Serà notícia

La Generalitat intensifica la vigilància a les aus per la detecció d’influença aviària en cinc ocells

El Depar­ta­ment d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural amb la col·labo­ració del Cos d’Agents Rurals ha inten­si­fi­cat la vigilància i pro­tecció de la influença aviària després que el Labo­ra­tori Cen­tral de Vete­rinària d’Algete hagi con­fir­mat la presència del virus de la Influença Aviària d’Alta Pato­ge­ni­ci­tat (IAAP), H5N1, en cinc aus sal­vat­ges loca­lit­za­des a Soses (Segrià, Lleida). Es tracta de qua­tre cig­nes (Cyg­nus olor) i una cigo­nya (Cico­nia cico­nia) que mem­bres del Cos d’Agents Rurals van tro­bar morts a les Mit­ja­nes del riu Segre el pas­sat 22 de desem­bre, en el marc del reforç de la vigilància pas­siva en aus sal­vat­ges del Pro­grama de vigilància de la influença aviària a Cata­lu­nya. Els agents van reco­llir els exem­plars i els van tras­lla­dar al labo­ra­tori de l’IRTA-CReSA, que va ana­lit­zar pri­me­ra­ment les mos­tres dels ani­mals, obte­nint resul­tats posi­tius per H5N1, que s’han con­fir­mat en les dar­re­res hores.

Tot el ter­ri­tori català segueix man­te­nint l’esta­tus de lliure d’influença aviària i els països mem­bres de l’Orga­nit­zació Mun­dial de Sani­tat Ani­mal (OIE) no poden impo­sar res­tric­ci­ons al comerç de les aus de cor­ral i els seus pro­duc­tes. No obs­tant, la Gene­ra­li­tat ha vol­gut reforçar les mesu­res de vigilància i pro­tecció, tenint en compte el risc que implica la presència de la malal­tia en aus sil­ves­tres i la situ­ació al nord d’Europa, on s’estan noti­fi­cant nous casos periòdica­ment. Tenint en compte que el virus està pre­sent en explo­ta­ci­ons domèsti­ques a Por­tu­gal i al sud de França, el Minis­teri d’Agri­cul­tura, Pesca i Ali­men­tació ha deci­dit equi­pa­rar les mesu­res de bio­se­gu­re­tat apli­ca­des a les zones d’espe­cial risc a les zones d’espe­cial vigilància de tot l’Estat, pro­hi­bint: la uti­lit­zació d’ocells dels ordres anse­ri­for­mes (com oques, ànecs, o cig­nes) i cha­ra­drii­for­mes com a reclam de caça; la cria d’ànecs i oques amb altres espècies d’aus de cor­ral; i la cria d’aus de cor­ral a l’aire lliure. Quan no sigui pos­si­ble, el Depar­ta­ment d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural pot auto­rit­zar-ho si es col·loquen teles oce­llai­res o qual­se­vol altre dis­po­si­tiu que impe­deixi l’entrada d’aus sil­ves­tres, i sem­pre que s’ali­men­tin i abeu­rin les aus a l’inte­rior de les ins­tal·laci­ons o en un refugi que impe­deixi l’arri­bada d’aus sil­ves­tres, evi­tant el con­tacte amb els ali­ments o l’aigua des­ti­nats a les aus de cor­ral. El sub­mi­nis­tra­ment d’aigua a les aus de cor­ral pro­ce­dent de dipòsits d’aigua on puguin acce­dir aus sil­ves­tres, excepte en el cas d’aigua trac­tada per garan­tir la inac­ti­vació del virus. La presència d’aus de cor­ral o un altre tipus d’aus cap­ti­ves en els cen­tres de con­cen­tració d’ani­mals, inclo­ent-hi els certàmens rama­ders, mos­tres, exhi­bi­ci­ons, cele­bra­ci­ons cul­tu­rals i qual­se­vol con­cen­tració a l’aire lliure.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor