Serà notícia

Tania Adam i Jaume Ayats, nous membres del plenari del CoNCA

El ple del Par­la­ment ha esco­llit Tania Adam i Jaume Ayats com a mem­bres del Con­sell Naci­o­nal de la Cul­tura i les Arts (CoNCA) en subs­ti­tució d’Edmon Colo­mer i Miriam Porté, que van dei­xar els seus càrrecs per motius pro­fes­si­o­nals. Les can­di­da­tu­res dels nous con­se­llers dels CoNCA, pre­sen­ta­des a pro­posta del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, han estat apro­va­des per majo­ria. Tania Adam (Maputo, 1979) és peri­o­dista i crítica cul­tu­ral, fun­da­dora de Ràdio Àfrica Maga­zine. El seu tre­ball explora les migra­ci­ons, les diàspo­res negres i les músiques afri­ca­nes al llarg de l’Atlàntic Negre. La seva pràctica injecta relats alter­na­tius sobre el con­ti­nent africà i l’hete­ro­geneïtat de la negri­tud en l’ima­gi­nari col·lec­tiu, amb la fina­li­tat última de donar res­posta als inter­ro­gants i les difi­cul­tats que emer­gei­xen de l’encaix social de les cul­tu­res i per­so­nes afro­di­aspòriques al ter­ri­tori espa­nyol i euro­peu. Ha comis­sa­riat «Micro­històries de la Diàspora. Experiències encar­na­des de la dis­persió feme­nina» (La Vir­reina, 2018-2019); el pro­grama d’acti­vi­tats de «Making Africa: Un con­ti­nent de dis­seny con­tem­po­rani» (CCCB, 2016); «Afri­ca­lisme» al Pati de les dones (CCCB, 2016), i les expo­si­ci­ons de l’Espai Avinyó (2011- 2012). Està co-comis­sa­ri­ant «Blue Black Futu­res» (MACBA, 2022). És pre­sen­ta­dora i diri­geix Ràdio Àfrica a Betevé Ràdio (2018). També ha pre­sen­tat el pro­grama d’entre­vis­tes en pro­fun­di­tat Terrícoles (Betevé, 2017-2019) i Afri­can Bub­ble­gum Music a Radio Pri­ma­vera Sound (2019). Ha fet els guions de «Diàspo­res. Històries de l’art des de Bar­ce­lona» (MACBA, 2020) i d’«Expres­si­ons de l’Àfrica negra a Bar­ce­lona» (2009). Escriu a El Salto Dia­rio, ElCri­tic, La Directa, Africa is a Country, Ctxt, La Maleta de Port­bou, etc.

Jaume Ayats i Abeyà (Vic, 1960) és músic i pro­fes­sor d’etno­mu­si­co­lo­gia a la Uni­ver­si­tat Autònoma. Doc­tor en Història de l’Art (espe­ci­a­li­tat de musi­co­lo­gia) per la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona, lli­cen­ciat en Filo­lo­gia Cata­lana per la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, i pro­fes­sor de violí pel Con­ser­va­tori Supe­rior Muni­ci­pal de Música de Bar­ce­lona. Ha estat direc­tor del Museu de la Música de Bar­ce­lona entre el 2012 i el 2020. Guar­do­nat el 2012 amb el Premi Naci­o­nal de Cul­tura Popu­lar. També ha rea­lit­zat estu­dis d’etno­mu­si­co­lo­gia a l’École des Hau­tes Études en Sci­en­ces Soci­a­les de París. Ha escrit la seva tesi doc­to­ral sobre l’expressió sonora de les mul­ti­tuds en el món urbà euro­peu i ha inves­ti­gat la música oral cata­lana amb el Grup de Recerca Folklòrica d’Osona. Ha tre­ba­llat com a ins­tru­men­tista d’orques­tra (Orques­tra Simfònica de Bar­ce­lona i Naci­o­nal de Cata­lu­nya, i Orques­tra Simfònica del Vallès). Ha comis­sa­riat l’expo­sició Veus de la Medi­terrània del Museu de la Medi­terrània, i és autor amb Joa­quim Raba­seda del docu­men­tal Veus i sons de la Medi­terrània. Diri­geix pro­jec­tes de recerca dins del grup d’inves­ti­gació «Les músiques en les soci­e­tats con­tem­porànies» (MUSC) de la UAB i col·labora en cur­sos de l’ESMUC. També canta amb el grup La Nova Euterpe. Del març al juny de 2018 fou pro­fes­sor visi­tant a la Uni­ver­si­tat de Chi­cago per impar­tir Cata­lan Mul­ti­part Sin­ging in Modern and Con­tem­po­rary his­tory: from Reli­gi­ous Brot­her­ho­ods to taverns and Choir Soci­e­ties.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor