Serà notícia

Teresa Jordà: “Catalunya necessitarà 1.000 MW d’energia eòlica marina l’any 2030”

La con­se­llera d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha expli­cat des de Copen­ha­gen (Dina­marca) que “Cata­lu­nya neces­si­tarà comp­tar amb 1.000 MW d’eòlica marina ins­tal·lada l’any 2030”. Per aquest motiu, la con­se­llera ha afe­git que “caldrà un parc eòlic marí a la costa cata­lana”. Jordà ha fet aques­tes decla­ra­ci­ons durant una visita al parc eòlic offs­hore de Mid­del­grun­den, situat davant la costa de Copen­ha­gen. La con­se­llera Jordà ha recor­dat que “un parc eòlic marí només podrà tirar enda­vant si el seu impacte ambi­en­tal és assu­mi­ble i s’adop­ten les mesu­res cor­rec­to­res per­ti­nents de sal­va­guarda de cala­dors pes­quers i impacte ambi­en­tal”. En aquest sen­tit, ha apos­tat per “asso­lir el màxim con­sens dels agents soci­als, econòmics i científics, tot pre­ser­vant els valors natu­rals i els ser­veis eco­sistèmics en relació amb qual­se­vol desen­vo­lu­pa­ment de l’eòlica marina, així com impul­sar acci­ons bene­fi­ci­o­ses per als ter­ri­to­ris afec­tats”.

L’auto­rit­zació final d’un parc d’aquesta tipo­lo­gia és com­petència esta­tal, tant per ser de més de 50 MW com per tro­bar-se en aigües exte­ri­ors. Pel que fa a la loca­lit­zació on es podran situar aquest tipus de parcs, els Pla­nes de Orde­nación del Entorno Marino (POEM) esta­tals, que actu­al­ment es tro­ben pen­dents d’apro­vació final, tenen entre els seus prin­ci­pals objec­tius iden­ti­fi­car els indrets on, pel seu baix impacte ambi­en­tal, la implan­tació d’ener­gia eòlica marina és pre­fe­rent i pri­o­ritària. Per això, la titu­lar d’Acció Climàtica ha ins­tat el Minis­teri de Tran­sició Ecològica a “incor­po­rar cri­te­ris de con­sens i diàleg ter­ri­to­rial en la tra­mi­tació del pro­jecte que faci­li­tin la seva implan­tació”.

Jordà ha expli­cat que “la Pros­pec­tiva Energètica de Cata­lu­nya 2050 (Pro­en­cat), que es pre­sen­tarà diven­dres a Bar­ce­lona, defi­neix la neces­si­tat de comp­tar amb 1.000 MW d’aquesta font d’ener­gia l’any 2030 i situa un horitzó de 3.500 MW d’eòlica marina l’any 2050”. En aquest sen­tit, ha afe­git que “l’ener­gia eòlica marina pot jugar un paper molt impor­tant en la tran­sició energètica a Cata­lu­nya, donat que per­met equi­li­brar les pro­duc­ci­ons dels sis­te­mes de gene­ració elèctrica pre­vis­tos, fona­men­tal­ment solars i eòlics ter­res­tres”. “Un parc eòlic marí té una pro­ducció d’ener­gia elèctrica anual per MW i per metre qua­drat molt supe­rior al d’una ins­tal·lació solar foto­vol­taica o un parc eòlic ter­res­tre, fins i tot per a les ins­tal·laci­ons situ­a­des en les millors ubi­ca­ci­ons”, “així, la implan­tació d’ener­gia eòlica marina pot reduir l’ocu­pació de ter­ri­tori i el con­sum de mate­ri­als per a la pro­ducció d’ener­gia elèctrica”, ha afir­mat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor