Salut

Edició genètica CRISPR

Les bases d’aquesta tècnica per modificar l’ADN les va descobrir el 2005 un professor de la Universitat d’Alacant. Té un potencial enorme en diversos àmbits, però ha estat una sorpresa saber que un científic xinès s’ha atrevit a utilitzar-la per crear, segons afirma, els primers éssers humans millorats genèticament

INCÒGNITES Encara no se sap del cert quins efectes pot tenir modificar l’ADN humà

L’anunci que un científic xinès, He Jiankui, ha fet pos­si­ble el nai­xe­ment de dues ger­ma­nes bes­so­nes modi­fi­ca­des genètica­ment ha reo­bert el debat sobre els límits de l’ètica i la ciència. Si el cas de les bes­so­nes és real –encara no ha estat con­tras­tat per la comu­ni­tat científica– es trac­tarà dels pri­mers éssers humans amb ADN modi­fi­cat arti­fi­ci­al­ment al labo­ra­tori, no per curar alguna malal­tia, sinó com a millora. Aquesta millora, segons ha expli­cat Jiankui, con­sis­teix en una alte­ració d’un gen –el CCR5– que con­trola una proteïna sense la qual el virus VIH no pot infec­tar les cèl·lules de l’orga­nisme. Això faria que les dues nenes fos­sin immu­nes al VIH i també, sem­pre segons la versió de Jiankui, a altres malal­ties infec­ci­o­ses com el còlera i la verola.

mutants

Men­tre s’espe­cula sobre les pos­si­bles con­seqüències de l’edició de gens –no se sap quins efec­tes pot tenir en les nenes quan crei­xin ni en el seus pos­si­bles des­cen­dents– hi ha con­sens sobre el fet que les eines per dur-la a terme exis­tei­xen i que el procés és rela­ti­va­ment fàcil. Així doncs, la sor­presa no ha estat tant que algú hagi estat capaç de modi­fi­car gens humans, sinó que algú s’hi hagi atre­vit, sal­tant-se tots els prin­ci­pis ètics en què es basa la recerca biomèdica. Començant per la revisió i el con­trol per part d’altres científics, ja que Jiankui ha seguit tot el pro­ce­di­ment d’ama­gat de les auto­ri­tats xine­ses, que, de fet, tam­poc és que siguin un gran exem­ple de trans­parència.

En qual­se­vol cas, la polèmica ha fet una mica més famosa la tècnica del CRISPR, una veri­ta­ble revo­lució científica que ha supo­sat un enorme salt enda­vant en la inves­ti­gació genètica. Aquesta tècnica de nom sem­blant als cere­als de l’esmor­zar es basa en el des­co­bri­ment que va fer un pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat d’Ala­cant l’any 2005. El microbiòleg, inves­ti­ga­dor i pro­fes­sor Fran­cis Mojica va des­co­brir repe­ti­ci­ons en el genoma de deter­mi­nats bac­te­ris que van resul­tar ser un sis­tema autoim­mune. Resu­mit de manera molt pla­nera, aques­tes seqüències repe­ti­ti­ves con­te­nen mate­rial genètic dels virus que han ata­cat els bac­te­ris en el pas­sat. Gràcies a aquesta infor­mació, quan es pro­du­eix una nova infecció, els bac­te­ris, a través d’una proteïna ano­me­nada Cas9, poden loca­lit­zar el mate­rial genètic del virus, tallar-lo i fer que no es pugui repro­duir.

Les seqüències que donen el nom a CRISPR (repe­ti­ci­ons cur­tes palindròmiques agru­pa­des de manera regu­lar, en la seva tra­ducció al català) són la base de tot i les podem com­pa­rar amb una eina de recerca d’un pro­ces­sa­dor de tex­tos.

Aquesta des­co­berta, que ini­ci­al­ment no va tenir gaire ressò, s’ha aca­bat con­ver­tint en una eina potentíssima d’edició genètica. Els científics han tro­bat la manera de repro­duir al labo­ra­tori això que passa de manera natu­ral en el món dels bac­te­ris, mani­pu­lant la proteïna Cas9 per acon­se­guir que loca­litzi amb pre­cisió els gens que es volen eli­mi­nar... o modi­fi­car.

sen­zill i barat

D’aquesta manera, la tècnica del CRISPR/Cas9 per­met no només la funció de bus­car, sinó també la de copiar, tallar i reem­plaçar. És una mena de bis­turí genòmic de gran pre­cisió, amb l’afe­git que la tècnica és sen­zi­lla i poc cos­tosa: un pro­ce­di­ment que abans podia cos­tar 5.000 euros ara es pot fer per poc més de 50. Això ha fet que labo­ra­to­ris de tot el món hagin pas­sat a uti­lit­zar-la en la seva recerca genètica des que el 2012 els equips científics lide­rats per dues dones –la nord-ame­ri­cana Jen­ni­fer Doudna i la fran­cesa Emma­nu­e­lle Char­pen­tier– van tro­bar la manera de guiar la proteïna Cas9 a qual­se­vol lloc de l’ADN d’un orga­nisme. En defi­ni­tiva, la tècnica per­met fer més fàcil l’engi­nye­ria genètica, fent pos­si­ble acti­var, desac­ti­var, eli­mi­nar o modi­fi­car els gens. Les apli­ca­ci­ons són moltíssi­mes, des de l’estudi de malal­ties d’ori­gen genètic fins a la modi­fi­cació de l’ADN de deter­mi­na­des plan­tes per acon­se­guir millors colli­tes, una nova versió dels cone­guts transgènics. I des de l’inici també es va plan­te­jar, evi­dent­ment, la pos­si­bi­li­tat de mani­pu­lar, en fecun­da­ci­ons in vitro, el genoma d’embri­ons humans. Aquesta opció genera grans dub­tes, ja que en el cas d’una planta o d’un ani­mal de labo­ra­tori, si l’edició genètica té efec­tes secun­da­ris es des­carta l’expe­ri­ment, però en canvi uti­lit­zar embri­ons com a mate­rial des­car­ta­ble no és accep­ta­ble. I de moment la tècnica encara és massa des­co­ne­guda per garan­tir-ne la segu­re­tat.

Per exem­ple, alte­rant l’ADN també es poden pro­vo­car muta­ci­ons inde­sit­ja­des. Un efecte podrien ser alte­ra­ci­ons en el sis­tema immu­nològic, que és el que es tem que puguin patir les bes­so­nes xine­ses. A més, els científics han recor­dat que en el cas d’aques­tes nenes, tot i ser filles d’un pare por­ta­dor del VIH, els embri­ons eren per­fec­ta­ment sans i no s’ha trac­tat de curar cap malal­tia, sinó d’una millora genètica que es podria cir­cums­criure en les pràcti­ques d’eugenèsia (els sis­te­mes per millo­rar els humans de manera arti­fi­cial). Ja no es tracta de ciència-ficció, el debat és obert i caldrà veure com es fa front a aquesta pos­si­bi­li­tat.

GATTACA (EUA, 1997) Direcció: Andrew Niccol Intèrprets: Ethan Hawke, Uma Thurman i Jude Law, Argument  Aquest film recrea un futur distòpic en què la modificació de l’ADN s’ha portat a l’extrem i gairebé totes les criatures neixen millorades per evitar malalties hereditàries i alteracions genètiques. Les persones concebudes de manera natural, com el protagonista, són considerades de classe inferior.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor