Formació hotelera amb NOTA
La veterana Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar entra per primera vegada en un rànquing dels cinquanta millors centres del món en la seva especialitat
Per poder arribar a dirigir un establiment turístic és bàsic començar des de baix de tot
Aquest sector demana sacrifici, però jo em sento molt afortunat de formar-ne part
Una trajectòria de referència en el món de la formació en hoteleria, restauració i turisme, amb més de cinquanta anys de vida, ha rebut aquest any un nou reconeixement i, en aquest cas, d’àmbit internacional. L’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme (EUHT) de Sant Pol , al Maresme, ha estat inclosa per primer cop en el rànquing mundial d’universitats publicat per QS, que recull les 800 millors universitats del planeta, i que es distribueixen en funció de la qualitat de les seves àrees d’ensenyament. El centre, adscrit a la Universitat de Girona, ocupa el lloc 48 del rànquing mundial, el 12è pel que fa a centres europeus i un flamant primer i únic lloc a l’Estat en la seva especialitat d’Hoteleria i Turisme. Entre els indicadors que s’apliquen a l’hora d’establir les puntuacions destaquen la reputació acadèmica nacional i internacional i l’índex Employer Reputation, “que depèn de com de coneguts i apreciats siguin els estudiants graduats de la universitat entre les empreses del sector”. El director de l’EUHT, Lluís Serra, no amaga la seva satisfacció perquè considera que el fet que es posi en valor la professionalitat dels alumnes que surten del centre “demostra que el mètode funciona i funciona bé”.
PIONERS A L’ESTAT
“Vam ser el primer centre que amb la fórmula d’hotel escola va oferir estudis de direcció hotelera a tot l’Estat”, recorda Serra, i assenyala que el sistema de l’EUHT es basa en una filosofia que sempre els ha funcionat: aprendre fent. “Els nostres alumnes combinen la part teòrica amb la pràctica des del primer moment, perquè considerem que per poder arribar a dirigir un establiment turístic és bàsic començar des de baix de tot i anar assumint tots els coneixements necessaris”, destaca. Cada any, l’escola organitza les Jornades de Desenvolupament Professional (JDP), que tenen com a principal objectiu posar en contacte els alumnes que acaben els seus estudis amb les principals cadenes hoteleres nacionals i internacionals. “El nivell d’ocupació dels nostres joves és gairebé del cent per cent, perquè o bé marxen d’aquí amb un acord laboral de pràctiques o bé directament contractats”, precisa Lluís Serra, que enumera entre les empreses que arriben a Sant Pol a “recaptar personal” grups tan reconeguts en el sector com Barceló Hotels & Resorts, Marriott International, Mandarin Oriental Hotel Group, Iberostar Hotels & Resorts, Kempinski Hotels i Paradores. “Els estudiants de darrer curs de direcció hotelera han tingut aquest any una mitjana de set entrevistes“, assenyala el director d’EUHT, que afegeix que en cada trobada s’ha tingut en compte les preferències de l’entrevistat.
EXPERIÈNCIA
En més de mig segle de trajectòria formativa, l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol ha acumulat noms destacats entre el seu alumnat, com ara els xefs guardonats amb estrelles Michelin Xavier Pellicer, Ramon Freixa, Alejandro Sánchez, Benito Gómez i Miquel Aldana. La vinculació amb els exestudiants és un dels aspectes que es potencia des del centre, en especial en ocasions com la celebració del 50è aniversari l’any 2016. Paral·lelament als guardons amb reconeixement internacional, el planter d’exalumnes que vinculen el seu pas per l’EUHT amb l’èxit en la seva professió és fàcil de contrastar. Josep Solé treballa des de fa dotze anys a la cadena The Luxury Collection / Marriott, on desenvolupa la tasca de director d’aliments i begudes, i és membre del comitè executiu de l’Hotel Marqués de Riscal, a la població d’Elciego, a Àlaba. Natural de Tàrrega i criat a Barcelona, Solé va estudiar restauració al centre de Sant Pol i amb el títol sota el braç va fitxar pel prestigiós restaurant Via Veneto de la capital catalana. “Vaig tenir molta sort, però el cert és que m’havien ensenyat a consciència”, recorda tot avançant que després del Via Veneto també va treballar com a cap de sala a l’establiment Jean Luc Figueras, també de Barcelona. “Vaig tenir l’oportunitat d’entrar a l’hotel Marqués de Riscal tot just quan es va obrir i no la vaig desaprofitar”, explica.
Després de més de vint anys d’experiència en el sector, Josep Solé, amb la família i la vida fetes al País Basc, recorda el seu pas per l’EUHT: “Va ser una etapa en què aprenies l’ofici pas a pas. L’exigència als alumnes és garantia que en sortiran molt ben preparats per a la vida real, perquè des del primer moment afronten cada jornada com si ja estiguessin treballant”, diu.
SACRIFICI I VOCACIÓ
Enrique Aranda, actual director general dels hotels Melià de Barcelona, és un altre dels exalumnes de l’EUHT de Sant Pol que es confessa “ambaixador” del sistema educatiu del centre. “Hi vaig arribar tard, després d’haver passat per Telecomunicacions, de preparar-me per ser Mosso i de treballar en una discoteca de Mataró, i fins i tot vaig estar a punt de llançar la tovallola”, recorda, i afegeix que un cop va decidir continuar: “Em vaig trobar amb la meva autèntica vocació que mai més no m’ha abandonat.” Aranda destaca les jornades maratonianes dels estudiants: “Suposaven haver de passar per totes les feines d’un hotel i et creaven un hàbit de treball inamovible en un sector tan exigent com aquest.” Molta feina, sí “però sorties amb una preparació immillorable i molt més capacitat per accedir al món laboral que altres”. El director general dels Hotels Melià de Barcelona admet que el sector del turisme “demana sacrifici”, però assegura que en el seu cas particular se sent “molt afortunat” de formar-ne part. “L’escola de Sant Pol és un dels meus referents, perquè amb una formació tan completa garanteix que els graduats ho podran afrontar tot, perquè estaran sobradament preparats”, assenyala.
Millor còctel
Una altra de les grans cites anuals del centre és el Concurs de Cocteleria Jove de Catalunya que se celebra al febrer i que enguany va arribar a la 35a edició. Hi van participar dotze finalistes, que prèviament havien superat un test sobre coneixements bàsics de cocteleria i que van sotmetre les seves creacions al paladar del jurat. La proposta que va obtenir la puntuació més alta va ser la de Guillem Marroig, representant de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona.
Cuiner jove
Des del 1987, l’EUHT organitza el Concurs de Cuina Jove de Catalunya que fa entrega de diversos premis. Entre els guardons destaca el de millor cuiner jove de Catalunya, que en l’edició 2018 i sota l’enunciat Innovant la cuina tradicional, va recaure en Eric Díaz, de l’Escola Joviat, que va presentar una versió rejovenida del pollastre a la manresana. Díaz representarà Catalunya en l’European Young Chef Award, que tindrà lloc al novembre a Galway (Irlanda).