Serà notícia

El fons bibliogràfic de Domènec Guansé ja es pot consultar al CRAI de la URV

El fons bibli­ogràfic que per­ta­nyia a l’escrip­tor, peri­o­dista i tra­duc­tor Domènec Guansé ja es pot con­sul­tar des del pas­sat diven­dres al CRAI del cam­pus Cata­lu­nya de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili, després que Òmnium Cul­tu­ral del Tar­ra­gonès, que el tenia la pro­pi­e­tat, l’hagi donat a la Uni­ver­si­tat. Fins al 3 de desem­bre el fons estarà expo­sat al públic i després que­darà a dis­po­sició de les con­sul­tes, com la resta de col·lec­ci­ons que han estat dona­des o lle­ga­des a la URV.

El nou fons està for­mat per 784 docu­ments publi­cats entre 1870 i 1978 i conté tot tipus de gèneres: des de tra­duc­ci­ons dels clàssics euro­peus al català, poe­sia cata­lana, prosa i obres publi­ca­des per dife­rents autors a l’exili xilè i argentí, i tea­tre. Un dels prin­ci­pals valors afe­gits és que una gran part del fons està dedi­cat a Guansé per part dels seus autors. Així, s’hi tro­ben dedi­catòries d’escrip­tors de la talla de d’Agustí Escla­sans, Pru­denci i Aurora Ber­trana, Car­les Sol­de­vila, Maria Teresa Ver­net o J. V. Foix, entre d’altres, de manera que es pot fer un segui­ment de la lite­ra­tura cata­lana i de la història del país. Domènec Guansé va néixer a Tar­ra­gona el 1894. De for­mació auto­di­dacta, va ser dei­xe­ble d’Antoni Rovira i Vir­gili. Va tre­ba­llar al Diari de Tar­ra­gona i a la Publi­ci­tat, on feia crítica tea­tral. El 1924 es va tras­lla­dar a Bar­ce­lona, on va ini­ciar una gran etapa de cre­ació, crítica i tra­ducció fins que el 1939 es va exi­liar a França. Des de l’exili va seguir publi­cant i par­ti­ci­pant en acti­vi­tats i orga­nit­za­ci­ons cul­tu­rals. El 1963 torna a Bar­ce­lona, on reprèn la vida literària i edi­to­rial fins la seva mort, el febrer de 1978.

El 18 de novem­bre es va fer l’acte de dona­tiu del fons, que havia estat donat per la família de Guansé a Òmnium Cul­tu­ral. La pre­si­denta d’Òmnium del Tar­ra­gonès, Rosa Maria Codi­nes, va expli­car que la donació coin­ci­deix amb la cele­bració dels 50 anys de l’enti­tat de defensa de la llen­gua i la cul­tura cata­lana, moment que han apro­fi­tat per posar en valor l’arxiu de què dis­po­sen. El CRAI de la URV hi ha con­tribuït amb la feina de valo­rar, inven­ta­riar i cata­lo­gar el fons Domènec Guansé i ara no només es posa a dis­po­sició del públic, que pot con­sul­tar-lo al CRAI cam­pus Cata­lu­nya, sinó que també es pot con­sul­tar infor­mació addi­ci­o­nal en una guia digi­tal. El fons es con­fi­gura com una foto­gra­fia del recor­re­gut vital i pro­fes­si­o­nal de Domènec Guansé, amb tres eta­pes molt mar­ca­des, tal i com es pot res­se­guir a través de l’expo­sició oberta al CRAI: la pri­mera, la de la seva ciu­tat nadiua (1894-1924) i les seves lec­tu­res; la segona, la de Bar­ce­lona (1924-1939) i les seves rela­ci­ons d’amis­tat i de pro­fessió; la de l’exili a França (el 25 de gener de 1939 arri­bava a Per­pinyà) i Xile (1940-1963), i, final­ment, el retorn a Cata­lu­nya, també a Bar­ce­lona (1963-1978).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor