Salut

DAURAT, no torrat

L’acrilamida és una substància cancerígena que es produeix segons com cuinem alguns aliments. La seva presència a la dieta preocupa, i la UE ha publicat un reglament per reduir-ne l’exposició

BAIXA TEMPERATURA
Els fregits no són saludables però si se’n fan, que siguin de color clar

La Unió Euro­pea ha deci­dit, final­ment, fixar uns límits de referència per a l’acri­la­mida, una substància que s’ha demos­trat que pot ser can­cerígena i que es pro­du­eix quan deter­mi­nats ali­ments que con­te­nen midó són sot­me­sos a pro­ce­di­ments per cui­nar-los amb poca humi­tat i tem­pe­ra­tu­res de més 120 graus, com ara fre­gir, tor­rar, for­ne­jar i coure.

Els pro­duc­tes a base de patata, els que es fan a par­tir de cere­als (pa, gale­tes, tor­ra­des...), el cafè i també algu­nes con­ser­ves són els que tenen més pos­si­bi­li­tats de con­te­nir acri­la­mida. El nou regla­ment euro­peu marca els nivells de referència –en el cas de les pata­tes fre­gi­des, per exem­ple, no s’hau­rien de superar els 500 micro­grams d’acri­la­mida per quilo– i obliga les empre­ses de la indústria ali­mentària a tenir-los en compte. Tot i això, algu­nes asso­ci­a­ci­ons de con­su­mi­dors ho con­si­de­ren insu­fi­ci­ent, ja que en cas que se superin aquests nivells, no hi ha obli­gació de reti­rar el pro­ducte, només s’han de pren­dre mesu­res per miti­gar la presència d’acri­la­mida en la pro­ducció poste­rior. En qual­se­vol cas, el regla­ment esta­bleix una sèrie de mesu­res que afec­ten la indústria ali­mentària, tant en els pro­ces­sos d’ela­bo­ració com en les matèries pri­me­res. Així, com que els ali­ments fets a par­tir de blat de moro i d’arròs solen pre­sen­tar menys acri­la­mida que els que es fan amb blat, sègol, civada i ordi, es reco­mana que se subs­ti­tu­ei­xin. I si es desen­vo­lu­pen nous pro­duc­tes, es demana tenir-ho en compte.

ALERTA amb els nens

L’acri­la­mida no és una substància única dels ali­ments, també es troba en el tabac i es fa ser­vir en molts pro­ces­sos indus­tri­als, com la fabri­cació de paper, cosmètics, tèxtils i la pro­ducció de metalls. La pre­o­cu­pació per la seva presència a la dieta és rela­ti­va­ment recent, no va ser fins al 2002 que se’n va començar a par­lar. Des de lla­vors, s’han fet diver­sos estu­dis, i ara la Unió Euro­pea ha esta­blert que “els nivells actu­als d’expo­sició a l’acri­la­mida a través de l’ali­men­tació en tots els grups d’edat són motiu de pre­o­cu­pació pel que fa als seus efec­tes can­cerígens”, tal com s’afirma en el nou regla­ment. Tot i això, s’admet que “són els nens el grup d’edat més expo­sat, pel seu pes cor­po­ral baix”. Tan­ma­teix –i això és el que pre­o­cupa les asso­ci­a­ci­ons de con­su­mi­dors–, la nor­ma­tiva euro­pea posa tota la res­pon­sa­bi­li­tat de la reducció de la ingesta en la indústria ali­mentària i en els mesu­res de miti­gació que es puguin pren­dre. És per això que les asso­ci­a­ci­ons de con­su­mi­dors dema­nen uns límits legals clars que impe­dei­xin que un ali­ment amb alts valors d’aquesta substància pugui arri­bar als con­su­mi­dors. Al mateix temps, també es recorda que bona part de l’acri­la­mida que s’inge­reix es pro­du­eix a la cuina de les llars, a par­tir de la manera com tenim de cui­nar els ali­ments.

És per això que des de diver­ses admi­nis­tra­ci­ons i orga­nis­mes rela­ci­o­nats amb la segu­re­tat ali­mentària s’han començat a fer cam­pa­nyes infor­ma­ti­ves. Les reco­ma­na­ci­ons són sen­zi­lles: en fre­gir, coure, for­ne­jar i tor­rar ali­ments que con­tin­guin midó –pata­tes, pa, gale­tes, cro­que­tes, altres pro­duc­tes empa­nats...– cal con­tro­lar que el temps i la tem­pe­ra­tura siguin els mínims pos­si­bles i s’ha de pro­cu­rar que el pro­ducte final tin­gui un color dau­rat clar, no dau­rat fosc.

El color és un indi­ca­dor de la for­mació d’acri­la­mida: com més fosc, més n’hi ha. Per tant, no s’han de con­su­mir mai les parts que hagin que­dat massa fos­ques o cre­ma­des. També és impor­tant man­te­nir una dieta salu­da­ble, en la qual, per norma, els fre­gits i arre­bos­sats hau­rien de ser excep­ci­o­nals. I recor­dar que altres mètodes, com bullir i cui­nar al vapor, no gene­ren acri­la­mida.

El cafè de Califòrnia

El cafè és un altre dels aliments que conté acrilamida, ja que es torra per poder-lo consumir. La quantitat que hi és present varia molt en funció del tipus de cafè i de com s’ha processat, però sembla que hi ha un consens força general que s’haurien de prendre moltíssimes tasses de cada dia perquè augmentés realment el risc de càncer. A més, el cafè, pres amb mesura, tot ser fins i tot beneficiós per a la salut. Tot i això, i arran de la denúncia d’un particular, un jutge de Califòrnia ha condemnat aquest any Starbucks i altres companyies cafeteres a advertir els seus clients que el cafè pot augmentar el risc de patir la malaltia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.