu­fen: el perifèric, que dura set­ma­nes o mesos; i el cen­tral o crònic, que per­sis­teix mesos i anys. Sovint, aquests epi­so­dis duren uns segons o uns minuts, i lla­vors no cal donar-hi més importància. Ara bé, hi ha per­so­nes que sen­ten aquest soroll durant tot el dia, i alguns són d’una inten­si­tat tan gran que impe­dei­xen tenir una con­versa nor­mal. Es con­si­dera que l’acu­fen es torna crònic després de sis mesos de per­sistència, ja que segu­ra­ment lla­vors ja s’han for­mat els cir­cuits neu­ro­nals que man­te­nen cons­tant el soroll.

Trac­ta­ment

No hi ha cap trac­ta­ment que solu­ci­oni l’acu­fen del tot, però sovint els audiòfons aju­den a supri­mir-lo o dis­si­mu­lar-lo perquè ampli­fi­quen el so exte­rior. És la solució més ade­quada en l’acu­fen per pèrdua de capa­ci­tat audi­tiva. Quan la causa és una infla­mació de l’ore­lla, el soroll des­a­pa­reix quan es cura la infecció.

Algu­nes per­so­nes es posen música per emmas­ca­rar el soroll intern i d’altres uti­lit­zen un dis­po­si­tiu que emet un so neu­tre. Quan hi ha silenci, la sen­sació de l’acu­fen aug­menta perquè no hi ha cap so que el pugui emmas­ca­rar. Per això, alguns afec­tats apre­nen a dor­mir sen­tint la ràdio. Com que l’acu­fen se sent més quan hi ha silenci, és millor no posar-se taps a les ore­lles.

S’assa­gen medi­ca­ments, gene­ral­ment vaso­di­la­ta­dors cere­brals, que dis­mi­nu­ei­xen la inten­si­tat de l’acu­fen, i ope­ra­ci­ons quirúrgi­ques. Alguns cops es recep­ten ansiolítics. Però no hi ha cap fàrmac ni cap ope­ració que curi per sem­pre aquesta afecció.

Una altra teràpia és la cog­ni­tiva con­duc­tual o teràpia de reen­tre­na­ment, que ajuda a habi­tuar-s’hi. Quan comença a ploure, sen­tim el soroll de les pri­me­res gotes, però un temps després, el nos­tre cer­vell ja l’ha pro­ces­sat i l’ignora. Es tracta d’acon­se­guir el mateix efecte amb l’acu­fen.

Així, el soroll deixa de con­ver­tir-se en una obsessió. Aquest és el trac­ta­ment que s’uti­litza més. Si es des­co­breix que l’acu­fen és el resul­tat d’una con­trac­tura mus­cu­lar o d’una mala postura, lla­vors s’ense­nya a cor­re­gir-la. Els met­ges des­a­con­se­llen, també en aquests casos, el con­sum de tabac, alco­hol i cafè.

3%
és el percentatge
de població que pateix els acúfens de manera persistent i no temporal.

La regla del 60 ens evitarà molts problemes

Lluís Martínez

Per prevenir l’aparició de l’acufen el millor és evitar exposar-se al soroll intens i persistent. No és gens bo, per exemple, sentir contínuament música amb els auriculars que es fiquen dins de l’orella. Això no vol dir que aquests auriculars s’hagin de rebutjar del tot, sinó que s’han d’utilitzar amb prudència.

Els especialistes parlen, en aquest punt, de la regla del 60. És a dir, es pot escoltar música amb auriculars, però sempre que limitem la potència màxima de l’aparell al 60%. I, a més, podem escoltar música durant 60 minuts com a màxim. Després caldrà deixar descansar l’orella durant mitja hora. Aquest és un consell de salut auditiva en general, per evitar molts incidents passats els anys.

El que perjudica més la capacitat auditiva, expliquen els especialistes és, més que la intensitat del soroll, que sigui continuat.

Molt de soroll

Lluís Martínez

La principal causa de l’acufen en les persones joves és l’anomenat trauma acústic; és a dir, haver estat exposat a un soroll intens durant massa temps. Fer-ho de manera regular pot fer que siguem víctimes de l’acufen crònic.

Un altre cas és el de les persones que, a causa de la seva feina, s’han d’exposar a un ambient sorollós. La legislació laboral obliga a protegir les oïdes d’aquests treballadors. Fa dècades, l’acufen era una malaltia laboral típica de les persones que treballaven en la caldereria i amb telers tèxtils. El que sembla clar és que viure en un ambient sorollós predisposa a patir aquest trastorn. Les persones que viuen en llocs sense soroll també el poden patir, però és molt rar. Al contrari d’altres afeccions, l’acufen no és hereditari.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor