Serà notícia

Perseverança

Música per la Llibertat reclama justícia en setanta poblacions d’arreu d’un país que es concentra des de fa mesos diàriament o setmanalment sense defallir, a totes les comarques, amb diverses accions reivindicatives

RAMON CREUS
“Plogui o nevi hi som. No som bèl·lics, tot i que portem el llaç groc”
BARCELONA
Gràcia o Sants acullen cada setmana concentracions

No són poques les associacions, entitats, grups de veïns... que des de fa mesos se solidaritzen diàriament amb els presos polítics i els exiliats que són víctimes de la repressió de l’Estat. L’ANC i Òmnium hi treballen. L’onada de solidaritat constant arreu del territori ha estat perseverant, pacífica i exemplar, amb multitud de formes de manifestació, des de música fins a lectura de cartes, concentracions en silenci, tallers, caminades, xerrades o d’altres de més peculiars com a Tortosa, on cada dissabtes es reuneixen per teixir en groc.

El moviment Música per la Llibertat és un dels més constants. A Berga, diàriament, a les 19 h, a la plaça de Sant Pere, els assistents interpreten El cant dels ocells. A Artés ho van començar a fer el 15 de novembre del 2017 i ja superen els 420 dies de concentració. Al principi eren dues persones i ara en són més de noranta. “Plogui o nevi hi som, perquè no pot ser que estiguin a la presó sense cap judici. Això supera la humanitat i la llibertat, i volem conscienciar la gent. I ho expressem amb música. No som bèl·lics, tot i que portem el llaç groc”, diu irònicament Ramon Creus, un dels integrants de Música per la Llibertat d’Artés. Aquesta acció té el suport de 70 grups a Catalunya que fan música, diàriament o setmanalment, i no només en pobles com Sant Fruitós, Manresa, Santpedor... També a València i a les illes Balears.

Des d’Artés també es desplacen cada diumenge a Lledoners –fins i tot hi dormen– per interpretar El cant dels ocells, L’Estaca i Els segadors, a les dotze del migdia. De vegades, s’hi incorporen corals de Lleida, l’Hospitalet i Badalona. Mig centenar de músics solen ser-hi per donar suport amb les seves cançons als presos. Fa un parell de mesos, la tractorada d’Unió de Pagesos va donar suport a la concentració amb un llaç groc gegant. També a Lledoners, cada vespre –i ja en són gairebé 200–, a les 20.15 h, Joan Bonanit desitja bona nit als presos. El dia de Nadal va estar acompanyat de milers de persones.

“Volem seguir protestant per mantenir el caliu i el record. No oblidem”, assegura Carles Genoher, membre del grup d’Esquellotaires de Bescanó, que des de l’empresonament de Sánchez i Cuixart s’ha concentrat diàriament a les nou de la nit a la plaça de les Nacions i a la plaça 1 d’Octubre per fer una cassolada durant 10 minuts i cantar cançons. A Barcelona, el col·lectiu Enriqueta Gallinat ha estat dels més constants, amb concentracions diàries amb espelmes i pancartes a la plaça del mateix nom, al barri de Sants. Des de la plaça Catalunya, cada divendres surt un grup de persones que marxen pel centre de la ciutat reclamant la llibertat dels presos polítics. Els dilluns, a la plaça de la Vila del barri de Gràcia, també hi ha protestes des de fa mesos, amb presència de diversos artistes.

Les reivindicacions també són diàries a través de les xarxes. Mentre va durar la vaga de fam dels presos, es va dur a terme la campanya Fam de justícia, iniciada pels Artistes de la República, una entitat del Bages. Cada dia emetien un vídeo amb el comptador dels dies de vaga, a més de penjar selfies de gent.

XAVI OLTRA

xoltra@lrp.cat

Com una taca d’oli

XAVI OLTRA

L’agrupació Taca d’Oli Avis i Àvies de Catalunya per la Llibertat, creada el març passat, ha estat una de les més actives fent concentracions i actes. Des del 7 de novembre del 2017, els Avis i Àvies de Reus es reuneixen de dilluns a dissabte a la plaça del Mercadal, i ja són gairebé 200 persones. A Vic, els dimarts, els Avis i Àvies es concentren a la plaça Major. Les Iaies i Iaios de Tortosa protesten els dilluns al vespre a la plaça Alfons XII. La taca s’ha estès a Balaguer, Mataró, Tarragona, el Morell... Al juny, 800 avis es van concentrar a Montserrat. “És una qüestió de constància, orgull i dignitat”, diu Bartolomé Pluma, de Reus.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor