Salut

Menjar poc i pair bé

Aquests dies que venen són propicis perquè fem excessos a la taula. És possible que després d’una bona fartanera i mentre sentim els versos de Nadal dels nostres fills, nets o nebots comencem a sentir molèsties a l’estómac

Hi ha vega­des que després de men­jar, però també sense haver-ho fet, sen­tim dolor o males­tar a la part cen­tral de la mei­tat supe­rior de l’abdo­men, és a dir, entre el melic i la part infe­rior de l’estern. En direm que patim una indi­gestió o mal d’estómac. Si anem a la con­sulta del metge, ens diagnos­ti­carà que pro­ba­ble­ment sofrim una dispèpsia. La indi­gestió només n’és un dels símpto­mes.

La dispèpsia és una de les prin­ci­pals cau­ses de con­sulta als cen­tres d’atenció primària, sobre­tot ara. Té una freqüència glo­bal supe­rior al 40%. A Cata­lu­nya, el 39% de la població adulta la pateix algun cop a la seva vida.

Segons diver­sos estu­dis epi­de­miològics, la mei­tat de la població que pateix dispèpsia no con­sulta mai el metge, i d’aquesta mei­tat, també un 50% pre­fe­reix l’auto­me­di­cació amb antiàcids, tot i que indi­gestió no és el mateix que aci­desa gàstrica.

freqüència

No fer la con­sulta és irre­lle­vant si aquesta molèstia és molt episòdica; però temerària si es va repe­tint crònica­ment i amb una certa freqüència. I és que de vega­des la dispèpsia és fun­ci­o­nal –és a dir, no hi ha cap lesió anatòmica que la causi–, però d’altres pot ser d’ori­gen orgànic, és a dir, res­pon­dre a una úlcera o una infla­mació, entre altres cau­ses. Mol­tes úlce­res les causa el bac­teri Heli­co­bac­ter pylori.

Sabrem que patim una dispèpsia perquè els símpto­mes són clars: cre­mor, dolor, aci­desa, digestió pesada, eruc­tes, reflux i vòmits. També hi pot haver fla­tulència i sorolls als budells. Les nàusees i l’inflor abdo­mi­nal o sen­sació d’estar molt plens, són símpto­mes menys comuns.

Si resulta que els vòmits són per­sis­tents, hi ha senyals d’hemorràgia, anèmia, dolor intens i per­sis­tent i difi­cul­tat per empassa-se els ali­ments, i vostè té més de 55 anys, li faran una explo­ració de l’esòfag i de l’estómac per esbri­nar pos­si­bles cau­ses orgàniques. A les per­so­nes més joves se’ls reco­mana un trac­ta­ment tem­po­ral amb fàrmacs que inhi­bei­xen la pro­ducció d’àcid.

Hi ha vega­des que la dispèpsia s’explica no perquè haguem fet un àpat fort, sinó pel con­sum d’alguns medi­ca­ments, com ara els blo­ca­dors dels canals de calci, que es recep­ten per trac­tar l’angina de pit i la pressió arte­rial ele­vada. D’altres pro­duc­tes capaços de cau­sar males­tar esto­ma­cal són els nitrats i els antiin­fla­ma­to­ris no esteroïdals, com l’aspi­rina. En alguns casos apa­reix després de con­su­mir pro­duc­tes que com l’alco­hol, el tabac i el cafè, irri­ten l’intestí.

com i què men­gem?

Més cau­ses pos­si­bles per a una dispèpsia episòdica són men­jar massa o massa ràpid i con­su­mir pro­duc­tes molt grei­xo­sos i con­di­men­tats. Una altra expli­cació d’aquest tras­torn rau en l’estrès, l’ansi­e­tat i la depressió. En molt poques oca­si­ons la causa és un càncer.

No obs­tant, en mol­tes per­so­nes la dispèpsia apa­reix sense que hi hagi una causa clara i con­creta. Alguns símpto­mes de la dispèpsia, com la saci­e­tat precoç, la sen­sació de ple­ni­tud i la dis­tensió asse­nya­len un pro­blema de moti­li­tat gas­troin­tes­ti­nal; és a dir, que la digestió es fa molt a poc a poc. Sem­bla que un 30% dels casos de dispèpsia fun­ci­o­nal res­po­nen a aquest per­fil.

POC CONE­GUT

La dispèpsia és un tras­torn freqüent però poc cone­gut. Hi ha per­so­nes que es poden sen­tir alleu­ge­ri­des si men­gen –sem­pre que l’ori­gen no sigui un excés fes­tiu–, men­tre que d’altres empit­jo­ren. A diferència del que passa amb altres tras­torns esto­ma­cals, la depo­sició no millora els símpto­mes.

Si aques­tes molèsties apa­rei­xen de tant en tant i mar­xen soles, no cal pre­o­cu­par-se’n gaire. Però en cas con­trari, o si són freqüents i van acom­pa­nya­des d’altres alte­ra­ci­ons, com anèmia o sag­nat, lla­vors cal anar a la con­sulta.

Quan la dispèpsia és fun­ci­o­nal, és a dir, quan no s’explica per una úlcera o una causa orgànica, pot per­sis­tir i decla­rar-se durant almenys dotze set­ma­nes en tot un any.

Sem­bla que aquesta classe de dispèpsia res­pon a alguna pre­dis­po­sició genètica. En la mei­tat dels casos, la dispèpsia fun­ci­o­nal per­sis­teix després de cinc anys. Al diagnòstic de dispèpsia fun­ci­o­nal, s’hi arriba per exclusió d’altres tras­torns.

Com que la causa es des­co­neix, alguns met­ges pre­fe­rei­xen ano­me­nar-la dispèpsia essen­cial. El bac­teri Heli­co­bac­ter pylori pot con­tri­buir a la dispèpsia, ja que inflama la mucosa i causa úlce­res d’estómac i duodè, que és el pri­mer seg­ment de l’intestí prim, però sem­bla que la seva importància és escassa. Aquest bac­teri es detecta amb una prova d’alè.

Les pedres a la vesícula biliar també poden pro­vo­car dispèpsia, ja que impe­dei­xen que la fel arribi bé a l’estómac i que la digestió sigui cor­recta.

fac­tors psi­cològics

Actu­al­ment, en el cas de la dispèpsia fun­ci­o­nal, es dona molta importància als fac­tors psi­cològics i a les alte­ra­ci­ons de la moti­li­tat gàstrica. L’ansi­e­tat i la depressió poden cau­sar o empit­jo­rar la dispèpsia, ja que aquest estat fa que siguem més sen­si­bles als inci­dents i a les molèsties. En aquest cas, doncs, la dispèpsia es pot con­ver­tir en una molèstia inso­fri­ble. Alguns cops l’ansi­e­tat empit­jora la sen­si­bi­li­tat de la mucosa de l’estómac o fa que ens empas­sem aire men­tre men­gem.

Con­tra la dispèpsia, el metge recep­tarà anti­se­cre­tors. És el trac­ta­ment més uti­lit­zat i el més barat. En molts casos redu­eix els símpto­mes i per­met una ràpida millora. Si aquest trac­ta­ment fra­cassa, el metge pot assa­jar algun fàrmac anti­de­pres­siu a dosis bai­xes.

Quan la dispèpsia és de caràcter fun­ci­o­nal i no orgànic, de vega­des els trac­ta­ments far­ma­cològics tenen poca efec­ti­vi­tat. Si la dispèpsia està cau­sada per l’Heli­co­bac­ter pylori, lla­vors es recep­ta­ran uns antibiòtics que s’hau­ran de pren­dre entre deu i catorze dies, i algun antiàcid.

Si la dispèpsia s’explica pels nos­tres hàbits ali­men­ta­ris, la solució és rela­ti­va­ment fàcil: hem de dedi­car prou temps al moment de men­jar, hem de mas­te­gar bé i evi­tar les dis­cus­si­ons. Un ambi­ent cal­mat ajuda a allu­nyar l’estrès. I si hem de pren­dre algun antiin­fla­ma­tori no esteroïdal, és millor fer-ho amb l’estómac ple.

Sem­bla que la hip­no­teràpia pot millo­rar els símpto­mes de dispèpsia en alguns paci­ents, però els efec­tes de les teràpies psi­cològiques encara no estan ben estu­di­ats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.