Serà notícia

El fons personal de Francesc Candel ingressa a la Biblioteca de Catalunya

La con­se­llera de Cul­tura, Natàlia Gar­riga i Ibáñez, ha par­ti­ci­pat en l’acte de pre­sen­tació del fons de Fran­cesc Can­del, a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya. La con­se­llera ha estat acom­pa­nyada de la direc­tora de la Bibli­o­teca, Eugènia Serra, i també ha comp­tat amb la presència de la filla de l’autor, Maria Can­del. La con­se­llera Gar­riga ha des­ta­cat que “el fons per­so­nal de Can­del con­tri­buirà a millo­rar la recerca i la inves­ti­gació sobre la Cata­lu­nya de la segona part del segle XX”. “Ens enor­gu­lleix com a Depar­ta­ment comp­tar amb la veu, la savi­esa i el talent de Can­del dins del patri­moni de la Bibli­o­teca, que l’estu­diarà, el cata­lo­garà i difondrà com cal, per tal que Fran­cesc Can­del no sigui només un autor des­ta­cat del nos­tre pas­sat, sinó també un exem­ple a seguir del pre­sent i futur de la nos­tra soci­e­tat”, ha subrat­llat.

Fran­cesc Can­del i Tor­ta­jada (Cases Altes, València, 1925-Bar­ce­lona, 2007) escrip­tor, cro­nista i acti­vista social és una figura cab­dal de la lite­ra­tura i la història de Cata­lu­nya. La seva tra­jectòria dis­tin­gida pel seu com­promís amb la inte­gració de les per­so­nes immi­grants i la lluita en favor de les clas­ses popu­lars, deixa un lle­gat docu­men­tal i lite­rari indis­cu­ti­ble. Mem­bre de la gene­ració que immigrà a Cata­lu­nya durant el pri­mer fran­quisme, esde­vingué el cro­nista dels can­vis soci­als i polítics que es produïren a par­tir dels anys 50. La seva obra ‘Els altres cata­lans’ sig­ni­fica un abans i un després en la visió de la immi­gració a Cata­lu­nya.

El fons que ingressa a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya recull aquest lle­gat de gran valor: està for­mat per 220 car­pe­tes i una tren­tena de qua­derns manus­crits, que recu­llen la seva pro­ducció literària i periodística, prop d’un cen­te­nar de foto­gra­fies i docu­men­tació diversa i la cor­res­pondència rebuda -- entre 5.000 i 6.000 car­tes-- durant més de sei­xanta anys, amb des­ta­ca­des per­so­na­li­tats del món cul­tu­ral, polític i social de l’època (Miguel Deli­bes, Ana María Matute, Teresa Pàmies, Jordi Pujol o Josep Tar­ra­de­llas), o amb per­so­nes anònimes, com ara pre­sos durant els anys setanta. El fons també compta amb l’excep­ci­o­nal die­tari per­so­nal de Can­del, manus­crit, que abraça des de finals dels anys qua­ranta fins al 2003. Una crònica bri­llant, acom­pa­nyada sovint de cari­ca­tu­res de la seva pròpia mà, per la qual pas­sen tots els esde­ve­ni­ments de l’època: la tan­cada a Mont­ser­rat, les vagues i movi­ments sin­di­cals i veïnals dels 60 i 70, la mort de Car­rero Blanco, la de Franco, el 23 F, mani­fes­ta­ci­ons con­tra la guerra d’Irak; així com el dia a dia de la seva vida com a escrip­tor i com a polític, en tant que sena­dor, mem­bre de l’Ajun­ta­ment de l’Hos­pi­ta­let, etc. Es tracta d’un docu­ment que il·lus­tra la vida quo­ti­di­ana, els esde­ve­ni­ments històrics i l’entorn lite­rari.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.