Salut

Les dietes de baix índex glucèmic ajuden a prevenir la diabetis

Un equip inves­ti­ga­dor de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili (URV), la Uni­ver­si­tat de Toronto i la Uni­ver­si­tat de Zagreb ha demos­trat que les die­tes de baix índex glucèmic poden aju­dar a pre­ve­nir i con­tro­lar la dia­be­tis. Aquest tipus de die­tes millo­ren els nivells de glu­cosa en sang i altres fac­tors de risc car­di­o­me­tabòlic.

La dia­be­tis és una malal­tia que es carac­te­ritza per aug­men­tar els nivells de glu­cosa (sucre) en sang. Aquest aug­ment s’asso­cia a un major risc de mor­bi­mor­ta­li­tat i a una dis­mi­nució de la qua­li­tat de vida. Per pre­ve­nir i con­tro­lar aquesta malal­tia es reco­mana per­dre pes en cas de sobrepès, seguir una dieta salu­da­ble, aug­men­tar l’acti­vi­tat física i dei­xar de fumar, entre altres can­vis neces­sa­ris en l’estil de vida.

De la seva banda, l”índex glucèmic (IG) és un nom­bre que clas­si­fica a un ali­ment que conté hidrats de car­boni en funció de la quan­ti­tat en què eleva els nivells de sucre en sang després del seu con­sum. Única­ment els ali­ments que con­te­nen car­bo­hi­drats tenen un índex glucèmic. Per conèixer-lo es com­pa­ren els nivells de sucre en sang que s’obte­nen després del seu con­sum amb els nivells que s’obte­nen després d’inge­rir glu­cosa pura o pa blanc (ali­ments de referència amb un IG de 100). Per tant, si es com­para l’efecte que té un ali­ment ric en car­bo­hi­drats amb la glu­cosa pura o el pa blanc sobre els nivells de sucre en sang, es pot esta­blir un IG per a cada ali­ment. Es con­si­dera un IG baix quan és =55; mig quan està entre 56 i 69, i alt quan és =70. Per exem­ple, els ali­ments amb un alt con­tin­gut en hidrats de car­boni sim­ples o sucre tin­dran un IG alt, com ara la pas­ta­naga i patata cuita, la mel, el pa blanc, entre altres.

Estu­dis pre­vis han demos­trat que els patrons dietètics que tenen un baix índex glucèmic o càrrega glucèmica (CG) millo­ren el con­trol glucèmic i els fac­tors de risc car­di­o­me­tabòlic en per­so­nes que tenen risc de patir dia­be­tis o que ja la patei­xen, i s’asso­cien a una menor incidència de dia­be­tis i malal­ties car­di­o­vas­cu­lars.

Ara, un estudi col·labo­ra­tiu dut a terme per un equip inves­ti­ga­dor de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili, la Uni­ver­si­tat de Toronto i la Uni­ver­si­tat de Zagreb ha demos­trat que les die­tes o patrons dietètics amb un baix IG/CG reduïen l’hemo­glo­bina gli­co­si­lada, que mesura el nivell mitjà de glu­cosa a la sang durant els últims tres mesos, en com­pa­ració amb les die­tes amb un IG/CG alt. A més, es van obser­var millo­res clínica­ment sig­ni­fi­ca­ti­ves en altres fac­tors de risc car­di­o­me­tabòlic (coles­te­rol i tri­glicèrids en sang, pes cor­po­ral i infla­mació) en el cas de paci­ents diabètics amb nivells de glu­cosa en sang mode­ra­da­ment con­tro­lats.

Atès que aquests bene­fi­cis s’obser­ven més enllà del trac­ta­ment con­cur­rent amb fàrmacs orals per con­tro­lar la hiper­glucèmia o amb insu­lina, “els patrons dietètics de baix IG/CG podrien ser espe­ci­al­ment útils com a trac­ta­ment com­ple­men­tari per aju­dar les per­so­nes amb dia­be­tis tipus 1 i 2 a asso­lir els seus objec­tius de con­trol glucèmic i fac­tors de risc car­di­o­me­tabòlic”, afirma el catedràtic Jordi Salas-Sal­vadó, de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili, l’Ins­ti­tut de Recerca Sanitària Pere Vir­gili i el Cen­tre d’Inves­ti­ga­ci­ons en Xarxa sobre Obe­si­tat i Nutrició.

Els resul­tats d’aquest estudi s’ha publi­cat a la revista científica Bri­tish Medi­cal Jour­nal amb l’objec­tiu de uti­lit­zar-se per l’actu­a­lit­zació de les guies de pràctica clínica per a la teràpia nutri­ci­o­nal en la dia­be­tis de l’Asso­ci­ació Euro­pea per a l’Estudi de la Dia­be­tis (EASD).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.