Salut

Argimon: “El sistema sanitari necessita més recursos”

El con­se­ller de Salut, Josep Maria Argi­mon, va par­ti­ci­par ahir a l’acte inau­gu­ral de la Uni­ver­si­tat Cata­lana d’Estiu (UCE) a Prada. En aquest marc, el Con­se­ller va rei­vin­di­car “un sis­tema sani­tari català, capaç de donar res­posta a les neces­si­tats” pro­vo­ca­des per la pandèmia de la COVID.

Per a Argi­mon, “la pri­mera d’aques­tes actu­a­ci­ons urgents és apor­tar més recur­sos al sis­tema sani­tari i resol­dre, així, el seu infra­fi­nançament crònic”. Aquesta és la línia en què està tre­ba­llant el Depar­ta­ment de Salut “per dotar de recur­sos sufi­ci­ents el sis­tema” i acon­se­guir “no només la millora de la salut de la població, sinó acon­se­guir reduir les desi­gual­tats i gene­rar cohesió social”, va insis­tir Argi­mon.

En aquest sen­tit, el con­se­ller va plan­te­jar la neces­si­tat de dotar de més pres­su­post l’assistència en salut men­tal i en salut pública. Aquesta apor­tació de més pres­su­post en salut men­tal per­me­tria des­ple­gar equips d’inter­venció domi­ciliària per a la població infan­til i juve­nil i ini­ciar la recon­versió de l’hos­pi­ta­lit­zació psi­quiàtrica pro­mo­vent els recur­sos comu­ni­ta­ris, entre d’altres actu­a­ci­ons pri­o­ritàries.

En referència a la salut pública, Josep Maria Argi­mon va asse­gu­rar que la pandèmia ha evi­den­ciat les man­can­ces que pateix actu­al­ment. Per això, “doblar el pres­su­post de salut pública pos­si­bi­li­tarà reforçar la vigilància epi­de­miològica, la pro­tecció de la salut i també la pre­venció i pro­moció de la salut amb una major inte­gració amb l’atenció primària”. En la seva inter­venció va des­ta­car que “a banda de la neces­si­tat de més recur­sos per al sis­tema és essen­cial enfor­tir l’atenció primària i la comu­nitària. Una de les línies estratègiques pre­veu la incor­po­ració de nous per­fils pro­fes­si­o­nals (com ara: psicòlegs, fisi­o­te­ra­peu­tes o nutri­ci­o­nis­tes), perquè aug­men­ta­ran la capa­ci­tat de reso­lució de l’atenció primària i, també, perquè per­metrà que els actu­als per­fils de medi­cina i infer­me­ria puguin cen­trar-se en les tas­ques que apor­ten valor dins del seu àmbit específic”. El con­se­ller també va subrat­llar la neces­si­tat d’incor­po­rar l’atenció sanitària i la social, a través de la cre­ació de l’Agència d’Atenció Inte­grada Social i Sanitària.

El con­se­ller Argi­mon també va fer referència a la pandèmia durant la seva inter­venció. En aquest sen­tit, va asse­gu­rar que la COVID ha afec­tat dife­rents àmbits de la vida com el sani­tari, hi ha pato­lo­gies infra­di­agnos­ti­ca­des; l’emo­ci­o­nal, espe­ci­al­ment en les per­so­nes i grups en situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat; l’econòmic i social, pro­vo­cant més desi­gual­tats entre la ciu­ta­da­nia. Així com con­seqüències sobre els drets i les lli­ber­tats de les per­so­nes.

Però, tot i aques­tes afec­ta­ci­ons, el titu­lar de Salut va asse­gu­rar que “la COVID ha de ser un estímul trans­for­ma­dor per cons­truir soci­e­tats més jus­tes, més pròspe­res i més lliu­res”. En el seu dis­curs, el con­se­ller va voler reconèixer els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris que “han estat, i con­ti­nuen estant, els prin­ci­pals actors de la pandèmia de la COVID”. Per això, Argi­mon va mani­fes­tar la neces­si­tat de millo­rar les seves con­di­ci­ons “amb la cre­ació d’un sis­tema de xarxa ter­ri­to­rial equi­li­brat, pro­mo­vent les eines de par­ti­ci­pació de la ciu­ta­da­nia i d’impli­cació de la pròpia salut i desen­vo­lu­pant un sis­tema medi­am­bi­en­tal sos­te­ni­ble. Són rep­tes impor­tants, en matèria de salut, que hem d’acon­se­guir afron­tar en aquesta legis­la­tura”, va afir­mar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor