La Filmoteca celebra 10 anys al Raval aquest 2022
El 21 de febrer del 2012, la Filmoteca de Catalunya va inaugurar la nova seu del Raval i, pocs mesos després, el Centre de Conservació i Restauració de Terrassa. Han estat deu anys de compromís renovat per a la preservació i la difusió del patrimoni cinematogràfic, amb la complicitat de centenars de convidats vinculats a les projeccions i de milers d’espectadors i espectadores que han gaudit de pel·lícules de tots els temps, gèneres i estils, d’exposicions de producció pròpia i externa, dels fons documentals o dels serveis educatius.
Durant la setmana del 21 al 27 de febrer, hi haurà sessions dedicades a explicar la tasca d’una filmoteca o la feina que fan els autors de les restauracions, i a presentar nous materials procedents del Centre de Conservació i Restauració. També es projectarà la pel·lícula que la majoria del públic vol veure, a partir d’una enquesta que obrim del 15 de desembre al 15 de gener, i curtmetratges associats al barri, el Raval. També s’ampliarà l’exposició de fotografies d’Óscar Fernández Orengo amb cineastes que han visitat la Filmoteca els darrers anys, i hi haurà sessions especials per als espectadors més petits, el futur que dona sentit a la conservació del passat. Al llarg de tot l’any hi haurà altres activitats relacionades amb aquesta commemoració, sota la imatge dissenyada per Albert Serra, que també ha creat una peça audiovisual inèdita per encàrrec de la Filmoteca. Alguns cicles transversals es desenvoluparan durant tot 2022, amb el record de fites destacades d’aquesta història recent o la complicitat de les filmoteques properes, les que van participar en el Congrés de la Federació Internacional d’Arxius Fílmics (FIAF) celebrat l’abril de 2013, que acostaran al públic alguns dels tresors de les seves col·leccions.
Any ric en centenaris il·lustres, el 2022 recordarem les figures de Pasolini i Resnais. També comptarem amb la presència de cineastes contemporanis com Agnès Jaoui, Amos Gitai o el productor Jeremy Thomas i oferirem cartes blanques al productor Paco Poch i al dibuixant Nazario. Els valuosos llegats que hem rebut de la guionista Lola Salvador i el cineasta Jaime Camino tindran la seva correspondència amb un cicle i una exposició, respectivament. Seguirà la instal·lació de Perejaume inaugurada el 2021 i també contraposarem les fotografies inèdites de Manoel de Oliveira amb els seus films. Reivindicarem les filmografies poc conegudes de la ucraïnesa Kira Muratova i l’italià Franco Piavoli i recuperarem l’obra del japonès Mikio Naruse. No ens oblidem, finalment, del Hollywood clàssic gràcies a un ampli cicle sobre el western i també d’aquells films que utilitzen el cinema com a referent, ja siguin els de la Fàbrica dels Somnis o d’altres vessants del cel·luloide. La consellera de Cultura Natàlia Garriga ha posat en valor la feina de preservació i difusió duta a terme els darrers 10 anys, i ha apuntat que el pressupost de la Filmoteca s’ha incrementat per al 2022, en la línia de creixement de tot el departament amb l’objectiu d’arribar al 2% dels pressupostos de la Generalitat per a cultura al final d’aquesta legislatura. Amb un augment del 13,24 % en el pressupost d’activitat i despesa corrent, el pressupost global de la Filmoteca de Catalunya per al 2022 és de 6,3 milions €.