Serà notícia

Catalunya guanya 17 noves espècies d’ocells en 40 anys, 8 d’exòtiques

L’Ins­ti­tut Català d’Orni­to­lo­gia (ICO) ha pre­sen­tat el Ter­cer Atles dels ocells nidi­fi­cants de Cata­lu­nya a la Sala d’Actes de l’Ins­ti­tut Car­togràfic i Geològic de Cata­lu­nya, un repte impul­sat pel Depar­ta­ment d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya i el Zoo de Bar­ce­lona. Per obte­nir les dades, s’ha comp­tat amb la par­ti­ci­pació voluntària de 1.275 ornitòlegs i ornitòlogues que han fet feina de camp entre 2015 i 2018. A més, l’obra ha comp­tat amb inves­ti­ga­dors de l’Euro­pean Bird Cen­sus Coun­cil, del CREAF i del Cen­tre de Ciència i Tec­no­lo­gia Fores­tal de Cata­lu­nya, el CTFC, entre d’altres. La Dipu­tació de Bar­ce­lona ha con­tribuït en la reco­pi­lació de dades en els espais natu­rals d’aquesta província i el Museu de Ciències Natu­rals de Bar­ce­lona ha aco­llit l’equip de tre­ball de l’ICO. L’Atles d’ocells és un pro­jecte inte­grat a l’Obser­va­tori del Patri­moni Natu­ral i la Bio­di­ver­si­tat de Cata­lu­nya, i, com a tal, pretén estar a dis­po­sició de la soci­e­tat per a la presa de deci­si­ons rela­ci­o­na­des amb la natura.

El lli­bre fa una foto­gra­fia exhaus­tiva de totes les espècies d’ocells que nidi­fi­quen a Cata­lu­nya. Un lli­bre de 639 pàgines publi­cat per l’edi­to­rial Cos­setània on es pot conèixer, de cada una de les espècies, per on es dis­tri­bu­eix, quina és la seva població esti­mada, amb quina freqüència s’observa i quina ha estat la tendència de la seva població els dar­rers qua­ranta anys. L’Atles des­vela que a Cata­lu­nya hi nidi­fi­quen habi­tu­al­ment 233 espècies d’ocells, 17 espècies més que fa qua­ranta anys i el 39% de totes les que nidi­fi­quen en ter­ri­tori euro­peu. De totes, 124 espècies gau­dei­xen d’algun tipus de pro­tecció legal espe­cial a escala cata­lana, esta­tal o euro­pea. Segons l’Atles, a Cata­lu­nya s’estima que hi ha entre 8 i 12 mili­ons de pare­lles d’ocells que hi crien cada any. El par­dal comú con­ti­nua sent l’espècie més abun­dant del país, amb poc menys de 900.000 pare­lles repro­duc­to­res, mal­grat que la seva població està en clara regressió les dar­re­res dècades. El seguei­xen el gafarró, el pit-roig, el ros­si­nyol i el pinsà, totes tres espècies amb més 400.000 pare­lles. De la resta d’espècies, més de la mei­tat comp­ten amb menys de 2.000 pare­lles repro­duc­to­res i es con­si­de­ren escas­ses. Les espècies més escas­ses que fan niu a Cata­lu­nya són l’alosa becuda, l’arpe­lla pàl·lida, el ras­clet, la fotja banyuda i el cabussó coll­ne­gre, totes amb menys de 10 pare­lles repro­duc­to­res. D’altra banda, aquesta ter­cera edició tanca amb el regis­tre de 8 espècies exòtiques d’ocells que es repro­du­ei­xen de manera regu­lar a Cata­lu­nya. La major part han estat introduïdes pels humans com a ocells de gàbia que han esca­pat de la cap­ti­vi­tat, i això es reflec­teix en la dis­tri­bució d’aques­tes espècies en el mapa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor