Salut

Rehabilitació post-Covid a l’Hospital Sant Pau

L’Hos­pi­tal Sant Pau de Bar­ce­lona compta amb una con­sulta mul­ti­dis­ci­plinària de reha­bi­li­tació post-Covid per aque­lles per­so­nes que patei­xen seqüeles impor­tants després de pas­sar la malal­tia. Aquesta és una ini­ci­a­tiva sor­gida en 2020 de la mà de dife­rents pro­fes­si­o­nals del Ser­vei de Pneu­mo­lo­gia, la Dra. Ma Rosa Güell, i Maca­rena Segura, del Ser­vei de Medi­cina Física i Reha­bi­li­tació, el Dr. Jean Claude Per­rot i la Dra. Marta Bera­nuy, sota la tutela dels seus direc­tors res­pec­tius. Avui dia s’ha fet ja el segui­ment de 168 malalts, la majo­ria de la pri­mera onada.

La pandèmia ha dei­xat mol­tes seqüeles en un gran nom­bre de paci­ents, el que obliga, a par­tir d’ara, a pen­sar i desen­vo­lu­par eines per asso­lir un trac­ta­ment efec­tiu de les seves con­seqüències. Per aquest motiu, el mes de maig de 2020 es va dis­se­nyar un pro­to­col clínic d’ava­lu­ació dels malalts que havien patit una infecció per Covid 19, ingres­sats o no, i que tenien seqüeles impor­tants, a fi i efecte de deci­dir si podien bene­fi­ciar-se d’un pro­grama de reha­bi­li­tació total­ment per­so­na­lit­zat afron­tant les deficiències de cada malalt. Així el juny de 2020 es va ini­ciar una con­sulta mul­ti­dis­ci­plinària de reha­bi­li­tació per fer un segui­ment dels malalts. Hi inter­ve­nen els met­ges reha­bi­li­ta­dors, una fisi­o­te­ra­peuta i un pneumòleg del Ser­vei de Pneu­mo­lo­gia. A més hi ha un con­tacte directe amb l’empresa domi­ciliària de reha­bi­li­tació de la zona de Sant Pau, “Fisi­o­gestión”.

La reha­bi­li­tació pos­si­ble­ment és una eina fona­men­tal per trac­tar els malalts post-Covid amb seqüeles que limi­ten la rea­lit­zació de l’acti­vi­tat que tenien prèvia­ment a la infecció. L’equip que forma la con­sulta mul­ti­dis­ci­plinària de reha­bi­li­tació par­teix de la hipòtesi de tre­ball en què els malalts que han patit una pneumònia per Covid 19 tenen impor­tants seqüeles mus­cu­lars (perifèriques i de músculs res­pi­ra­to­ris), emo­ci­o­nals i alte­ració de la qua­li­tat de vida, més enllà dels tres mesos de l’alta i que aques­tes alte­ra­ci­ons poden millo­rar amb un pro­grama de reha­bi­li­tació per­so­na­lit­zat.

Fins al moment actual s’han vist a Sant Pau 168 malalts, dels que un 85,7% han estat ingres­sats i d’aquests, 59,72%, a l’UCI. La majo­ria són de la pri­mera onada (65%) amb un pre­do­mini d’homes 57,1% sobre un 42,9% de dones. L’edat mit­jana és de 59,4 anys. Un 85% dels malalts tenien almenys una comor­bi­di­tat.

En la pri­mera visita es va donar d’alta, per no reque­rir trac­ta­ment reha­bi­li­ta­dor un 42%. Un 31,8% han pre­ci­sat de reha­bi­li­tació a domi­cili, un 23,3% de forma ambu­latòria i curi­o­sa­ment un 21,4% ha pre­ci­sat de reha­bi­li­tació específica de músculs res­pi­ra­to­ris tot i que més de la mei­tat dels malalts no havien estat intu­bats.

Actu­al­ment s’està fent el segui­ment post-reha­bi­li­tació, d’uns 65 malalts (71%) vis­tos ja en segona visita (3 mesos) i d’aquests 22 malalts (34%) ha estat neces­sari veure’ls en una ter­cera visita (6 mesos). Des de la con­sulta s’està fent una valo­ració de l’evo­lució clínica per inten­tar defi­nir la res­posta a la reha­bi­li­tació així com el per­fil de malalt que per­sis­teix amb símpto­mes i alte­ra­ci­ons després de la reha­bi­li­tació que podrien expli­car que es tracta de seqüeles post-Covid més que de COVID per­sis­tent, segons les defi­ni­ci­ons actu­als.

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor