Serà notícia

Artesania Catalunya obre el programa expositiu 2022

Arte­sa­nia Cata­lu­nya del Con­sorci de Comerç, Arte­sa­nia i Moda ( CCAM) de la Gene­ra­li­tat inau­gura avui el seu pro­grama d’expo­si­ci­ons per aquest 2022 amb la mos­tra inèdita “El món màgic dels tea­tres de paper” al cen­tre d’Arte­sa­nia Cata­lu­nya ( Banys Nous, 11) i que es podrà visi­tar fins el pro­per 24 d’abril. Aquesta expo­sició vol des­co­brir el món i la història dels tea­tres de paper o joguina amb l’objec­tiu d’ense­nyar, docu­men­tar i il·lus­trar tot un con­tin­gut lúdic i pedagògic que va ser molt popu­lar a tota Europa durant el segle XIX. Un joc que con­sis­tia a repre­sen­tar fun­ci­ons tea­trals i d’òpera a par­tir d’un mun­tatge de petits esce­na­ris i per­so­nat­ges de paper reta­llats. Els tea­tres de paper van néixer en el cor de l’Europa bur­gesa al segle XIX i aca­ben a la mei­tat del segle pas­sat. El cinema pri­mer i la tele­visió després van rele­gar aquesta joguina a la cate­go­ria de peça de museu, prou pre­uada per el món dels col·lec­ci­o­nis­tes.

Sota el comis­sa­riat de Fran­cesc d’Assís López Sala amb peces que per­ta­nyen a la seva col·lecció pri­vada i amb préstecs de la col·lecció de Cal Tit, l’expo­sició recons­tru­eix la història dels tea­tres de paper amb més d’un cen­te­nar d’obres, entre tea­tres mun­tats, qua­dres o làmines reta­lla­bles, que es van pro­duir entre el 1850 i fins el 1965, a Cata­lu­nya, a l’estat espa­nyol, a Europa en països com Ale­ma­nya, França, Angla­terra, Itàlia, Àustria, Dina­marca, Països Bai­xos o Noru­ega; i també als Estats Units.

La mos­tra consta d’una qua­ran­tena de tea­tres de paper mun­tats, una tren­tena de qua­dres, i una cin­quan­tena de làmines reta­lla­bles, a més de mate­rial de suport que s’uti­lit­zava per recrear els tea­tres com dio­ra­mes o opus­cles. Es podran veure peces que recreen con­tes de cava­llers, fades o sire­nes; obres literàries d’autors com William Shakes­pe­are o Goethe, ombres xine­ses, i peces que recreen boti­gues, inte­ri­ors o jar­dins clàssics. Una expo­sició que recull obres de les cases edi­to­ri­als més impor­tants de l’època d’arreu del món: Joan Llo­rens i Antoni Bosch, Palu­zie, Seix Bar­ral i Cama­le­onte de Cata­lu­nya; de Madrid Succ i Her­nando; Pelle­rin i A. Méricant de França; Jos. Scholz, J.​F.​Schreiber, Adolf Engel i Gus­taf Kuhn d’Ale­ma­nya; M.​Trentsensky d’Àustria; Marca Ste­lla d’Itàlia; Ben­ja­min Pollock’s, G. Skelt i A. How Mat­hews d’Angla­terra; A. Jacob­sens de Dina­marca; o Sin­ger dels Estats Units. El res­pon­sa­ble de l’àrea d’arte­sa­nia del CCAM, Xavier Villas i Balasch, acom­pa­nyat del comis­sari de la mos­tra Fran­cesc d’Assís López Sala, inau­gu­ra­ran avui l’expo­sició a les 18.30 hores al Cen­tre d’Arte­sa­nia Cata­lu­nya, acte que es podrà seguir també a través del canal d’Ins­ta­gram d’Arte­sa­nia Cata­lu­nya @arte­sa­ni­a­cat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor