Salut

Miracles, a Lourdes

Des que la moda va començar a dictar que per anar pel món s’ha de tenir un pes determinat, hi ha qui el vol assolir amb receptes que prometen el miracle en només quinze dies

Som en un moment d’exces­sos gas­tronòmics i, quan pas­sin les fes­tes, hi haurà qui s’enfi­larà a la bàscula i en bai­xarà hor­ro­rit­zat. Quin estrany efecte tenen els àpats fes­tius en el volum cor­po­ral? Com és pos­si­ble que haguem aug­men­tat dos qui­los en poc més d’una set­mana?

El pit­jor que podem fer és mirar de per­dre aquest supo­sat excés de pes amb alguna de les ano­me­na­des die­tes mira­cle, que són les matei­xes que es posen en cir­cu­lació poc abans de l’estiu. Algu­nes tenen noms molt cone­guts i fan furor. Totes tenen un fac­tor en comú: per­ju­di­quen la salut, mal­grat que els seus pro­mo­tors, com és obvi, ho neguin.

En qüesti­ons de pes no hi ha mira­cles que val­guin. És clar que un pot deci­dir per­dre qui­los per raons estètiques o de como­di­tat amb la imatge cor­po­ral pròpia, però lla­vors s’ha d’acu­dir a un espe­ci­a­lista, que és qui estu­diarà les nos­tres carac­terísti­ques per­so­nals i ens pre­pa­rarà una dieta a mida. La dieta que pot ser­vir per a una per­sona pot ser inútil o ina­de­quada per a una altra.

Les úniques die­tes que fun­ci­o­nen i tenen efec­tes dura­dors, doncs, són les que ens donen els pro­fes­si­o­nals acre­di­tats i per al nos­tre cas con­cret. I, segu­ra­ment, ens dona­ran una sèrie de pau­tes perquè, un cop haguem arri­bat al pes acor­dat, no tor­nem a gua­nyar qui­los. Una dieta mira­cle és el con­trari d’una dieta salu­da­ble. Si mol­tes per­so­nes s’hi apun­ten és perquè volen resul­tats ràpids. I els obte­nen, però tem­po­ral­ment i posant en risc la salut.

El 70% de les per­so­nes que visita el die­tista són dones, amb una mit­jana d’edat de 34 anys. La majo­ria volen per­dre pes. Més del 40% d’aquests dones ha seguit alguna dieta mira­cle abans de posar-se en mans pro­fes­si­o­nals.

UN DES­AS­TRE

Les die­tes mira­cle són monòtones –i per tant, difícils de man­te­nir– hipo­calòriques i dese­qui­li­bra­des. És a dir, apor­ten menys calo­ries de les que neces­sita el nos­tre cos per fun­ci­o­nar bé, que així es veu obli­gat a cre­mar les pròpies reser­ves. Aques­tes die­tes ens impe­dei­xen acon­se­guir tots els nutri­ents neces­sa­ris. Podem patir, doncs, una carència de vita­mi­nes i mine­rals, tan neces­sa­ris per al fun­ci­o­na­ment de l’orga­nisme con els sucres, les proteïnes i els grei­xos.

Aquesta classe de die­tes s’agru­pen en tres vari­e­tats. La pri­mera, que és la més abun­dant, és la hipo­calòrica dese­qui­li­brada. Per exem­ple, la dieta de la Clínica Mayo, la Gour­met i la Zero. Una segona vari­e­tat són les que con­si­de­ren que els ali­ments en soli­tari no ens fan aug­men­tar de pes, sinó que la res­pon­sa­ble de l’aug­ment és la com­bi­nació. Són die­tes que pro­hi­bei­xen con­su­mir deter­mi­nats pro­duc­tes junts. Les més cone­gu­des son la dieta Hay, el règim de Shel­ton, la dieta Hollywood, la dieta Mon­tig­nac, etcètera. El ter­cer grup con­sis­teix, direc­ta­ment, a pro­hi­bir el con­sum d’algun ali­ment. Per exem­ple, es per­me­ten els hidrats de car­boni, però no els grei­xos ni les proteïnes. O per­me­ten les proteïnes i pro­hi­bei­xen els hidrats de car­boni. O bé són riques en grei­xos. Tenen noms tan sonors com la dieta del doc­tor Pri­tikin, la del doc­tor Haas, la dieta dels astro­nau­tes, la dieta d’Atkins, etcètera. Les die­tes fona­men­ta­des en un sol ali­ment són les que més efec­tes adver­sos tenen.

pro­pi­e­tats exa­ge­ra­des

Sabrem que som al davant una recepta mira­cle perquè totes pro­me­ten resul­tats ràpids, com ara per­dre cinc qui­los en una set­mana, clas­si­fi­quen els ali­ments com a bons i dolents, exa­ge­ren les pro­pi­e­tats d’algun pro­ducte dietètic, etcètera. Per aca­bar-ho d’ado­bar, els vene­dors de fum dietètic acos­tu­men a afe­gir com a reclam que és un pro­ducte que té des­con­cer­tats els met­ges i els die­tis­tes.

La majo­ria d’aquests pro­duc­tes o die­tes es basen en estu­dis amb apa­rença científica, però amb una mos­tra gens repre­sen­ta­tiva i de poca durada o en inves­ti­ga­ci­ons fetes en models ani­mals o cel·lulars.

Hi ha un altre fac­tor que ens aju­darà a reconèixer la dieta mira­cle: mol­tes no infor­men del seu valor energètic. En tot cas, hem de sos­pi­tar de qual­se­vol dieta que esti­gui per sota de les 1.200 calo­ries al dia, tret que ens la pro­por­ci­oni un espe­ci­a­lista acre­di­tat.

La nos­tra espècie ha acon­se­guit la segu­re­tat ali­mentària fa poques dècades, i no a tot arreu. Si hem sobre­vis­cut a èpoques de gran penúria i fam ha estat perquè la selecció natu­ral ha fet cos­sos molt efi­ci­ents per a l’acu­mu­lació de l’ener­gia sobrant en forma de greix. Ara, en època d’abundància, aquesta pro­pi­e­tat genètica es torna en con­tra de mol­tes per­so­nes. El cos es resis­teix a la pèrdua de les seves reser­ves. I, en tot cas, ho com­pensa quan tor­nem a men­jar amb nor­ma­li­tat. Aquest és l’ano­me­nat efecte io-io, ben cone­gut per les per­so­nes que fan dieta pel seu compte.

D’aquest efecte io-io o rebot en són vícti­mes set de cada deu per­so­nes que es dei­xen enta­ba­nar per alguna d’aques­tes recep­tes. El pes es recu­pera per dos motius: perquè l’orga­nisme té meca­nis­mes per fer-ho, entre els quals un incre­ment de la gana i un procés d’estalvi energètic, i perquè quan s’aban­do­nen aques­tes die­tes, el cos es torna a rehi­dra­tar i, com que un no ha après a men­jar de manera salu­da­ble, torna als vells cos­tums, que són els que l’havien fet engrei­xar.

Les recep­tes mira­cle des­tru­ei­xen les proteïnes, fan per­dre aigua –i així cre­iem que per­dem pes– i no afec­ten el greix, que, per des­a­parèixer, neces­sita un període més llarg que no el de la dieta. A més, una dieta mira­cle encara pot fer que aflori alguna malal­tia metabòlica latent i des­fer­mar anorèxia i/o bulímia.

CON­CEPTE ERRONI

Les die­tes mira­cle són monòtones, hipo­calòriques i dese­qui­li­bra­des

DETECCIÓ

Sabrem que som al davant una recepta mira­cle perquè totes pro­me­ten resul­tats ràpids i clas­si­fi­quen els ali­ments com a bons i dolents

70%
dels pacients
que van al dietista per tal de perdre pes són dones. El 40% d’aquestes dones han provat abans alguna dieta ràpida.
7 de cada 10
persones que segueixen
una dieta sense control professional tornen a recuperar el pes perdut i encara afegeixen alguns quilos més.

La recepta que funciona

La recepta que sí que funciona per perdre pes és tenir una alimentació equilibrada –la mediterrània és la més aconsellable– i fer exercici regular i constant. Com que cada vegada fem una vida més sedentària, la piràmide alimentària està canviant. A la base hi ha els aliments que hem de prendre més sovint. Abans hi havia els hidrats de carboni, i ara estan entrant amb força les verdures. També contribueix, i molt, a reduir el pes l’exercici físic. L’esport practicat amb moderació ajuda a no engreixar-se.

Al capdavall, mantenir un pes saludable és qüestió no de menjar poc i malament, sinó de canvi de vida. A això exactament es referien els metges de la Grècia clàssica quan posaven una persona a dieta. Si no es canvia l’estil de vida, si no es practica alguna activitat física regularment i no es milloren els hàbits alimentaris, el pes perdut es torna a recuperar fàcilment.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor