ESTOP grip!
Després d’un any desapareguda, s’espera que la grip torni amb força, i no se sap com conviurà amb el coronavirus. Les persones grans i les que tenen factors de risc s’han de vacunar, i la resta han de prendre mesures per no encomanar-se ni encomanar
PREPARAR-SE PER A L’HIVERN
Habitualment, el període de màxima virulència de la grip comença a finals d’any i dura unes deu setmanesPROTEGIR EL SISTEMA SANITARI
La coexistència de la grip i la covid-19, amb símptomes similars, pot suposar una sobrecàrrega del sistema sanitariLES SOQUES ADEQUADES
Cada any, l’OMS selecciona les soques de la grip que es calcula que més circularan per crear la vacuna més efectivaMITES SOBRE LA VACUNACIÓ
No és cert que si et vacunes un any, el següent agafaràs una grip més forta. Tampoc provoca reaccions adverses greusLES PERSONES SANES
Les persones que no són de risc no s’han de vacunar, però poden demanar-ho si al final de la campanya hi ha prou dosisL’ÚLTIMA TEMPORADA
L’últim episodi epidèmic de grip a Catalunya, el 2019/20, va provocar 554 malalts greus i 57 defuncionsL’hivern passat, la pandèmia de la covid va reduir la grip a la mínima expressió: el servei de vigilància estatal va notificar només 12 casos, quan la temporada 2019/20 havien estat més de 9.000. El virus SARS-CoV-2 va desplaçar els seus parents estacionals responsables no només de la grip, sinó també dels refredats, i les mesures de protecció –mascaretes, higiene, distància social...– van impedir que s’escampessin com ho feien abans. Això ha portat els científics a preveure que la grip d’aquest any, un cop les restriccions de la pandèmia s’han relaxat, pugui arribar amb més força.
S’ha de tenir en compte que el virus de la grip –que en realitat són un conjunt de virus– canvia amb rapidesa, i per això les vacunes són diferents cada any i s’han d’anar repetint. Estudiant el que ja ha passat abans, quan temporades fluixes de grip sempre han anat seguides d’anys molt més durs, es preveu que aquest hivern pugui ser especialment complicat.
MÉS CASOS I MÉS GREUS
Des del món sanitari, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) alerta que la grip pot ser més nombrosa i presentar casos més greus, ja que s’ha disminuït la immunitat col·lectiva pel fet que l’any passat pràcticament no n’hi va haver. Des de l’associació citen un estudi recent publicat a la revista Vaccines en què s’assenyala que quan es donen hiverns suaus amb taxes d’incidència de la grip baixes, els anys següents es registren més casos greus i puja fins a gairebé el 50% la població susceptible d’agafar la malaltia.
A Catalunya, la campanya de vacunació de la grip d’enguany ha augmentat en 120.000 les dosis previstes fins a arribar a 1.570.000. En el cas de les persones majors de 70 anys i que ja faci sis mesos que han rebut la segona dosi de la vacuna del coronavirus, s’ha previst una doble vacunació, punxant en un braç la vacuna de la grip i en l’altre la tercera dosi de recordatori contra la covid.
Des del Departament de Salut, també fan una crida perquè es vacunin de la grip els col·lectius més vulnerables: majors de 60 anys, persones insitucionalitzades, malalts crònics, professionals de la salut i dones embarassades. Aquest any es considera especialment necessari que ho facin perquè encara és una incògnita saber com conviuran els dos tipus de patògens, la grip i el coronavirus, que a més tenen algunes característiques en comú quant a símptomes (tos, dificultats respiratòries, febre, malestar general...)
El que sembla cada cop més clar gràcies a diversos estudis retrospectius és que la vacunació contra la grip està relacionada amb una reducció de les morts per coronavirus i amb una menor gravetat d’aquesta nova malaltia si es produeix el contagi. Una de les investigacions més extenses en aquest àmbit s’ha fet als Estats Units, comparant dades de 70 milions de persones de diferents països del món. Els pacients objecte d’estudi es van dividir en dos grups, els que havien estat vacunats de la grip entre dues setmanes i sis mesos abans de contagiar-se de coronavirus, i els que no. En cada grup es van analitzar les dades tenint en compte factors com l’edat, el sexe, l’origen ètnic, les malalties prèvies i hàbits com el tabaquisme, perquè no poguessin alterar els resultats. Així, es va arribar a la conclusió que haver estat vacunat de la grip disminueix el risc de patir complicacions molt greus, com ara ictus, embòlies pulmonars, sèpsies i trombosis venoses profundes en els infectats per SARS-CoV-2. No se sap encara quin és el mecanisme que ho fa possible, però se sospita que la vacuna de la grip estimula el sistema immunitari innat i fa que respongui millor davant l’atac del coronavirus. En qualsevol cas, és un motiu més per insistir en la campanya de vacunació gripal, sobretot tenint en compte que contagiar-se al mateix temps de grip i de coronavirus pot multiplicar per sis la probabilitat de morir.
En definitiva, la campanya de vacunació de la grip no s’hauria de deixar passar per part dels col·lectius vulnerables. Pel que fa a la seva implementació, les infermeres d’atenció primària reconeixen que serà una campanya diferent. “Iniciar la vacunació de la grip amb la coadministració de la tercera dosi de la vacuna de la covid en majors de 70 anys és complicat, ja que haurem de tenir en compte quina vacuna cal administrar a la persona que ve a vacunar-se, que faci sis mesos mínim de la segona dosi, etcètera. Per tant, hi haurà més factors a controlar que quan només es fa la campanya de la grip, però la coadministració ajudarà a aconseguir millors cobertures i una immunitat col·lectiva més alta”, explica la infermera Pepi Estany, coordinadora del grup de vacunes de l’AIFiCC. Al mateix temps, també aclareix que administrar alhora dues vacunes no suposa cap perill. “Cal recordar, per exemple, que els nadons poden arribar a rebre fins a set vacunes en una mateixa visita i en adults tenim també vacunes que porten dos o tres antígens diferents”, indica.
la vacunació dels professionals
L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya també fa una crida perquè els professionals sanitaris es vacunin de la grip. El col·lectiu encara es vacuna poc; l’any passat només ho van fer un 42,5%, quan des de l’Organització Mundial de la Salut es recomana arribar a un 75%.
“Com a professionals sanitaris tenim l’obligació ètica de vacunar-nos, per protegir els nostres usuaris, per protegir-nos i no haver de causar baixa al nostre lloc de treball, i per protegir les nostres famílies”, insisteix Estany, que conclou: “No pot ser que la suposada llibertat de vacunar-se o no d’un professional sanitari passi per sobre del dret a la salut i a la vida de les persones a qui assisteix.”
Els protocols de la Generalitat també recomanen que es vacunin agents de les forces i cossos de seguretat, bombers, serveis de protecció civil, personal d’institucions penitenciàries i centres d’internament. I en aquesta campanya també es recomana que ho faci el personal docent, com un col·lectiu essencial, i les persones amb exposició laboral directa a aus domèstiques o porcs, en granges o explotacions avícoles o porcines, i també a aus salvatges. En aquest cas, el motiu és reduir l’oportunitat de coinfecció de virus humà i aviari o porcí, i disminuir la possibilitat de recombinació genètica dels dos virus.
PREVENIR I EVITAR ELS CONTAGIS
Les persones que no necessiten vacunar-se de la grip haurien de seguir les recomanacions per no contagiar-se ni escampar la malaltia. Això és important sobretot si conviuen amb persones que tenen factors de risc. Les mateixes mesures per evitar el contagi del coronavirus són les que millor funcionen per prevenir la grip, tal com s’ha vist durant la pandèmia. La mascareta evita que en tossir o esternudar es dispersin virus, i la neteja de mans i superfícies comunes (baranes, manetes de portes, comandaments de televisió...) dificulta els contagis. S’ha d’evitar el contacte estret amb la persona malalta i en cap cas s’han de compartir estris (gots, plats, tovallons...) que hagin estat en contacte amb saliva. La ventilació d’espais és igualment important i sempre es recomana quedar-se a casa en cas d’estar malalt.