El fons personal de Francesc Candel ingressa a la Biblioteca de Catalunya
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez, ha participat en l’acte de presentació del fons de Francesc Candel, a la Biblioteca de Catalunya. La consellera ha estat acompanyada de la directora de la Biblioteca, Eugènia Serra, i també ha comptat amb la presència de la filla de l’autor, Maria Candel. La consellera Garriga ha destacat que “el fons personal de Candel contribuirà a millorar la recerca i la investigació sobre la Catalunya de la segona part del segle XX”. “Ens enorgulleix com a Departament comptar amb la veu, la saviesa i el talent de Candel dins del patrimoni de la Biblioteca, que l’estudiarà, el catalogarà i difondrà com cal, per tal que Francesc Candel no sigui només un autor destacat del nostre passat, sinó també un exemple a seguir del present i futur de la nostra societat”, ha subratllat.
Francesc Candel i Tortajada (Cases Altes, València, 1925-Barcelona, 2007) escriptor, cronista i activista social és una figura cabdal de la literatura i la història de Catalunya. La seva trajectòria distingida pel seu compromís amb la integració de les persones immigrants i la lluita en favor de les classes populars, deixa un llegat documental i literari indiscutible. Membre de la generació que immigrà a Catalunya durant el primer franquisme, esdevingué el cronista dels canvis socials i polítics que es produïren a partir dels anys 50. La seva obra ‘Els altres catalans’ significa un abans i un després en la visió de la immigració a Catalunya.
El fons que ingressa a la Biblioteca de Catalunya recull aquest llegat de gran valor: està format per 220 carpetes i una trentena de quaderns manuscrits, que recullen la seva producció literària i periodística, prop d’un centenar de fotografies i documentació diversa i la correspondència rebuda -- entre 5.000 i 6.000 cartes-- durant més de seixanta anys, amb destacades personalitats del món cultural, polític i social de l’època (Miguel Delibes, Ana María Matute, Teresa Pàmies, Jordi Pujol o Josep Tarradellas), o amb persones anònimes, com ara presos durant els anys setanta. El fons també compta amb l’excepcional dietari personal de Candel, manuscrit, que abraça des de finals dels anys quaranta fins al 2003. Una crònica brillant, acompanyada sovint de caricatures de la seva pròpia mà, per la qual passen tots els esdeveniments de l’època: la tancada a Montserrat, les vagues i moviments sindicals i veïnals dels 60 i 70, la mort de Carrero Blanco, la de Franco, el 23 F, manifestacions contra la guerra d’Irak; així com el dia a dia de la seva vida com a escriptor i com a polític, en tant que senador, membre de l’Ajuntament de l’Hospitalet, etc. Es tracta d’un document que il·lustra la vida quotidiana, els esdeveniments històrics i l’entorn literari.