Salut

Medicina pionera

La lluita contra les epidèmies i pandèmies ha comptat a Catalunya amb destacats pioners en el món de la medicina. Presentem la història de Joaquim Moner Carbonell, el metge empordanès que va impulsar la vacunació infantil antivariolosa a la ciutat de Barcelona

CONSULTORI AMB VAQUES
La consulta disposava d’una sala d’espera, del despatx del doctor i d’un estable on tenia tres vedelles
EMPORDANÈS A BARCELONA
Moner forma part d’una llarga llista de metges empordanesos que van participar en la millora de la sanitat

La pri­mera malal­tia infec­ci­osa d’ori­gen víric equi­pa­ra­ble a la que, sal­vant les distàncies, estem vivint avui, la que en el decurs dels segles més afectà la huma­ni­tat, fou la verola. També fou pandèmica, ja que s’estengué per la població de tot el món cone­gut. Els pri­mers regis­tres es loca­lit­zen a la Xina, l’any 1000 abans de Crist. Segles a venir, el Nou Món tam­poc es lliurà del seu fla­gell. A Europa, durant el segle XVIII, fou la cul­pa­ble de grans dava­lla­des demogràfiques, comp­ta­bi­lit­zant fins a 400.000 pèrdues huma­nes en un sol any i ter­ri­bles seqüeles físiques en la població que l’havia sofert.

A falta de fàrmacs, s’hague­ren de bus­car altres solu­ci­ons. N’hi hagué que es refu­gi­a­ren en les invo­ca­ci­ons reli­gi­o­ses. Les auto­ri­tats en cer­ca­ren d’altres, algu­nes de les quals ens resul­ta­ran fami­li­ars perquè les estem vivint: opta­ren per les ano­me­na­des qua­ran­te­nes –es cons­truïren els edi­fi­cis cone­guts com a llat­ze­rets, per man­te­nir con­fi­nats els infec­tats– i apli­ca­ren estric­tes con­trols d’entra­des i sor­ti­des als ports i a les pobla­ci­ons. Fins que, a finals del segle XVIII, de la mà de l’anglès Edward Jen­ner arribà la gran solució, la vacuna anti­va­ri­o­losa que pro­por­cionà immu­ni­tat a la població. Tot i això, no fou fins a l’any 1980, pas­sats tres mil anys de la docu­men­tació de la malal­tia, que la verola es con­si­derà erra­di­cada.

Met­ges i salut pública

Al mateix temps que ens pas­sen per la ment aquests foto­gra­mes històrics, albi­rem l’espe­rança d’una imme­di­ata solució. És el moment en què reme­mo­rem aquells pre­de­ces­sors que actu­a­ren en bene­fici de la salut pública, aquells que asso­li­ren resul­tats far­ma­cològics, els apli­ca­ren i per­me­te­ren al gènere humà dis­po­sar de millors con­di­ci­ons per al desen­vo­lu­pa­ment de la vida quo­ti­di­ana.

A Cata­lu­nya, són molts els met­ges que han des­ta­cat en el camí de la recerca. Des de fa uns anys, el Col·legi de Met­ges de Bar­ce­lona, ha ende­gat el pro­jecte Gale­ria de met­ges, encapçalat pel doc­tor Miquel Bru­guera i la peri­o­dista Mercè Viger, que, jun­ta­ment amb uns dos-cents col·labo­ra­dors, entre els quals m’hi compto, han posat a l’abast una eina que ja dis­posa de més de 1.000 bio­gra­fies de met­ges.

Els pri­mers facul­ta­tius que apli­ca­ren la vacuna anti­veròlica a Cata­lu­nya i Espa­nya foren Mar­cel Hor­tet (segle XVIII-XIX), a la Vall de Ribes; Fran­cesc Pigui­llem (1771-1826), a Puig­cerdà, i Josep Canet (1758-1832), a Calaf i l’Anoia. El sal­va­dor per a Car­dona fou Ramon Merli (1763-1838). A Bar­ce­lona, Joan Bap­tista Foix (1780-1865), metge mili­tar i dei­xe­ble de Pigui­llem, fou qui aplicà la pri­mera vacuna arri­bada d’Angla­terra a la seva con­sulta.

Per a la comarca de l’Alt Empordà, que és en la que he cen­trat la meva recerca, dis­po­sem d’una altra eina, el Dic­ci­o­nari biogràfic de l’Alt Empordà (2009). Dels prop del cen­te­nar de met­ges reco­llits, el més des­ta­cat fou l’epi­demiòleg Josep Mas­de­vall (Figue­res, 1740 - Tru­ji­llo, 1801), metge de cam­bra de Car­les III i Car­les IV, qua­li­fi­cat com “l’àrbi­tre de la sani­tat espa­nyola”. Entre els pre­o­cu­pats per vèncer la verola s’hi comp­ten Fran­cesc Pons (Figue­res, c. 1750-1821), Antoni B. Pont Pell (Cadaqués, 1867 - Bue­nos Aires, 1944) i Josep Antoni Xirau Devall (Pera­lada, segle XVIII-XIX).

D’aquesta llista de met­ges empor­da­ne­sos que posa­ren el seu gra­net de sorra en la millora sanitària podem des­ta­car espe­ci­al­ment Joa­quim Moner Car­bo­nell (Cas­telló d’Empúries, 1853-Figue­res, 1930) que enfocà la seva tasca en la cura dels infants. Moner per­ta­nyia a una família d’hisen­dats amb pro­pi­e­tats a Cas­telló d’Empúries. Estudià la car­rera de medi­cina a Bar­ce­lona i s’espe­ci­a­litzà en pedi­a­tria a París, on con­tactà amb diver­sos espe­ci­a­lis­tes. Un cop retor­nat, s’establí a Bar­ce­lona, on inicià una relació amb la família Bar­ra­quer que per­durà tota la vida.

Ins­ti­tuto Catalán de Vacu­nación Ani­mal

En el marc de la pràctica pro­fes­si­o­nal ence­tada a la capi­tal bar­ce­lo­nina, el mes d’abril del 1886 el doc­tor Moner posà en marxa el que batejà com a Ins­ti­tuto Catalán de Vacu­nación Ani­mal. Estava situat als bai­xos del número 18 del cèntric car­rer de Ver­gara, que comu­nica el car­rer Bal­mes amb la plaça de Cata­lu­nya.

La ins­tal·lació del doc­tor Moner cons­tava de tres espais i es carac­te­rit­zava per la seva nete­dat. Dis­po­sava d’una sala d’espera, del des­patx, i d’un esta­ble on tenia tres vede­lles. Moner prac­ti­cava el sis­tema vede­lla-braç, ja que pro­ce­dia a l’extracció diària de la limfa vacuna per tal de des­ti­nar-la a la ino­cu­lació directa en el paci­ent. La imatge que ens acom­pa­nya en aquest repor­tatge és un docu­ment gràfic impa­ga­ble que il·lus­tra la quo­ti­di­a­ni­tat pro­fes­si­o­nal del doc­tor Moner.

El con­sul­tori tenia uns dies i hora­ris esta­blerts i pre­veia la gratuïtat per als infants de les clas­ses menys afa­vo­ri­des. El seu espe­rit filantròpic va com­por­tar un gran pas per fre­nar la malal­tia entre els pobres.

Un segle i mig després d’aquests met­ges pio­ners, les gene­ra­ci­ons actu­als que­dem en espera que els científics ens faci­li­tin la vacuna que ens ha de ser­vir de pas­sa­port a la lli­ber­tat, la que ens ha de per­me­tre l’accés no pas a una nova rea­li­tat, sinó el retorn al món que coneixíem i del qual gaudíem fins al febrer d’enguany.

FILANTROP, POETA I COMPOSITOR

I.P.

La figuerenca Antònia Raguer Molinas, de família benestant, va esdevenir la muller del doctor Moner. Es van instal·lar a la Torre Vilana, a Sant Gervasi de Cassoles, passaven temporades a la Casa Moner de Figueres i estiuejaven a Puigcerdà, a la Villa Sant Antoni, un lloc idíl·lic envoltat de natura i jardins on convidaven les seves amistats a gaudir dels concerts oferts per les seves filles. Les tres es casaren amb metges: la Mercè, amb el doctor Ernest Vila Moreno, que va inaugurar la primera clínica de l’Alt Empordà, a la qual va posar el nom de la festa major de la ciutat: Clínica Santa Creu; la Josefa, amb el reconegut oftalmòleg barceloní Ignasi Barraquer, i la Maria, amb el reputat odontòleg Jesús Capella. Del doctor Moner han transcendit les seves dots literàries i les seves vinculacions associatives i caritatives en pro de l’hospital figuerenc. Va ser membre de l’Associació de Música, va ser elegit el primer president de l’agrupació cultural Atenea (1928) i durant quinze anys va ser un assidu col·laborador literari i crític musical de La Veu de l’Empordà. Va compondre poemes i algunes peces musicals com el xotis Antoñita, obra dedicada a Albert Cotó.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor