Salut

Joves, esport i hidratació

A l’estiu cal estar atents, més que mai, a la hidratació dels nens i els joves, especialment quan fan activitat física. Tot i que s’ha estès el consum de begudes isotòniques, l’aigua fresca continua sent la millor opció

PÈRDUA DE LÍQUIDS
Si fa calor, amb l’esport es poden arribar a eliminar tres litres de líquid corporal cada hora

Quan un nadó neix, el 75% del seu cos està for­mat per aigua. Aquesta pro­porció es va reduint a mesura que crei­xem, i en les per­so­nes adul­tes sol ser d’un 60%. Tots sabem que l’aigua és indis­pen­sa­ble per al nos­tre orga­nisme i que ens hem de man­te­nir ben hidra­tats per garan­tir un bon estat de salut. A l’estiu, i espe­ci­al­ment si es prac­tica algun esport o si es fa força acti­vi­tat física, la hidra­tació és bàsica. En el cas dels nens i dels joves, però, sovint que­den tan dis­trets i con­cen­trats en l’acti­vi­tat que estan rea­lit­zant –ja siguin esports o jocs– que se’ls ha d’anar recor­dant que han de beure líquids. I l’aigua fresca sem­pre és la millor alter­na­tiva.

Tal com indica Laura Esquius, pro­fes­sora del màster uni­ver­si­tari d’ali­men­tació en l’acti­vi­tat física i l’esport dels estu­dis de ciències de la salut de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC), hidra­tar-se quan es fa esport és impor­tant perquè el cos fun­ci­oni, “però també és fona­men­tal, jun­ta­ment amb una nutrició ade­quada, per evi­tar la fatiga que es pot pro­duir a causa de la dis­mi­nució dels hidrats de car­boni emma­gat­ze­mats en forma de glu­co­gen”. En el cas de la mai­nada s’ha de tenir espe­cial cura, ja que hi ha neces­si­tats específiques d’aquesta etapa vital que cal tenir en compte: les con­di­ci­ons fisiològiques de cada nen o nena, el tipus d’esport que prac­tica, el moment de la tem­po­rada espor­tiva, l’entre­na­ment i el període de com­pe­tició.

Quan fem exer­cici i cre­mem calo­ries, el cos s’escalfa, suem i per­dem aigua i electròlits (els electròlits són mine­rals que es tro­ben en el nos­tre orga­nisme i que ens són impres­cin­di­bles, com ara el sodi, el potassi, el clor, el mag­nesi, el calci...) Evi­dent­ment, la suor és més intensa si fa més calor en l’ambi­ent, per això és tan impor­tant la hidra­tació a l’estiu. Al marge de prac­ti­car o no esport, les per­so­nes adul­tes, en con­di­ci­ons nor­mals, quan tenim set –que és quan ens comen­cem a des­hi­dra­tar– ho notem i ho solu­ci­o­nem bevent líquids. En el cas dels nens se’ls ha d’anar recor­dant que beguin si estan dis­trets i en el cas de les per­so­nes grans, també, perquè sovint els meca­nis­mes de la set ja no fun­ci­o­nen tan bé com abans.

el risc de lesi­ons

En el cas dels espor­tis­tes, tin­guin l’edat que tin­guin, quan els músculs es con­tre­uen és quan es genera calor. Aquesta pro­ducció mus­cu­lar de calor és pro­por­ci­o­nal a la inten­si­tat de l’esforç que es fa, i, si a sobre s’hi afe­geix l’escal­for ambi­en­tal, el risc de des­hi­dra­tació aug­menta. Això no només afecta el ren­di­ment espor­tiu, també pot fer que hi hagi més lesi­ons, i en casos extrems es pot posar en perill la salut de l’espor­tista.

Per regu­lar la tem­pe­ra­tura cor­po­ral, el nos­tre orga­nisme dis­posa d’un sis­tema regu­la­dor, la sudo­ració, que actua com a termòstat. Esquius explica el seu fun­ci­o­na­ment: “És pre­ci­sa­ment l’eva­po­ració de la suor la que ajuda a refri­ge­rar el cos, de manera que li per­met que es refredi. Però la suor, a més d’estar com­posta d’aigua, conté sals mine­rals que es per­den; vet aquí la importància de recu­pe­rar aquests líquids, ja que aquesta pèrdua té un efecte directe en l’homeòstasi, és a dir, el meca­nisme que equi­li­bra els nos­tres líquids interns.”

La suor, però, no és l’única manera de per­dre líquids. L’aixeta més gran del nos­tres cos­sos és l’apa­rell uri­nari, però també per­dem aigua a través de la res­pi­ració i de la femta. “En situ­a­ci­ons de calor durant l’exer­cici es poden arri­bar a per­dre cada hora tres litres de líquid cor­po­ral mit­jançant la sudo­ració i també a causa de l’eli­mi­nació de vapor a través dels pul­mons”, indica Esquius.

senyals d’alarma

Quan es pro­du­eix un cas de des­hi­dra­tació –que segons els experts són més habi­tu­als del que la gent es pensa–, tant grans com petits tin­dran set en aug­ment, la boca seca i engan­xosa i la pell seca. Si no se solu­ci­ona poden aparèixer mal de cap i ram­pes. S’ha d’estar atent també a l’orina: si és clara la hidra­tació és cor­recta, men­tre que una orina de color groc fosc és senyal de des­hi­dra­tació. Quan es tracta d’una des­hi­dra­tació greu, es pot pre­sen­tar, a més, irri­ta­bi­li­tat o con­fusió, mare­jos o ator­di­ment, acce­le­ració del pols cardíac, apa­tia, ulls enfon­sats, inconsciència o deliri. En aquests casos més greus cal reac­ci­o­nar ràpid i avi­sar els ser­veis d’emergència, i men­tre no arri­ben cal que la per­sona afec­tada es refres­qui. “És reco­ma­na­ble refres­car l’espor­tista; l’ideal seria fer-ho amb un bany o una dutxa freda, però si no és pos­si­ble se li poden apli­car tova­llo­les mulla­des al coll, les axil·les i els engo­nals, fins que mos­tri símpto­mes de millora. Si està cons­ci­ent i pot beure líquids, cal pro­por­ci­o­nar-li aigua o begu­des amb sals mine­rals fins que arribi el per­so­nal d’emergència o qua­li­fi­cat”, acon­se­lla Laura Esquius.

begu­des isotòniques

Aquest tipus de begu­des per­me­ten com­pen­sar l’aigua i els electròlits que es per­den suant, i poden ser útils en els adults que fan grans esforços físics. Ara bé, tot i que també s’ha estès el seu con­sum entre els més joves, no es tracta d’una alter­na­tiva reco­ma­nada pels pedi­a­tres. “Aques­tes begu­des con­te­nen una bar­reja d’hidrats de car­boni d’alt índex glucèmic i sodi que asse­gu­ren una bona hidra­tació. Tan­ma­teix, actu­al­ment es tracta d’una opció que no està reco­ma­nada per a la població infan­til”, asse­nyala Laura Esquius, que recorda que soci­e­tats científiques com ar l’Acadèmia Ame­ri­cana de Pedi­a­tria, tot i que reco­nei­xen que aques­tes begu­des poden aju­dar els atle­tes joves que par­ti­ci­pen en acti­vi­tats físiques vigo­ro­ses per un temps pro­lon­gat, adver­tei­xen que no són necessàries quan es tracta de nens més petits amb una acti­vi­tat física regu­lar. Aquesta reco­ma­nació també la fan els espe­ci­a­lis­tes de la pla­ta­forma FAROS Sant Joan de Déu, que indi­quen que els estu­dis sobre les neces­si­tats energètiques i les pèrdues de líquids i sals mine­rals en l’acti­vi­tat física en l’edat esco­lar demos­tren que els nens i ado­les­cents eli­mi­nen menys sals mine­rals per sudo­ració i que la recu­pe­ració del sodi –l’electròlit que es perd en més quan­ti­tat– està garan­tida amb una dieta equi­li­brada, a la qual cosa cal unir que aques­tes begu­des con­te­nen sucres d’absorció ràpida, el con­sum habi­tual dels quals està des­a­con­se­llat. En defi­ni­tiva, la millor elecció sem­pre és l’aigua.

PROTOCOL PER A JOVES ESPORTISTES
Abans d’una competició o de fer l’esforç físic
Quatre hores abans de la pràctica de l’activitat física, s’ha de beure aigua o ingerir algun aliment ric en aigua en una quantitat d’entre 5 i 7 ml/kg de pes corporal, i abans de l’escalfament (30-60 minuts) és aconsellable beure 300-400 ml de líquid. La temperatura de la beguda és un factor que cal tenir molt en compte: ha d’estar entre 15 i 21 °C.
Mentre es fa l’exercici
Cal prevenir la deshidratació, bevent entre 400 i 800 ml/hora a intervals curts de temps, per exemple, 100 ml cada 15 minuts, encara que si fa calor l’interval pot ser inferior.
Després de fer l’activitat
Per recuperar els líquids i electròlits perduts per l’orina i la suor, cal continuar bevent líquids o consumint aliments amb un alt contingut en aigua.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor