Salut

Catalunya torna a superar la barrera dels 1.000 trasplantaments

La secretària gene­ral de salut, Merit­xell Masó, i el direc­tor de l’Orga­nit­zació Cata­lana de Tras­plan­ta­ments (OCATT), Jaume Tort, han pre­sen­tat el Balanç de resul­tats de l’acti­vi­tat de donació i tras­plan­ta­ment de l’any 2021, acom­pa­nyats de Gabriel Moreno, Inten­si­vista i Coor­di­na­dor de Tras­plan­ta­ments de l’Hos­pi­tal de Bell­vitge i de Jordi Sori­ano, el pri­mer paci­ent tras­plan­tat de pulmó a l’Estat espa­nyol com a con­seqüència de la COVID. Masó ha anun­ciat que l’any 2021 s’han fet “1.063 inter­ven­ci­ons als hos­pi­tals cata­lans, un 6,4% més que el 2020. Es torna a tren­car la bar­rera dels 1.000 tras­plan­ta­ments i ens situa en el quart millor any de la història”. I això ha estat pos­si­ble “gràcies a la soli­da­ri­tat dels donants i de les seves famílies que han fet un regal de vida i espe­rança a les per­so­nes tras­plan­ta­des”, ha agraït. La secretària gene­ral també ha des­ta­cat “la feina dels pro­fes­si­o­nals i dels hos­pi­tals cata­lans que, una vegada més, han con­tribuït a l’asso­li­ment d’aquests excel·lents resul­tats de tras­plan­ta­ments a Cata­lu­nya”, adap­tant el sis­tema de tras­plan­ta­ments al nou entorn advers produït per la pandèmia de la COVID-19. Aquest volum d’acti­vi­tat dels cen­tres cata­lans, amb una mit­jana de quasi 3 tras­plan­ta­ments al dia (2,9), ha permès aug­men­tar la taxa de nou: 137 tras­plan­ta­ments per milió de població (pmp), una de les més altes del món.

Per tipus d’òrgan, l’aug­ment dels tras­plan­ta­ments el 2021 ha estat gene­ra­lit­zat, tot i el des­cens dels hepàtics. Van aug­men­tar els renals (9,4 %), els cardíacs (50,0%), els pul­mo­nars (16,4%) i els pan­creàtics (8,7%), men­tre que els hepàtics van reduir-se un 17,0%. Aquest any, a més, 10 d’aquests tras­plan­ta­ments renals es van poder rea­lit­zar gràcies al pro­grama de tras­plan­ta­ment renal de donant viu cre­uat, una alter­na­tiva cre­ada per donar res­posta a pare­lles donant-recep­tor incom­pa­ti­bles. I, per pri­mera vegada, dos hos­pi­tals cata­lans, Clínic i Bell­vitge, i un por­tuguès, han rea­lit­zat la pri­mera cadena inter­na­ci­o­nal del sud d’Europa, que ha permès fer tres inter­ven­ci­ons a la vegada. Els hos­pi­tals cata­lans han inter­vin­gut en 6 dels 7 tras­plan­ta­ments cre­uats inter­na­ci­o­nals rea­lit­zats a Espa­nya. Per cen­tres, l’Hos­pi­tal Vall d’Hebron ha lide­rat, amb 277 inter­ven­ci­ons, el rànquing de cen­tres amb més tras­plan­ta­ments rea­lit­zats, seguit per l’Hos­pi­tal de Bell­vitge (259) i per l’Hos­pi­tal Clínic (239). L’Hos­pi­tal Vall d’Hebron és l’únic cen­tre a Cata­lu­nya que compta amb pro­gra­mes de tras­plan­ta­ment d’adults (3) i d’infants (4). La llista d’espera per a tras­plan­ta­ment ha tor­nat a créixer fins a situar-se en 1.218 per­so­nes, una xifra simi­lar als anys pre­pandèmia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor