Salut

La mar no vol jocs

La platja és una de les destinacions típiques de l’estiu, sobretot si anem amb criatures. També pot ser una font de problemes si ignorem les precaucions

PRUDÈNCIA
PRUDÈNCIA Si hi ha onades fortes no ens hem d’acostar a la platja ni als espigons, esculleres o passejos marítims a mirar l’espectacle o fer gravacions temeràries
PICADES
PICADESSi ens pica una medusa ens hem de rentar amb aigua salada. No ens hem de gratar i hi hem de posar gel

“De tres coses no et pots fiar: del rei, del temps i de la mar”

(Refra­nyer català)

Cada any s’ha de lamen­tar algun inci­dent rela­ci­o­nat amb les plat­ges. De vega­des es tracta d’un acci­dent ine­vi­ta­ble, però en altres oca­si­ons la lesió, o fins i tot la mort, és el resul­tat de la imprudència. De fet, els ser­veis de socors han d’aten­dre un mínim de 10 casos al dia men­tre durant l’estiu, i no tots tenen un final feliç. Alguns con­sells pràctics i sen­zills per­me­tran que la nos­tra estada a la platja no sigui un moment de mal record.

A la platja s’ha de seguir sem­pre les indi­ca­ci­ons dels socor­ris­tes. Si hi ha una ban­dera groga és millor no arris­car-s’hi. Si la ban­dera és ver­me­lla no ens fica­rem a l’aigua sota cap con­cepte. De vega­des ens pot sem­blar que és una exa­ge­ració perquè la mar sem­bla en calma. Però si hi ha una ban­dera ver­me­lla és perquè hi ha algun cor­rent marítim que no veiem i que ens podria arros­se­gar cap endins, o bé que hi ha abundància de medu­ses.

excés de con­fiança

Si volem nedar no ho farem cap a mar endins, sinó en paral·lel a la costa. Si ens que­dem atra­pats en un cor­rent és bo seguir aquest mateixa estratègia fins que tro­bem un lloc que ens per­meti acos­tar-nos a la sorra o fer peu. A par­tir d’aquell moment, neda­rem en dia­go­nal fins a la platja. Mai ho farem a con­tra­cor­rent. Si hi ha cor­rent, no uti­lit­za­rem mata­las­sos. Podem detec­tar l’existència de cor­rents pels can­vis de color de l’aigua i l’apa­rició d’ones i d’escuma.

Si veiem alguna per­sona que té difi­cul­tats a l’aigua hem d’avi­sar el socor­rista d’imme­diat o, si no, hem de tru­car al 112. Si no som experts en res­cat aquàtic on entra­rem a l’aigua.

Encara que sapi­guem nedar no és bo sobre­va­lo­rar-nos. Tam­poc és bo banyar-s’hi si estem can­sats perquè, per exem­ple, hem estat fent exer­cici a la sorra. Si, a més, no ens tro­bem bé, el bany està des­a­con­se­llat del tot. El mateix hau­rem de fer si ens tro­bem mala­ment dins de l’aigua o si se’ns posa la pell de gallina sense motiu apa­rent. És un indi­ca­tiu que hem de sor­tir-ne com més aviat millor. Si hi ha tem­pesta, sor­ti­rem de l’aigua. Si hi ha ona­des for­tes no ens acos­ta­rem a la platja ni als espi­gons, escu­lle­res o pas­se­jos marítims a mirar l’espec­ta­cle o a fer gra­va­ci­ons per pen­jar a les xar­xes soci­als. Hi ha qui ha per­dut la vida fent aques­tes teme­ri­tats. Si ens arros­sega un cop de mar serà molt difícil que ens puguin res­ca­tar indem­nes. Mal­grat això, si passa, evi­ta­rem les roques i ens dei­xa­rem flo­tar.

TALL DE DIGESTIÓ

Un dels prin­ci­pals perills quan ens banyem a l’estiu, tant a la platja o a la pis­cina, és la hidro­cució, que és el que popu­lar­ment es coneix com a tall de digestió. Mal­grat aquest nom, podem patir una hidro­cució amb la panxa buida. N’hi ha prou que pren­guem el sol una bona estona i que després ens fiquem de cop en l’aigua freda perquè patim aquest inci­dent. I, encara que sem­bli estrany, a l’estiu ni tan sols en hem de ficar a l’aigua per tenir un tall de digestió. Si men­gem en abundància en un lloc fresc i després sor­tim de cop a un lloc on faci molt calor també ens arris­quem a la hidro­cució.

Aquest pro­blema, com molts altres de la platja, s’evita amb sen­tit comú. Si tenim pla­ne­jat de banyar-nos després de dinar, evi­ta­rem men­jar en abundància. En tot cas, sem­pre ens fica­rem a l’aigua a poc a poc i ens esta­rem una bona estona al lloc on no cobreix fins que esti­guem ben acli­ma­tats. Si anem amb infants, els vigi­la­rem en tot moment, ja que ells no són capaços de dis­tin­gir els sig­nes que avi­sen d’una hidro­cució.

El sen­tit comú també dicta que no és bo bar­re­jar l’alco­hol amb l’aigua. No con­su­mi­ren begu­des alcohòliques abans de ficar-nos dins del mar o de la pis­cina. I menys encara si volem prac­ti­car algun esport aquàtic, encara que esti­guem acom­pa­nyats.

Si anem amb infants a la platja o a la pis­cina hem d’estar pen­dents d’ells a tot­hora, encara que sàpiguin nedar. Si hi va una per­sona sola amb ells, desarà el lli­bre i el mòbil dins de la bossa.

Als infants no se’ls pot per­dre de vista en cap moment. Pot ser molt avor­rit, però és millor això que tenir un ensurt. També és bo que por­tin algun dis­po­si­tiu adap­tat a la seva edat. Els flo­ta­dors son poc acon­se­lla­bles perquè donen la falsa sen­sació de segu­re­tat. És millor uti­lit­zar una armi­lla adap­tada a l’edat. Si els infants no saben nedar, pro­cu­ra­rem que n’apren­guin. A la platja els pro­hi­bi­rem de ficar-se en llocs que que­din tan­cats per les bar­ques. Cal insis­tir: mai els per­drem de vista.

A les plat­ges molt con­cor­re­gu­des hi ha bali­ses que sepa­ren els banyis­tes dels llocs d’on poder sor­tir els vehi­cles recre­a­tius. Res­pec­ta­rem sem­pre aques­tes indi­ca­ci­ons.

Per cert: mai prac­ti­ca­rem aquests esports en soli­tari ni de nit. També con­sul­ta­rem la pre­visió mete­o­rològica abans de sor­tir al mar, encara que sigui en una taula de wind­sur­fing. Hi por­ta­rem una armi­lla sal­va­vi­des que sigui visi­ble de ben lluny.

FAUNA MARINA

Si la platja on som hi ha roques, ens fica­rem a l’aigua amb un calçat ade­quat. Una ferida soferta en aques­tes roques es pot infec­tar fàcil­ment. No ens tira­rem des de llocs ele­vats al mar. És molt fàcil lesi­o­nar-se. Si, mal­grat tot, ho volem fer, pri­mer com­pro­va­rem que hi hagi prou pro­fun­di­tat i que no hi hagi roques.

Al mar hi ha altres ris­cos a més dels cor­rents i la inso­lació: es tracta de la fauna marina. A les nos­tres cos­tes hi ha poques espècies peri­llo­ses, tret de l’ara­nya de mar. En tot cas, és una fauna molesta. La prin­ci­pal és la població de medu­ses. Son uns ani­mals gela­ti­no­sos amb ten­ta­cles que de vega­des mesu­ren metres. Aquests ten­ta­cles tenen unes cèl·lules amb un fila­ment molt petit que segre­guen substàncies irri­tants.

Són trans­pa­rents i flo­ten en la superfície del mar. Si l’aigua està neta és pos­si­ble veure-les. Però si està remo­guda, com és nor­mal a les plat­ges amb molta afluència és pràcti­ca­ment impos­si­ble d’ado­nar-se que hi són. Si hi ha mol­tes medu­ses, després d’una tem­pesta poden que­dar a la sorra de la platja i lesi­o­nar-nos si les tre­pit­gem. Vigi­lem les zones on tren­que les ona­des, perquè és on acos­tu­men a acu­mu­lar-s’hi.

Si ens pica una medusa hi apa­rei­xerà una lesió irri­tant i dolo­rosa, com d’una cre­mada. Quinze minuts després, el nos­tre cos haurà absor­bit el verí i podem sen­tir ram­pes, mal de cap i vòmits. També podem tenir una sen­sació d’ofec i sen­tir-nos agi­tats. En alguns casos hi ha febre. Sovint, la reacció local des­a­pa­reix als pocs dies, tot i que el dolor pot durar set­ma­nes.

Com s’ha de reac­ci­o­nar si ens pica una medusa? Cal sor­tir del mar i ren­tar-se amb aigua salada, mai dolça. Mirem de treure’ns les parts de medusa que hagin pogut que­dar engan­xa­des al nos­tre cos. No ens gra­ta­rem ni ens fre­ga­rem la zona de con­tacte. Hi posa­rem unes com­pre­ses fre­des o, millor encara, gel embo­li­cat en una bossa de plàstic. Aquesta apli­cació es fa durant cinc minuts. Des­can­sem i podem posar-hi gel cinc minuts més.

Si notem que per­dem mobi­li­tat o la picada de la medusa és a la cara o les arti­cu­la­ci­ons, ani­rem al cen­tre sani­tari. També hi ani­rem si apa­reix una migra­nya forta.

PROTECCIÓ

A platja també hem de tenir precaució amb el sol. Procurem no exposar-nos-hi gaire. Ens posarem sempre protector solar, sobretot si la nostra pell és sensible; i l’anirem renovant si entrem i sortim de l’aigua. A més, evitarem les hores de màxima intensitat solar; és a dir, entre les 11 i les 16 hores. Els primers dies és temerari exposar-se gaire estona al sol. I recordem que els núvols no filtren els rajos ultraviolats.

Als infants els haurem de protegir especialment de sol i tenir-los sota el para-sol com més estona millor. Els infants de menys de sis mesos no s’han de portar a la platja mai, ni que estiguin sota el para-sol. També és bo hidratar-se. Recordem que els infants s’obliden de beure perquè volen jugar, i que la gent gran perd la sensació de set. Tinguin set o no, els farem beure sovint.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor