Salut

Tabac, vi i foc, poc

Cada 31 de maig, des del 1988, se celebra per iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el Dia Mundial Sense Tabac. El seu objectiu és centrar l’atenció sobre els perjudicis que causa aquest producte en la salut personal i pública

“Si una persona fuma, el seu risc de morir per una afecció pulmonar es multiplica per sis, i el de patir un càncer de pulmó, per dotze”
PASSIVITAT
PASSIVITAT
Un 20% dels càncers de pulmó que pateixen les persones que no fumen s’expliquen perquè han de suportar el fum dels altres

El con­sum de tabac és encara avui dia la prin­ci­pal causa estal­vi­a­ble de mort i de malal­tia greu al món occi­den­tal i també als països on, en aug­men­tar el nivell de vida, es va intro­duint aquest hàbit nefast. Segons els càlculs de l’OMS, el 80% de les morts pre­ma­tu­res al món per causa del tabac es regis­tren ara en països d’ingres­sos bai­xos i mit­jans.

Arreu, aquest pro­ducte és al dar­rere de la mort pre­ma­tura de 6 mili­ons de per­so­nes i, si la tendència no es cor­re­geix, el 2030 pro­vo­carà la mort de 8 mili­ons. Actu­al­ment, a Cata­lu­nya moren 27 per­so­nes cada dia per afec­ci­ons rela­ci­o­na­des direc­ta­ment amb el tabac. Morts, cal insis­tir, pre­ma­tu­res i poster­ga­bles a poc que ens estiguéssim de fumar.

Aquest pro­ducte d’ori­gen ame­ricà és al dar­rere no només del càncer, sinó també de mol­tes afec­ci­ons pul­mo­nars i cardíaques. És cert que les cam­pa­nyes de pre­venció del taba­quisme i les res­tric­ci­ons legals estan afa­vo­rint la dis­mi­nució dels fuma­dors a Cata­lu­nya, però no a un ritme sufi­ci­ent.

La llei que pro­hi­bia el con­sum de tabac als bars, res­tau­rants i dis­co­te­ques va entrar en vigor el 2011, sense que aquesta res­tricció causés cap apo­ca­lipsi labo­ral, com alguns malas­trucs van avançar, sinó tot al con­trari. Abans, el 2006, ja s’havia pro­mul­gat la llei que pro­hi­bia fumar als cen­tres de tre­ball. Aques­tes res­tric­ci­ons han con­tribuït que la xifra de fuma­dors a Cata­lu­nya sigui només del 24% –supe­rior en 6 punts a la mit­jana de l’OCDE–, quan el 2014 aquest per­cen­tatge era de gai­rebé el 30%. La dis­mi­nució s’explica en part per la reducció de dones fuma­do­res, men­tre que el nom­bre d’homes fuma­dors ha aug­men­tat lleu­ge­ra­ment.

Si una per­sona fuma, el seu risc de morir per una afecció pul­mo­nar es mul­ti­plica per sis, i el de patir un càncer de pulmó, per dotze. L’any 2018, a Cata­lu­nya van morir 3.424 per­so­nes per càncer de pulmó, tot i que hi ha per­so­nes que, sense ser fuma­do­res, també el poden patir.

Segons un informe de l’Agència de Salut Pública de Bar­ce­lona, el càncer de pulmó es va con­ver­tir el 2015 en la pri­mera causa de mor­ta­li­tat pre­ma­tura entre les dones, quan fins a aquell moment la pri­mera causa era el càncer de pit. Aquest aug­ment de la mor­ta­li­tat per càncer de pulmó s’explica per la incor­po­ració tar­dana de la dona a l’hàbit tabàquic en relació amb els homes. Tot i que dis­mi­nu­eixi el nom­bre de dones que fumen, encara hi ha un nom­bre impor­tant que ho fan.

El tabac, però, no està rela­ci­o­nat només amb el càncer de l’apa­rell res­pi­ra­tori. També intervé d’una manera clara i directa en càncers com el de boca, gola, esòfag, laringe, bufeta de l’orina, ronyo, estómac i pàncrees.

Fumar suposa una agressió cons­ci­ent a la nos­tra salut i les per­so­nes que són al nos­tre entorn. El fum del tabac conté fins a 4.000 substàncies químiques, algu­nes de les quals molt tòxiques: nico­tina, monòxid de car­boni, qui­trans, amoníac, àcid fòrmic, for­mal­de­hid, etc.

Els diabètics i els asmàtics s’han d’abs­te­nir total­ment del tabac. Natu­ral­ment, una dona emba­ras­sada s’ha d’allu­nyar del tabac i del fum que pro­du­eix com més millor.

El tabac té un efecte per­niciós en diver­sos nivells de l’orga­nisme. El més directe és sobre els pul­mons, perquè els pro­duc­tes que es mani­fes­ten durant la com­bustió del tabac irri­ten i infla­men els bron­quis, a més de la tràquea i l’esòfag. Aquesta irri­tació bron­quial deriva en bron­qui­tis, i el con­sum con­ti­nuat del tabac fa aquesta afecció es torni crònica. Per això, els grans fuma­dors estos­se­guen d’una manera carac­terística quan s’aixe­quen del llit.

Si l’hàbit és d’anys, les cèl·lules dels pul­mons es modi­fi­quen per sem­pre. Lla­vors el moc, l’objec­tiu del qual és la pro­tecció, s’acu­mula i apa­reix un emfi­sema. També pot aparèixer el càncer de pulmó, que segu­ra­ment està vin­cu­lat a la presència del ben­zo­pirè en el fum del tabac. El tabac pot pro­vo­car una úlcera d’estómac o agreu­jar-ne una de pre­e­xis­tent. El símptoma més clar d’aquesta afecció és el mal de panxa, de vega­des amb nàusees i vòmits, i eruc­tes.

Aquest pro­ducte lesi­ona el sis­tema vas­cu­lar. El tabac agreuja el risc de patir una angina de pit o un infart. A més, cons­treny les artèries i les venes perifèriques, fet que per­ju­dica la cir­cu­lació sanguínia a les cames i, en reduir-se l’apor­tació gene­ral d’oxi­gen, el cer­vell també pot que­dar afec­tat.

El tabac per­ju­dica l’entorn de fuma­dor. Per això, les auto­ri­tats van pren­dre mesu­res legals, que al seu moment van ser dis­cu­ti­des amb estranys argu­ments. Fins i tot hi va haver cons­pi­cus polítics popu­lars que van invo­car la lli­ber­tat.

Un 20% dels càncers de pulmó que patei­xen els no fuma­dors s’expli­quen perquè han de supor­tar el fum dels altres, perquè el fum del tabac conté més nico­tina, més quitrà i més monòxid de car­boni que no el que con­su­meix el mateix fuma­dor. Els fills dels fuma­dors acos­tu­men a patir, durant el seu pri­mer any de vida, més bron­qui­tis i pneumònies que els infants de les famílies on no es fuma.

El taba­quisme causa dues dependències: la física i la psi­cològica. La dependència física s’explica sobre­tot per la nico­tina, un alca­loide que és un dels molts prin­ci­pis actius de la planta del tabac. És una substància alta­ment tòxica: n’hi ha prou amb una gota de nico­tina pura per matar una per­sona. Al cer­vell hi ha un neu­ro­trans­mis­sor ano­me­nat ace­til­co­lina que és neces­sari per al benes­tar i la memòria. Doncs bé: quan la nico­tina pene­tra al cer­vell ocupa els recep­tors de l’ace­til­co­lina i, com que arriba en molt més gran pro­porció que no la mateixa ace­til­co­lina, les neu­ro­nes creen més recep­tors. Ara bé, si hi ha més recep­tors lla­vors es genera una més gran apetència d’aque­lla substància. És un feno­men de peix que es mos­sega la cua. Aquest és el fun­ci­o­na­ment de totes les con­duc­tes addic­ti­ves. Per això és tan difícil per­dre’n l’hàbit, perquè els recep­tors no des­a­pa­rei­xen de cop quan aban­do­nem el tabac o la substància addic­tiva i per això apa­reix la síndrome d’abs­tinència i, si un torna a fumar pas­sat poc temps, és fàcil recaure-hi.

La nico­tina des­vet­lla, fa creure que millora el nos­tre ren­di­ment, alleu­ge­reix l’ansi­e­tat i abaixa l’alerta. Alguns fuma­dors, per com­pen­sar aquesta pèrdua de to pre­nen cafè, també en un nou cer­cle viciós. Per tant, si hi ha un con­sum exces­siu de cafè i s’intenta dei­xar de fumar, és millor dis­mi­nuir alhora els dos pro­duc­tes.

El tabac està incor­po­rat als hàbits soci­als. Un bon exem­ple són les per­so­nes que, sis­temàtica­ment, fumen després de sopar o de dinar, o que fumen quan fan alguna acti­vi­tat con­creta, com lle­gir o escriure. En prin­cipi, aques­tes per­so­nes tenen més faci­li­tats per dei­xar de fumar, si és que s’ho pro­po­sen.

TRAGÈDIA FEME­NINA

Les dones tenen una pro­tecció hor­mo­nal suple­mentària con­tra els càncers que des­a­pa­reix quan acaba el període fèrtil. D’aquesta manera, encara que ens sem­bli que el tabac no causa tants càncers entre les dones, el que suc­ce­eix és que aquest efecte es posterga uns anys i esclata, com de fet ja està pas­sant, a par­tir dels 50, quan una dona encara és jove. Per això és millor no ini­ciar-se en l’hàbit del tabac.

Hi ha qui no deixa de fumar per por d’engrei­xar-se. Efec­ti­va­ment, hi ha qui com­pensa l’ansi­e­tat de l’abs­tinència men­jant més, però aquest aug­ment es pot com­pen­sar fent exer­cici. I si com­pa­rem els per­ju­di­cis d’aug­men­tar de pes amb els que ens causa el tabac, és millor la pri­mera opció.

Deixar de fumar

Per deixar de fumar cal estar-ne segur, perquè a l’entorn del 70% dels fumadors no es veuen capaços de fer-ho, i de les persones que el deixen el 90% ho fan per elles mateixes, però només el 4% se’n surten quan ha passat un any. S’ha de tenir el convenciment que estem perjudicant la nostra salut i llavors fixar una data per deixar el tabac: aquesta tàctica acostuma a ser molt útil. Ara bé, la data s’ha de complir escrupolosament.

El millor és deixar el tabac de cop, no gradualment. El dia que comencen a deixar el tabac cal relaxar-se, beure molta aigua, menjar algun caramel i procurar distreure’s. En els últims anys, a més, han sortit pegats de nicotina i altres productes amb aquest principi actiu, però el tractament és millor que estigui supervisat i pautat per un metge. El metge també ens donarà indicacions si veiem que no ens en sortim.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.