Salut

La set que mata

Per primera vegada, un ampli estudi europeu ha demostrat que el consum diari de begudes ensucrades o endolcides artificialment està associat a una major mortalitat. Els refrescos tradicionals es relacionen amb malalties digestives, mentre que els ‘light’ poden provocar problemes de circulació

DUES DÈCADES
DUES DÈCADES
En el marc d’aquest estudi s’han recollit dades sobre salut i hàbits alimentaris entre els anys 1992 i 2000 en deu països europeus

El con­sum diari de refres­cos ensu­crats i de begu­des energètiques no és salu­da­ble, això és un fet cone­gut des de fa temps. Una altra cosa és arri­bar a esta­blir una asso­ci­ació directa entre aquest hàbit i un aug­ment de la mor­ta­li­tat. És una relació com­pli­cada de demos­trar, ja que hi ha molts fac­tors que influ­ei­xen en la salut de les per­so­nes. De tota manera, durant els últims anys ja han anat apa­rei­xent diver­sos estu­dis que aler­ten sobre aquesta tema, estu­dis d’orga­nis­mes com l’Escola de Salut de la Uni­ver­si­tat de Har­vard i l’Obser­va­tori de Salut de les Dones, als Estats Units, i també el Ser­vei Naci­o­nal de Salut, al Regne Unit.

ESTUDI EPIC

Ara bé, mai fins ara s’havia dut a terme una inves­ti­gació de l’abast de la que s’acaba de publi­car en el marc de pro­grama EPIC (Euro­pean Pros­pec­tive Inves­ti­ga­tion into Can­cer and Nutri­tion). Aquesta recerca ha estat coor­di­nada des de l’Agència Inter­na­ci­o­nal d’Inves­ti­gació con­tra el Càncer (IARC), que forma part de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut. Durant dues dècades, entre el 1992 i el 2000, es van reco­llir dades sobre la salut i els hàbits ali­men­ta­ris de 452.000 per­so­nes en deu països euro­peus: Dina­marca, França, Ale­ma­nya, Grècia, Itàlia, els Països Bai­xos, Noru­ega, Suècia, el Regne Unit i Espa­nya. En el cas de l’Estat espa­nyol, hi van par­ti­ci­par inves­ti­ga­dors de l’equip de Nutrició i Càncer de l’Ins­ti­tut Català d’Onco­lo­gia (ICO) i de l’Ins­ti­tut d’Inves­ti­gació Biomèdica de Bell­vitge (IDI­BELL)

A la majo­ria de països es van uti­lit­zar qüesti­o­na­ris, però a Grècia, Itàlia i l’Estat espa­nyol es van fer entre­vis­tes per­so­na­lit­za­des. Entre la infor­mació que van faci­li­tar els par­ti­ci­pants de manera voluntària n’hi havia de dife­rent tipus, des del con­tin­gut de la seva dieta fins a la freqüència d’hàbits com fumar o con­su­mir alco­hol, o refe­rents al nivell edu­ca­tiu, la quan­ti­tat d’acti­vi­tat física i la salut sexual i repro­duc­tiva.

Entre el 2008 i el 2013 –en funció dels països– es va fer un segui­ment de la situ­ació dels par­ti­ci­pants i es va com­pro­var que més de 41.000 per­so­nes havien mort. Les dades reco­lli­des han permès després fer anàlisis estadísti­ques sobre diver­sos aspec­tes que afec­ten la salut dels euro­peus, entre els quals el con­sum de refres­cos. En el cas, tot i que ini­ci­al­ment es dis­po­sava de dades de més de mig milió de per­so­nes, es van des­car­tar ja d’entrada totes aque­lles que tenien càncer, malal­ties del cor i cir­cu­latòries i dia­be­tis, per asse­gu­rar que els resul­tats no esta­rien esbi­ai­xats (també es van excloure les per­so­nes que seguien die­tes estra­nyes o les que no pre­nien mai cap mena de refresc).

MORIR ABANS

El resul­tat d’ana­lit­zar tota la infor­mació ha con­fir­mat que, efec­ti­va­ment, tenen un major risc de morir abans –per qual­se­vol causa– les per­so­nes que beuen més d’un refresc cada dia, que no pas aque­lles que ho fan un cop al mes. De manera més específica, es va con­cloure que si es pre­nen diària­ment aquest tipus de begu­des aug­menta un 17% el risc de morir, i que aquesta tendència no dife­ren­cia entre les begu­des tra­di­ci­o­nals ensu­cra­des, les energètiques o bé les edul­co­ra­des arti­fi­ci­al­ment, és a dir les light. Això sí, en el cas d’abús de begu­des light s’han detec­tat més casos de mort per pro­ble­mes cir­cu­la­to­ris –com ictus–, men­tre que en el cas de les begu­des tra­di­ci­o­nals amb sucre hi ha més casos de morts per malal­ties de l’apa­rell diges­tiu. Quant a la qüestió del gènere, no es van detec­tar diferències, ja que el con­sum quo­tidià afecta nega­ti­va­ment tant els homes com les dones. Paral·lela­ment, l’estudi no ha demos­trat que hi hagi una relació directa entre el con­sum de refres­cos i un major risc de patir altres malal­ties com càncer i Alz­hei­mer.

En qual­se­vol cas, els res­pon­sa­bles de l’estudi con­si­de­ren que és neces­sari con­ti­nuar inves­ti­gant i insis­tei­xen que cal pren­dre mesu­res per reduir el con­sum d’aques­tes begu­des i esti­mu­lar que siguin subs­tituïdes per altres de més salu­da­bles, espe­ci­al­ment l’aigua. Per això es mos­tren par­ti­da­ris dels impos­tos que les gra­ven.

Aques­tes impos­tos ja s’uti­lit­zen en diver­sos països i han demos­trat tenir èxit a l’hora de reduir-ne el con­sum. Tot i això, evi­dent­ment, tenen en con­tra sec­tors molt impor­tants de la indústria ali­mentària i de dis­tri­bució. A Cata­lu­nya, el maig del 2017 va entrar en vigor l’impost sobre les begu­des ensu­cra­des que va enca­rir el preu dels refres­cos –pocs cèntims per litre– en funció de la quan­ti­tat de sucre que con­te­nen. Aquest estiu, però, el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya va deci­dir sus­pen­dre el regla­ment que regula la seva apli­cació, però per una qüestió de forma en la seva tra­mi­tació, sense entrar en el fons de la qüestió. Això ha fet que des de la Gene­ra­li­tat s’asse­guri que es con­ti­nuarà apli­cant.

EL NOU TABAC

Ara bé, a la vista del que diuen les últi­mes dades, alguns orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals ja estan dema­nant que els impos­tos no es limi­tin a les begu­des ensu­cra­des tra­di­ci­o­nals i s’esta­blei­xin en funció del sucre afe­git, sinó que afec­tin també les edul­co­ra­des arti­fi­ci­al­ment. Altres veus també asse­nya­len la pos­si­bi­li­tat que els refres­cos inclo­guin algun tipus d’advertència per als con­su­mi­dors, de l’estil de les que es poden lle­gir a les capses de cigar­re­tes. De fet, la com­pa­ració entre tabac i sucre és cada cop més recur­rent. El tabac va viure la seva època dau­rada en el segle XX, quan va pas­sar a ser un pro­ducte de con­sum mas­siu, fins que es van començar a conèixer els seus efec­tes per­ju­di­ci­als. Els grups anti­ta­bac van haver de fer front a la pressió de la indústria taba­quera, però al final els governs van fer cas de les auto­ri­tats sanitàries i van impul­sar cam­pa­nyes per reduir-ne el con­sum. En el cas de l’Estat espa­nyol, ja s’ha com­pro­vat, per exem­ple, que coin­ci­dint amb la pro­hi­bició de fumar en espais públics (del 2006) s’ha reduït la quan­ti­tat d’infarts i pro­ble­mes coro­na­ris. Seria bo que en el cas dels refres­cos no es trigués tant a reac­ci­o­nar.

Un perill molt dolç

El sucre que s’afegeix als aliments que consumim és un perill real per a la nostra salut. Provoca obesitat i un risc més elevat de patir problemes crònics (sobretot cardiovasculars, diabetis i càncers). Els refrescos estan en el punt de mira, ja que contenen quantitats de sucres i edulcorants molt elevades. De mitjana, una llauna de 330 ml d’una beguda ensucrada aporta uns 37 g de sucre. Aquesta quantitat supera les recomanacions de consum diari de l’OMS. A Catalunya es calcula que un 10% dels nens entre 3 i 14 anys prenen begudes ensucrades cada dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor