Salut

L’aventura de la penicil·lina catalana

La història de la penicil·lina a Catalunya demostra que el nostre país, fa setanta-cinc anys i malgrat les dificultats, ja tenia la capacitat d’excel·lir en la investigació biomèdica

És prou cone­gut que l’inves­ti­ga­dor escocès Ale­xan­der Fle­ming (1881-1955) es va ado­nar, fa noranta anys, del poder terapèutic d’alguna de les més de 300 espècies d’un fong del gènere peni­cil·lium. El que no és tan cone­gut és que fa setanta-cinc anys, un grup de científics cata­lans, amb el país devas­tat, va ser capaç de pro­duir peni­cil·lina autòctona prou esta­ble per ser uti­lit­zada terapèuti­ca­ment.

No és un fet menor, perquè sig­ni­fica que la Cata­lu­nya que vivia a l’ombra de les baio­ne­tes era el pri­mer país de l’Europa con­ti­nen­tal que asso­lia la fita. La relació de Cata­lu­nya amb la peni­cil·lina és un fet poc cone­gut. O més cor­rec­ta­ment, ho era, perquè ara els doc­tors Jordi Almi­rall Pujol i Xavier Gra­nero Xiberta han publi­cat un tre­ball en què abor­den la qüestió exhaus­ti­va­ment. El lli­bre, Apor­tació de Cata­lu­nya a la història de la peni­cil·lina, l’ha edi­tat el Col·legi Ofi­cial de Met­ges de Bar­ce­lona amb la col·labo­ració del Con­sorci Sani­tari del Maresme. Es va pre­sen­tar en soci­e­tat el 19 de novem­bre, en un acte con­duit per Miquel Bru­guera, expre­si­dent del Col·legi i direc­tor de la uni­tat d’estu­dis acadèmics.

El lli­bre, un tre­ball meti­culós, té poc més de 260 pàgines de text en les quals es repassa la història gene­ral dels antibiòtics i de la peni­cil·lina, la relació de Cata­lu­nya amb aquest pro­ducte terapèutic que al seu moment va ser qua­li­fi­cat de “mira­culós”, i els grans obs­ta­cles, també en aquest punt, que va repre­sen­tar l’existència d’un règim repres­sor. A més, a la planta baixa del Col·legi hi ha una expo­sició sobre aquesta qüestió, amb mate­rial inèdit o poc cone­gut. Es pot visi­tar els dies labo­ra­bles, de 8 del matí a 9 del ves­pre. La impressió que queda de la lec­tura del lli­bre i de la visita a l’expo­sició és que fa setanta-cinc anys, i no per casu­a­li­tat, el país ja tenia la capa­ci­tat d’excel·lir en la inves­ti­gació biomèdica.

tre­ball en equip

Els res­pon­sa­bles d’aquesta fita cata­lana van ser els doc­tors Pere González Juan, Jaume Sunyer Pi, Josep Vidal Munné, Antoni de Paula Pou­plana i Pau Cartañà. El pri­mer que crida l’atenció d’aquest grup és que ja prac­ti­cava allò que ara és tan cor­rent als labo­ra­to­ris d’inves­ti­gació com és el tre­ball en equip de diver­ses dis­ci­pli­nes. Pere González i Antoni Pou­plana eren far­macèutics, Josep Vidal era vete­ri­nari i Jaume Sunyer i Pau Cartañà eren met­ges, aquest últim de l’espe­ci­a­li­tat d’epi­de­mi­o­lo­gia. Natu­ral­ment, aquesta empenta inves­ti­ga­dora no va sor­gir com un bolet. La visió romàntica de l’inves­ti­ga­dor que apa­reix del no res i que asso­leix una fita sor­pre­nent està bé per a les pel·lícules, però la rea­li­tat és una altra.

González, Sunyer i Vidal van ser tres inves­ti­ga­dors que, a banda dels estu­dis for­mals i acadèmics, es van for­mar al Labo­ra­tori Micro­biològic de Bar­ce­lona sota el mes­tratge de Ramon Turró. Aquesta és l’escola que tin­dria con­tinuïtat en l’Ins­ti­tut de Fisi­o­lo­gia d’August Pi i Sunyer, i que ja estava posant la ciència de Cata­lu­nya en la pri­mera divisió euro­pea, com ho torna a estar ara. Tot això es va estron­car, mai és sobrer recor­dar-ho, per culpa del fei­xisme.

DEPU­RATS

En efecte: els tres inves­ti­ga­dors for­mats al Labo­ra­tori van ser depu­rats i repre­sa­li­ats en aca­bar la Guerra Civil per rojos i sepa­ra­tis­tes, tot i que González va ser res­tituït uns anys després a la direcció de la ins­ti­tució, esde­vin­guda lla­vors Labo­ra­to­rio Muni­ci­pal de Bar­ce­lona. Alhora, els inves­ti­ga­dors van entrar en relació labo­ral amb el Labo­ra­tori Expe­ri­men­tal de Terapèutica Immunògena (LETI), creat ini­ci­al­ment per fabri­car vacu­nes, i que encara exis­teix en l’actu­a­li­tat. Aquest cen­tre es va cons­ti­tuir de la mateixa manera que molts labo­ra­to­ris pri­vats en aquells anys: com un annex a una farmàcia. En aquest cas, l’esta­bli­ment era del doc­tor Antoni Pou­plana, que es va asso­ciar amb el doc­tor Pere Domingo. En aquest labo­ra­tori, situat al car­rer de la Creu Coberta de Bar­ce­lona, van començar a tre­ba­llar ini­ci­al­ment Josep Vidal i Jaume Sunyer, però aviat s’hi van incor­po­rar Pere González i Pau Cartañà.

Els tre­balls es van ini­ciar els últims mesos del 1943, és a dir, fa setanta-cinc anys, i els pri­mers resul­tats reei­xits es van publi­car a la revista Medi­cina Clínica el 1944. El 1948 encara es va publi­car un altre arti­cle a la mateixa revista amb un pro­ce­di­ment de pro­ducció que uti­lit­zava resi­dus de blat de moro, com als Estats Units. Ara bé, cal fer-se a la idea del que era tre­ba­llar en ciència lla­vors. Europa estava en guerra i el règim fei­xista espa­nyol volia impo­sar una ferotge autar­quia.

matèries pri­me­res

Per tant, hi havia una gran neces­si­tat de totes les matèries pri­me­res, que s’havien d’acon­se­guir gai­rebé d’ama­gat. Els inves­ti­ga­dors cata­lans tenien conei­xe­ment de la peni­cil·lina gràcies a la premsa, però a par­tir del 1944 totes les comu­ni­ca­ci­ons es van inter­rom­pre, perquè aquell antibiòtic s’havia con­ver­tit en un secret mili­tar.

Els inves­ti­ga­dors van obte­nir la soca de peni­cil·lina a l’Ins­ti­tut Lis­ter de Lon­dres. Això no va agra­dar gens Fle­ming, que hau­ria pre­fe­rit que l’hi hagues­sin dema­nat a ell. Per aquesta raó, quan va venir a Bar­ce­lona, l’any 1948, va visi­tar els labo­ra­to­ris Esteve, però no els de LETI. La pri­mera fase expe­ri­men­tal a LETI va durar dos anys i lla­vors va arri­bar la segona fase: pro­duir. Tal cosa era impos­si­ble de fer en soli­tari, i per això els labo­ra­to­ris es van asso­ciar amb la Unió Química Far­macèutica, Uquifa. Van fer una fàbrica d’estil raci­o­na­lista al barri d’Horta de Bar­ce­lona. Anys després va ser ender­ro­cada per cons­truir-hi habi­tat­ges.

El labo­ra­tori va patir seri­o­ses difi­cul­tats perquè l’autàrquic règim fei­xista res­trin­gia la maquinària necessària per al seu fun­ci­o­na­ment. Tot i això, però, va poder començar a fabri­car peni­cil·lina autòctona a par­tir del 1946. Va ser a par­tir del 1948, quan el fran­quisme va deci­dir que la peni­cil·lina era un pro­ducte estratègic, que els obs­ta­cles es van sua­vit­zar. Més tard, LETI-Uquifa, amb altres labo­ra­to­ris i a cop de decret, va for­mar part d’Antibióticos, que Mario Conde es va ven­dre als ita­li­ans molts anys després. La planta d’Anti­bi­o­ti­cos s’havia d’ins­tal·lar a Cata­lu­nya, però el règim va deci­dir que anés a Lleó per allò del ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial. En canvi, no va uti­lit­zar aquest argu­ment amb la planta impul­sada poc abans per CEFA (en mans de la Banca March i del Banc Urquijo) a Aran­juez, Madrid. I el règim, que tanta pro­pa­ganda feia de la seva espa­nyo­li­tat, en comp­tes d’optar per la pro­ducció pròpia, que ja era pos­si­ble, va fer que aques­tes plan­tes fun­ci­o­nes­sin amb les llicències de les nord-ame­ri­ca­nes Schen­ley i Merck. Al prin­cipi, aques­tes fac­to­ries es limi­ta­ven a enva­sar peni­cil·lina impor­tada. La pro­ducció pròpia, amb el model ame­ricà, va començar entrats els anys cin­quanta.

APORTACIÓ DE CATALUNYA A LA HISTÒRIA DE LA PENICIL·LINA Autors: Jordi Almirall i Xavier Granero Edita: Col·legi de Metges de Barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.