Salut

Un mal sobtat

Sembla que la grip d’aquesta temporada serà com la de la passada, és a dir, més dura del que és habitual. Davant aquesta infecció, si no ens hem vacunat, la solució és ben coneguda: repòs i tractament dels símptomes

TERMINIS
Podem transmetre el virus de la grip sense saber que el tenim una setmana abans que n’apareguin els símptomes. Entre els infants, la capacitat d’infectar-se és superior

La grip és una infecció que mai falta a la cita hiver­nal. A Cata­lu­nya arriba sobre­tot entre els mesos de desem­bre i gener, i acaba cap al març. En una tem­po­rada nor­mal, l’epidèmia s’accen­tua quan els infants tor­nen als col·legis i als ins­ti­tuts, després de les vacan­ces nada­len­ques. La grip fa aquest cicle: comença als cen­tres edu­ca­tius, con­ti­nua a les famílies i acaba a les llars d’avis.

El virus de la grip afecta sovint entre un 25% i un 50% de la població, tot i que només entre un 10% i un 20% neces­sita aten­ci­ons mèdiques. Tal com va expli­car el doc­tor Antoni Tri­lla, cap del ser­vei d’Epi­de­mi­o­lo­gia de l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona, en una entre­vista amb la peri­o­dista Mercè Mira­lles [vegeu La República del 20 al 26 d’octu­bre del 2018], si no hi ha grans can­vis, la grip d’aquesta tem­po­rada serà molt sem­blant a la de l’any pas­sat.

És a dir, que en prin­cipi hau­ria de ser una grip dolenta, amb un nom­bre de casos molt alt i amb un nom­bre de per­so­nes que hau­ran d’ingres­sar a l’hos­pi­tal també molt ele­vat. Ara bé, com que la tem­po­rada pas­sada la grip ja va infec­tar molta més població del que és habi­tual, lla­vors és pos­si­ble que ara hi hagi una certa defensa immu­nitària més estesa i que, al cap­da­vall, no hi hagi un nom­bre tan ele­vat d’infec­tats.

La grip és una malal­tia res­pi­ratòria aguda cau­sada pels virus de les soques A, B i, en menys mesura, la C, dins de les quals hi ha molts sub­ti­pus. És una infecció que pre­o­cupa perquè el virus és molt vari­a­ble: muta any rere any i, per aquest motiu, afecta molta població. També reper­cu­teix en la mor­ta­li­tat, tot i que molts cops l’aug­ment s’explica no per la grip en si mateixa, sinó per les com­pli­ca­ci­ons asso­ci­a­des, sobre­tot entre la gent gran. Amb tot, la taxa de leta­li­tat de la grip per cada 100 casos acos­tuma a ser infe­rior al 0,5%.

Com que el virus varia any rere any, haver pas­sat la grip ens pro­te­geix de la soca específica que ens va infec­tar, però no de les altres que hi ha en cir­cu­lació o que han mutat. És molt difícil pas­sar la grip dos cops la mateixa tem­po­rada, però no any rere any.

El virus de la grip té dues proteïnes en la coberta: l’hemo­a­glu­ti­nina (H) i la neu­ra­mi­ni­dasa (N), que són les que varien i per­me­ten al virus ama­gar-se tem­po­ral­ment del nos­tre sis­tema immu­ni­tari. Hi ha 16 sub­ti­pus de la proteïna H i 9 de l’N, de manera que les com­bi­na­ci­ons són grans.

Els espe­ci­a­lis­tes par­len d’epidèmia quan el nom­bre de casos en un ter­ri­tori i temps deter­mi­nat supera l’espe­rat. El terme pandèmia es reserva a qual­se­vol infecció que s’escampa arreu del món i que afecta cen­te­nars de milers de per­so­nes en països dife­rents. La tuber­cu­losi i la malària, i també la sida, estan con­si­de­ra­des pandèmies.

Les pandèmies de grip acos­tu­men a arri­bar cada 24 o 25 anys. En el segle XX, en vam pas­sar tres: la grip espa­nyola del 1918-1919, que va ser la pit­jor de la història des que es té regis­tre; la grip asiàtica del 1957-1958; i la grip de Hong-Kong del 1968-1969. El virus que va cau­sar aquesta ter­cera pandèmia encara està en cir­cu­lació.

GRIP O REFRE­DAT?

És fàcil que con­fon­guem la grip amb el refre­dat, però hi ha alguns sig­nes que, en prin­cipi, ens per­me­tran dis­tin­gir una infecció de l’altra. El prin­ci­pal, com explica el doc­tor Tri­lla en l’esmen­tada entre­vista, és que si aga­fem la grip ens sen­ti­rem com si ens hagués atro­pe­llat un autobús.

Hi ha altres sig­nes, però. La grip té un inici sob­tat, amb febre alta o molt alta, amb mal de cap i mus­cu­lar, esgar­ri­fan­ces, pèrdua de gana, fatiga, dolor de gola, tos seca i irri­tació ocu­lar. En canvi, no acos­tuma a haver-hi mocs. De vega­des hi ha alguns símpto­mes intes­ti­nals com nàusees, dolor abdo­mi­nal i diar­rea. Entre els nens i la gent gran sí que apa­reix con­gestió nasal.

En canvi, el refre­dat no comença de cop ni acos­tuma a pro­vo­car febre alta. Si ens cons­ti­pem no pati­rem dolor mus­cu­lar ni esgar­ri­fan­ces. No per­drem la gana. Tin­drem mocs, però no hi haurà irri­tació ocu­lar i no tin­drem tos seca.

La infecció es trans­met de per­sona a per­sona molt fàcil­ment a través de la tos i dels ester­nuts, però hi ha d’haver una pro­xi­mi­tat infe­rior a un metre, perquè les gote­tes no que­den sus­pe­ses a l’aire i perquè ens infec­tin han d’entrar en con­tacte amb les muco­ses del nas, de la boca o dels ulls.

També ens podem con­ta­giar per entrar en con­tacte amb alguna superfície con­ta­mi­nada amb el virus i tocar-nos després el nas o els ulls. Per això és con­ve­ni­ent desin­fec­tar-se o ren­tar-se sovint les mans quan hi ha virus de la de grip en cir­cu­lació. Una manera fàcil d’adqui­rir la infecció, com queda dit, és fre­gar-se els ulls amb les mans. El virus de la grip pot sobre­viure en una superfície fins a 48 hores; o més, si la tem­pe­ra­tura és molt baixa.

El període d’incu­bació, és a dir el temps durant el qual estem infec­tats però no hem desen­vo­lu­pat els símpto­mes típics, és llarg. Aquí rau el gran poder infec­tiu del virus: és pos­si­ble trans­me­tre’l abans que ens sen­tim mala­ment. Els adults poden con­ta­giar la grip fins a una set­mana abans de desen­vo­lu­par-ne els símpto­mes i també una set­mana després d’haver-la pas­sat. Els infants tenen una capa­ci­tat infec­tiva supe­rior, de fins a quinze dies abans i després de la malal­tia pròpia­ment dita.

La infecció comença quan l’hemo­a­glu­ti­nina que reco­breix el virus es fixa en uns recep­tors de l’epi­teli res­pi­ra­tori. El virus inflama i mata aquest epi­teli. Lla­vors, neces­sita només entre qua­tre i sis hores per repli­car-se i, a par­tir d’aquí, s’estén molt ràpida­ment.

Al prin­cipi, les molèsties res­pi­ratòries poden ser mode­ra­des, amb mal i picor al coll, tos seca i con­gestió nasal en alguns casos. Després la tos es fa intensa i pot anar acom­pa­nyada en alguns casos d’esputs muco­sos. Rara­ment hi ha ron­quera o mal dar­rere l’estèrnum. El mal de cap apa­reix després de la febre.

A l’inici de la grip també hi ha una pèrdua de gana i dolors mus­cu­lars que afec­ten gene­ral­ment l’esquena i les extre­mi­tats, sobre­tot quan un s’estira al llit. Els símpto­mes més moles­tos de la grip duren entre tres i qua­tre dies, tot i que els res­pi­ra­to­ris es poden allar­gar fins a vuit.

Les per­so­nes con­va­les­cents de la grip es poden sen­tir des­ga­na­des o astèniques durant algu­nes set­ma­nes, un qua­dre que és més freqüent entre les dones de mit­jana edat.

La grip s’ha de cui­dar i no ens hem de fer els valents, perquè es pot com­pli­car. Com­pli­ca­ci­ons que poden ser res­pi­ratòries, com ara una pneumònia o l’agreu­ja­ment d’alguna malal­tia pul­mo­nar ante­rior.

La pneumònia vírica pot tenir con­seqüències fatals, però si és bac­te­ri­ana és més fàcil de trac­tar perquè es poden uti­lit­zar antibiòtics. Aquesta classe de pneumònies poden aparèixer quinze dies després de pas­sada la grip. Les com­pli­ca­ci­ons que no tenen a veure amb l’apa­rell res­pi­ra­tori són molt rares.

TRAC­TA­MENT

La cura de la grip és ben cone­guda: cal dei­xar actuar el nos­tre sis­tema immu­ni­tari. Per tant, s’ha de des­can­sar –ja que això ajuda molt a la ràpida reso­lució dels símpto­mes i a la pre­venció de les recai­gu­des– i, en tot cas, pren­dre fàrmacs per alleu­ge­rir els símpto­mes, com para­ce­ta­mol i ibu­profèn. No con­ve­nen tant els medi­ca­ments que con­te­nen cafeïna i efe­drina, tret que els acon­se­lli algun pro­fes­si­o­nal. Cal evi­tar els esforços i beure molt de líquid.

Els antibiòtics són inútils, com passa sem­pre que l’agent infecciós és un virus. El metge, en tot cas, els recep­tarà si veu que hi ha risc d’alguna com­pli­cació d’ori­gen bac­terià.

Un cop pas­sats un o dos dies des que la tem­pe­ra­tura cor­po­ral hagi tor­nat a la nor­ma­li­tat podrem repren­dre les nos­tres acti­vi­tats quo­ti­di­a­nes. Al cap­da­vall, és el que sem­pre s’ha dit: una grip amb trac­ta­ment dura una set­mana. I si no, set dies. Ara bé: com s’ha dit abans, l’astènia es pot allar­gar alguns dies més, de vega­des set­ma­nes.

L’eficàcia dels antivírics està en relació directa amb el seu ús durant els dos pri­mers dies des de l’apa­rició dels símpto­mes. Aquests pro­duc­tes pro­du­ei­xen una millora mode­rada dels símpto­mes i escur­cen la malal­tia un o dos dies. Tan­ma­teix, hi ha alguns antivírics que els espe­ci­a­lis­tes exa­mi­nen amb recel perquè els con­si­de­ren res­pon­sa­bles de l’apa­rició de virus de la grip resis­tents.

Ara per ara, la vacuna con­tra la grip és la millor eina pre­ven­tiva con­tra la infecció. La seva eficàcia depèn del grup d’edat i de risc. Aquesta vacuna acos­tuma a començar a admi­nis­trar-se a finals de novem­bre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.