Serà notícia

Catalunya aposta per la mentoria en l’acompanyament a persones refugiades i sol·licitants d’asil

El pro­grama de men­to­ria impul­sat per Igual­tat i Femi­nis­mes poten­cia l’acom­pa­nya­ment i el vin­cle entre per­so­nes men­to­res i refu­gi­a­des. Actu­al­ment a tot Cata­lu­nya hi ha 102 tàndems actius, amb 282 per­so­nes men­to­res i 152 men­to­ra­des. L’experiència és molt posi­tiva i està tenint un impacte trans­for­ma­dor i de cre­ació d’opor­tu­ni­tats per a totes elles. Tània Verge Mes­tre, con­se­llera d’Igual­tat i Femi­nis­mes, res­salta les poten­ci­a­li­tats del pro­grama, “que per­met crear vin­cles entre les per­so­nes que aca­ben d’arri­bar i les que ja estan aquí, amb un acom­pa­nya­ment que ori­enta a les per­so­nes refu­gi­a­des i deman­dants d’asil en el fun­ci­o­na­ment del ter­ri­tori que les acull. El pro­grama de men­to­ria és un èxit, i des de la con­se­lle­ria el con­ti­nu­a­rem impul­sant perquè arribi a totes les per­so­nes que el puguin uti­lit­zar”.

Mit­jançant la impli­cació de la ciu­ta­da­nia, el pro­grama de men­to­ria vol afa­vo­rir l’auto­no­mia per­so­nal, social i labo­ral de les per­so­nes refu­gi­a­des i fomen­tar la con­vivència i la interacció entre veïnes i veïns dels muni­ci­pis de Cata­lu­nya. Des del Comitè per a l’Aco­llida de Per­so­nes Refu­gi­a­des, ads­crit a la direcció gene­ral de Migra­ci­ons, Refugi i Anti­ra­cisme, s’està rea­lit­zant una crida de noves per­so­nes men­to­res per tal que el Pro­grama de Men­to­ria con­tinuï desen­vo­lu­pant-se amb força a Cata­lu­nya, amb espe­cial incidència a les vegue­ries de Bar­ce­lona i l’àrea metro­po­li­tana, les comar­ques cen­trals, les giro­ni­nes, el camp de Tar­ra­gona i de Lleida, que són on viuen més per­so­nes refu­gi­a­des i/o sol·lici­tants d’asil. A dia d’avui, es cal­cula que a Cata­lu­nya hi viuen prop de 2147 per­so­nes sol·lici­tants de pro­tecció inter­na­ci­o­nal o refu­gi­a­des vin­cu­la­des a pro­gra­mes d’aco­llida. L’acom­pa­nya­ment que ofe­rei­xen les per­so­nes men­to­res a les refu­gi­a­des sense refe­rents a la ciu­tat per­met tre­ba­llar eixos clau en la seva inclusió, com són l’apre­nen­tatge de la llen­gua, el conei­xe­ment i la par­ti­ci­pació a l’entorn, i el seu iti­ne­rari pro­fes­si­o­nal. La tasca d’acom­pa­nya­ment va a càrrec dels grups d’aco­llida (grups de 2-5 per­so­nes voluntàries), que exer­cei­xen com a men­to­res i men­tors de les per­so­nes refu­gi­a­des par­ti­ci­pants durant un període de 8 mesos, pror­ro­ga­bles a un any. La Gene­ra­li­tat va enge­gar el 2017 el pro­grama de men­to­ria amb per­so­nes refu­gi­a­des i deman­dants de pro­tecció inter­na­ci­o­nal. El pro­grama, que s’emmarca dins del pro­grama Català de Refugi, ha comp­tat des dels seus ini­cis amb 3.280 per­so­nes voluntàries ins­cri­tes i 521 grups de per­so­nes refu­gi­a­des, soles o en grup fami­liar, amb un total de 938 per­so­nes men­to­ra­des. Actu­al­ment, a tot Cata­lu­nya hi ha 1639 per­so­nes voluntàries ins­cri­tes en el pro­grama i 746 per­so­nes men­to­ra­des.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.