Serà notícia

La llei catalana contra el racisme comença a caminar

La memòria pre­li­mi­nar de l’Avant­pro­jecte de llei con­tra el racisme en totes les seves for­mes i expres­si­ons, impul­sada pel Depar­ta­ment d’Igual­tat i Femi­nis­mes, ha estat apro­vada pel Govern. Es tracta d’una llei que trac­tarà les dife­rents for­mes i expres­si­ons del racisme, com l’anti­gi­ta­nisme, la isla­mofòbia, la xenofòbia i altres for­mes de dis­cri­mi­nació ètnico-racial. La norma abor­darà el racisme de manera inte­gral, inclo­ent-hi tant el racisme estruc­tu­ral com el racisme ins­ti­tu­ci­o­nal que poden exer­cir els pro­pis poders públics. D’aquesta manera, es vol apli­car la pers­pec­tiva anti­ra­cista a totes les polítiques públi­ques i a tots els nivells de l’admi­nis­tració.

L’ela­bo­ració d’una llei específica que abordi el racisme com un feno­men sistèmic, tenint en compte les seves cau­ses i con­seqüències, donarà com­pli­ment a la Direc­tiva 2000/43/CE, de 29 de juny de 2000, rela­tiva a l’apli­cació del prin­cipi d’igual­tat de tracte de les per­so­nes inde­pen­dent­ment del seu ori­gen racial o ètnic, i incor­po­rarà les pri­o­ri­tats i actu­a­ci­ons que s’inclo­uen al Pla d’Acció per l’Anti­ra­cisme de la Unió Euro­pea, 2020-2025. La llei vol erra­di­car les múlti­ples for­mes de desi­gual­tat, dis­cri­mi­nació i violència ètnico-racial que afec­ten les per­so­nes raci­a­lit­za­des i/o migrants a Cata­lu­nya. Tindrà un impacte en tota la ciu­ta­da­nia, atès que per­met avançar cap a una soci­e­tat més justa, inclu­siva i cohe­si­o­nada, on tota per­sona pugui sen­tir-se reco­ne­guda i gau­dir dels seus drets amb ple­ni­tud.

Les dades exis­tents apun­ten a l’incre­ment del racisme. Segons l’informe anual de SOS Racisme del 2020, es van iden­ti­fi­car 182 situ­a­ci­ons de racisme a Cata­lu­nya, de les quals només 99 van ser denun­ci­a­des com una vul­ne­ració de drets amb moti­vació racista. El mateix any, la Fun­dació Secre­ta­riat Gitano inclou al seu regis­tre 633 casos de dis­cri­mi­nació i anti­gi­ta­nisme, i l’Obser­va­tori de la Isla­mofòbia a Cata­lu­nya 19 casos d’isla­mofòbia mani­festa i 15 casos de vexa­ci­ons per­so­nals. A més, infor­mes d’orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals de Drets Humans com el de la FRA (Euro­pean Union Agency for Fun­da­men­tal Rights) del 2020 denun­cien la per­sistència del racisme i l’auge de la ide­o­lo­gia d’extrema dreta a tota la Unió Euro­pea, amb l’aug­ment dels dis­cur­sos i els delic­tes d’odi per motius racis­tes.

Des de la Con­se­lle­ria d’Igual­tat i Femi­nis­mes es vol cons­truir aquesta llei con­jun­ta­ment amb la ciu­ta­da­nia, mit­jançant un procés par­ti­ci­pa­tiu ampli que inclo­gui totes les seves apor­ta­ci­ons i pro­pos­tes. Així, s’obre un període públic de con­sulta prèvia de la llei durant tres mesos i mig en què, a banda dels mit­jans digi­tals com el por­tal Par­ti­cipa.gen­cat o l’ús d’apli­ca­ci­ons de mis­sat­ge­ria ins­tantània, s’orga­nit­za­ran reu­ni­ons pre­sen­ci­als per tot el ter­ri­tori català en aquesta fase ini­cial de l’ela­bo­ració de llei. Es faci­li­ta­ran qüesti­o­na­ris traduïts a dife­rents llengües per garan­tir la par­ti­ci­pació de tot­hom. Aques­tes tro­ba­des per­me­tran obte­nir infor­mació de la ciu­ta­da­nia, enti­tats, orga­nit­za­ci­ons soci­als, col·lec­tius no cons­tituïts for­mal­ment i altres agents claus sobre la iden­ti­fi­cació de la pro­blemàtica, les estratègies d’abor­datge i les mesu­res con­cre­tes d’actu­ació envers el racisme i les seves dife­rents for­mes i expres­si­ons.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor